Çanakkale'deki bazı su kullanıcı birliklerinin sulama birlikleri kanununa göre personel masraflarının değerlendirilmesi
Evaluation of personnel costs of some water user associations in Çanakkale according to the law on irrigation associations
- Tez No: 807297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TEKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama sistem performansı, ekonomik etkinlik göstergeleri, mevzuata göre personel masrafı oranı, karşılaştırmalı değerlendirme
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
DSİ 25. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan DSİ Çanakkale 252. Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alan Pınar, Truva, Bayramiç-Ezine ve Biga Sulama Birliklerinin 2010-2017 yılları arasındaki 8 yıllık dönem için biri yeni geliştirilen toplam 7 adet ekonomik etkinlik göstergesi kullanılarak sulama sistem performansları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada sulama birlikleri, yeni geliştirilen performans göstergesi (Mevzuata Göre Personel Masrafları Oranı: MGPMO) ile gerçekleşen ya da hedeflenen yıllık personel masraflarının, Sulama Birlikleri Çerçeve Ana Statüsüne uygunluğunu denetlenerek, ileride meydana gelebilecek hem yönetim zafiyetini hem de personel mağduriyetlerini önlenebileceği düşünülmüştür. Değerlendirme sonucu Dünya Gıda ve Tarım Örgütünün karşılaştırmalı değerlendirme rehberindeki göstergelerin 8 yıllık ortalamaları dikkate alındığında SÜTP en yüksek %62,6 ile Truva Sulama Birliği'nde, en düşük %30,1 ile Bayramiç-Ezine Sulama Birliği'nde, MYO'da en yüksek değer 1,26 ile Truva Sulama Birliği'nde, en düşük değer ise 0,98 ile Biga Sulama Birliği'nde, MKO'da en yüksek oran %82,4 ile yine Truva'da, en düşük oran ise %33,7 ile Bayramiç-Ezine'de, BMGO'da en yüksek oran %207,7 ile Bayramiç-Ezine'de, en düşük oran da %25,3 ile Truva'da, TİBYM'de hektara en yüksek maliyet 309 TL ile Biga Sulama Birliği'nde iken bu maliyet en düşük Bayramiç-Ezine'de 224 TL olarak gerçekleşmiştir. PBDM'da en yüksek değer kişi başına 38.606 TL ile Pınar Sulama Birliği'nde, en düşük değer ise 25.420 TL ile Bayramiç-Ezine Sulama Birliği'nde olduğu belirlenmiştir. Yeni geliştirilen MGPMO'da ise karşılaştırması yapılan 4 su kullanıcı teşkilatından sadece Pınar Sulama Birliği'nde 2012 (%30,7) ve 2016 (%33,7) yıllarında mevzuatın dışında (%30 < ) masraf olduğu buna karşın diğer sulama birliklerinde mevzuatın dışına hiç çıkılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The irrigation system performances of Pınar, Truva, Bayramiç-Ezine and Biga Irrigation Associations located within the responsibility area of DSİ Çanakkale 252nd Branch Directorate within the borders of DSİ 25th Regional Directorate were compared by using a total of 7 economic efficiency indicators, one of which was newly developed for the 8-year period between 2010-2017. In this study, it is thought that irrigation unions can prevent both management weakness and personnel victimization that may occur in the future by monitoring the compliance of the actual or targeted annual personnel costs with the newly developed performance indicator (Rate of Personnel Costs According to Legislation: MGPMO) with the Framework Main Statute of Irrigation Associations. When the 8-year averages of the indicators in FAO's comparative evaluation guide are taken into consideration, the highest value of SPP is in Truva Irrigation Association with 62,6%, the lowest value is in Bayramiç-Ezine Irrigation Association with 30,1%, and the highest value in FMO is in Truva Irrigation Association with 1,26, The highest rate in MKO was 82,4% in Troy and the lowest rate was 33,7% in Bayramiç-Ezine, the highest rate in BMGO was 25,3% in Troy and the lowest rate was 207,7% in Bayramiç-Ezine, the highest cost per hectare in TIBYM was 309 TL in Biga Irrigation Association, while the lowest cost was 224 TL in Bayramiç-Ezine. In PBDM, the highest value per capita was 38.606 TL in Pınar Irrigation Association and the lowest value was 25.420 TL in Bayramiç-Ezine Irrigation Association. In the newly developed MGPMO, it was determined that only Pınar Irrigation Association, among the 4 water user organizations compared, had expenses outside the legislation (30%