Oteller çevre uygulamalarının AB çevre uygulamaları kapsamında değerlendirilmesi: 5 yıldızlı zincir oteller üzerine bir araştırma
An evaluation of environmental practices of hotel businesses within the scope of EU environmental practices: A research on 5-star chain hotels
  1. Tez No: 541802
  2. Yazar: AYŞE PAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK OKAN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği ve Turizm, Turizm ve Çevre, Turizm Politikaları, Çevre Duyarlılığı, European Union and Tourism, Tourism Policies, Tourism and Environment, Environmental Conscience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yerel ölçekte başlayan ve gün geçtikçe artarak tüm dünyada hızla yayılmaya başlayan çevre kirliliği çağımızın en önemli sorunu haline gelmiştir. Özellikle büyük ölçekli işletmelerin kullandığı, su, elektrik, ısınma ve oluşturdukları atıklar çevresel bozulmaya ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Hizmet sektörleri arasında yer alan ve turizm işletmeleri içinde en fazla tüketimin yapıldığı otel işletmelerinde de benzer durumlar söz konusudur. Bu alanlara yönelik yapılan araştırmalar çevreye verdikleri zararın farkına varan bazı otel işletmelerinin çevresel uygulamalara başvurduğunu göstermektedir. Yapılan çalışmalar aynı zamanda bu tür çevresel uygulamaların gün geçtikçe farkındalık yarattığını uygulama yapmaya başlayan otel işletmesi sayısının arttığını da göstermektedir. Bu çalışmada, dünya genelindeki otel işletmelerinin çevre duyarlılığına dair ne tür uygulamaların bulunduğu tespit edilmiştir. Turizm destinasyonları arasında en çok turist alan bölge olan Avrupa Birliği'ndeki çevre koruma uygulamaları ile ve Türkiye'deki uygulamalar karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Karşılaştırma yapılırken Avrupa merkezli otel işletmelerinin uygulamalarının neler olduğu, ne tür ödüllendirme sistemlerinin bulunduğu ve çevre uygulamaları konusunda müşterileri nasıl konuya dâhil ettikleri de tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca çevre dostu otel işletmelerinden ve söz konusu işletmelerin turizmin olumsuz etkilerini azaltan ve işletmeye kar sağlayan uygulamalarından örnekler verilmiş; öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution, beginning on a local scale and spreading increasingly all over the world day by day, has become the most important problem of our age. The water, electricity, and heating used and the wastes generated especially by the large-scale businesses cause environmental degradation and environmental pollution. Similar cases are present also at hotel businesses, which are among the service sectors and make the biggest consumption among the tourism establishments. When one looks at the research made, one sees that some hotel businesses that become aware of the damage that they make to the environment begin to apply environmental practices. Studies done also show that such environmental practices raise conscience day by day, and that the number of hotels beginning such practices has been increasing. In this study, the kinds of practices related to environmental conscience performed by the hotel businesses across the world were identified. The practices of environmental protection in European Union, the region that attracts the biggest number of tourists among the tourism destinations, and those in Turkey tried to be compared with each other. During the comparison, the practices of the European-centered hotel businesses, their kinds of reward systems, and the way that they involve the customers in the environmental practices tried to be identified. In addition, the importance of environment-friendly management was mentioned, and examples were given of environment-friendly hotel businesses and the practices of the said businesses that decrease the negative effects of tourism and bring profit to them, and recommendations were made.