PES/VİS karışımlı dokuma kumaş üreten entegre tekstil işletmesinin ürün geliştirme sürecinde iş etüdü çalışması - ür-ge, dokuma, terbiye ve mamul kumaş kalite kontrol bölümleri
Work study in the product development process of an integrated textile enterprise producing PES/VİS blended woven fabrics - product development, weaving, finishing and finished fabric quality control departments
- Tez No: 807299
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: PES/VIS kumaş, Tekstil boya-terbiye işletmesi, verimlilik, İş etüdü, Zaman etüdü, PES/VIS fabric, Textile dyeing-finishing mill, productivity, Work study, Time study
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde işletmelerin piyasadaki rekabet güçlerini koruyabilmek için ürettikleri ürünlerin birim maliyetlerini gerçeğe en yakın şekilde takip etmeleri, denetlemeleri ve azaltma çalışmaları yapmaları kaçınılmazdır. Bunun için işletme ve üretim maliyetlerinin saptanması gereklidir ve bu maliyetler toplanan etüt bilgilerinin doğruluğuna bağlıdır. Aynı zamanda işletmelerin kaynaklarını en iyi şekilde kullanabilmeleri için hangi ürünü, nasıl ve ne kadar zamanda ürettiklerini bilmeleri için planlama yapmaları önemli bir gereksinimdir. Ürünlerin geçtiği tüm aşamalarda iş (zaman) etüdü ve maliyetlerin analizi ile sürecin denetlenmesi, süreç içindeki darboğazların ve iyileştirme gereken durumların belirlenmesi sağlanabilmektedir. İş Etüdü ile üretim planlama fonksiyonları daha rahat işler ve yöneticiler kararlarını daha kolay verirler. Tekstil işletmelerin verimliliği için etken olmayan sürelerin tespitinin önemi çok büyüktür. Üretim süreci içinde farkedilmeyen etken olmayan sürelerin ortaya çıkartılması, yok edilmesi ve standart üretim sürelerinin hesaplanarak işçilik zamanlarının bunlara göre atanması, üretimin sürecinin verimliliğini arttırmakla beraber, ücretlendirmeye de temel teşkil eder. Bu çalışmada, seçilmiş bir büyük ölçekli tekstil boya-terbiye işletmesinin ÜR-GE, dokuma, terbiye ve kalite kontrol bölümlerinde iş etüdü metodu kullanılarak zaman etüdü çalışması yapılmıştır Materyal olarak PES/VIS harmanlı dış giyimlik kumaşlar seçilmiştir. Etüt çalışması dört farklı konstrüksiyonda üretilen kumaşa göre yapılmış olup, kumaş farklılıklarının etüt verilerine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to maintain their competitiveness in the worldwide market, it is to follow the unit times that run the products as close to the run, to make evaluations and evaluations. For this, the operating and production costs need to be determined and these costs depend on the controllers of the collected study information. At the same time, it is an important goal for them to make the best use of their data sources so that they know which product, how and in what time they produce. By means of work (time) study and analysis of costs at all stages of products, the process can be supervised, bottlenecks in the process and situations that require improvement can be identified. With Work Study, production planning functions work more easily and managers make their decisions more easily. It is very important to determine the ineffective times for the productivity of textile mills. Revealing and eliminating the ineffective times that are not noticed in the production process, and calculating the standard production times and assigning the labor times accordingly not only increase the efficiency of the production process, but also form the basis for pricing. In this study, a time study was carried out by using the work study method in the P&D, weaving, finishing and quality control departments of a selected large-scale textile dyeing-finishing mill. PES/VIS blended outerwear fabrics were chosen as the material. The study was carried out according to the fabric produced in four different constructions, and the effect of fabric differences on the study data was examined.