Türk grafik tasarım tarihinde 'Mengü Ertel' etkisi
The effect of 'Mengü Ertel' in Turkish graphic design history
- Tez No: 807354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN SEVİNDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mengü Ertel, Tasarım, Grafik Tasarım, Afiş Tasarımı, Mengü Ertel, Design, Graphic Design, Poster Design
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde teknoloji sayesinde oldukça yok kat eden grafik tasarımı tarihsel perspektiften baktığımızda sanat ile içiçe geçen bir arka planı vardır. Geçmişte mağara duvarlarını kullanarak hissettiğini aktararak ilk grafik tasarım örneklerini ortaya koyan insanoğlu; kağıdın keşfi, matbaanın icadı ve sonrasında yaşanan teknolojik gelişmelerin etkisi ile grafik tasarım daha da kendini göstermeye başlamış ve ilk olarak afiş tasarımlarına yönelmiştir. Bu bağlamda grafik tasarımın amacı daima mesajı doğru bir şekilde, doğru materyaller ile aktarmak olmuştur. Sanayi Devrimi etkisiyle insanlara ulaşmanın öneminin artması grafik tasarımın yıldızını parlatıp onu bir meslek alanı haline getirmiş ve kendi ekosistemini oluşturmasına olanak tanımıştır. Özellikle yaşanan dünya savaşlarının etkisinde kalarak ciddi bir dönüşüm geçiren grafik tasarım, gelişen teknolojinin etkisiyle sanat alanında uzaklaşarak daha ticari bir boyuta taşınmıştır. Grafik tasarımın dünyadaki gelişimine bir noktaya paralel olarak Türkiye'de de gelişim göstermiş ve kendine yer bulmuştur. Özellikle Cumhuriyet sonrası dönemde yurtdışına grafik tasarım eğitimi almak üzere gönderilen kişiler ve sonrasında yükseköğretimdeki güzel sanatlar eğitiminin yapılanları ile Türk grafik tasarımcıların doğmasını sağlamıştır. Cumhuriyet sonrasının ikinci kuşak tasarımcılarından olan Mengü Ertel ve onun Türkiye'deki Grafik tasarımındaki yeri tezin ana eksenini oluşturur. Bu bağlamda Mengü Ertel'in Türkiye'deki Grafik Tasarımındaki yeri betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Graphic design, which has come a long way thanks to technology today When we look at it from a historical perspective, it has a background intertwined with art. In the past, the first graphic design by transferring what he felt by using cave walls examples of human beings; the discovery of paper, the invention of the printing press and afterwards With the effect of technological developments, graphic design has become even more and first turned to poster designs. In this context The purpose of graphic design is always to convey the message in the right way, with the right materials. to transfer. Increasing importance of reaching people with the impact of the Industrial Revolution shone the star of graphic design and turned it into a profession and created its own ecosystem. Especially after the world wars graphic design, which has undergone a serious transformation under the influence of developing technology With its influence, it has moved away from the field of art and moved to a more commercial dimension. Parallel to the development of graphic design in the world at some point It has also developed and found its place in Turkey. Especially in the Republic people who were sent abroad for graphic design education in the post-apartheid period and then what was done in fine arts education in higher education and Turkish gave birth to graphic designers. The second generation after the Republic Mengü Ertel, one of the designers and his influence on graphic design in Turkey. place constitutes the main axis of the thesis. In this context, Mengü Ertel's Graphic Art in Turkey Its place in design was examined using descriptive analysis method