Maternal kafeterya diyeti ve omega 3 takviyesinin yavrularda metabolik parametreler üzerine etkisi
The effect of maternal cafeteria diet and omega 3 supplement on metabolic parameters in offspring
  1. Tez No: 807487
  2. Yazar: İREM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CAFEROĞLU AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gen Ekspresyonu, Kafeterya Diyeti, Maternal Diyet, Metabolik Parametreler, Omega-3 Yağ Asitleri, Cafeteria Diet, Gene Expression, Maternal Diet, Metabolic Parameters, Omega-3 Fatty Acids
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
MATERNAL KAFETERYA DİYETİ VE OMEGA-3 TAKVİYESİNİN YAVRULARDAKİ METABOLİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ İrem DOĞAN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2023 Danışman: Doç. Dr. Zeynep CAFEROĞLU AKIN ÖZET Bu çalışmada, kafeterya diyeti ile beslenen anne farelere yapılan omega-3 takviyesinin yavruların metabolik parametreleri (insülin, glikoz ve leptin) ve hipotalamusundaki bdnf geni mRNA ekspresyon düzeyi üzerine olası etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gebeliğin ilk gününden itibaren gestasyon ve laktasyon dönemi boyunca takip edilmek üzere C57BL/6J cinsi gebe fareler her grupta 8 adet olacak şekilde dört gruba ayrılmıştır. Birinci gruba batı tarzı beslenmenin modellendiği enerjisi yüksek, fazla miktarda yağ ve şeker içeren kafeterya diyeti, ikinci gruba kafeterya diyetine ek olarak 300 mg/kg/gün olacak şekilde omega-3 takviyesi, üçüncü gruba standart laboratuvar yemi ve dördüncü gruba standart laboratuvar yemine ek olarak omega-3 takviyesi verilmiştir. Laktasyon dönemi sonunda her grupta 8 adet erkek ve 8 adet dişi olmak üzere toplam 64 yavru ile çalışmanın tamamlanması planlanmış, ancak maternal kontrol diyetine ek olarak omega-3 takviyesi alan gruptaki yavru kaybı nedeniyle 62 yavru sakrifiye edilerek kan ve doku izolasyonu yapılmıştır. Çalışma sonucunda, maternal kafeterya diyeti tüketen grupların serum glikoz düzeyinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur (p0.05). Bu çalışmayla maternal kafeterya diyetinin yavruya ait bazı metabolik parametreler üzerinde olumsuz etkiye neden olabileceğini göstermiştir, ancak maternal kafeterya diyetine yapılan omega-3 ÇDYA takviyesinin herhangi bir koruyucu etkisi saptanmamıştır. Bu nedenle, maternal dönemde yeterli ve dengeli beslenme hem annenin hem de yavrunun sağlığı için önemlidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF MATERNAL CAFETERIA DIET AND OMEGA-3 SUPPLEMENTATION ON METABOLIC PARAMETERSIN IN OFFSPRING İrem DOĞAN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Nutrition and Dietetics Master's Degree Thesis, July 2023 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeynep CAFEROĞLU AKIN ABSTRACT In this study, it was aimed to determine the possible effects of omega-3 supplementation in cafeteria diet fed mother mice on metabolic parameters (insulin, glucose, and leptin) and bdnf gene mRNA expression level in the hypothalamus of the offspring. C57BL/6J pregnant mice were divided into four groups, 8 in each group, to be followed throughout the gestation and lactation period from the first day of pregnancy. Cafeteria diet with high energy, high amount of fat and sugar modeled on a Western-style diet for the first group, omega-3 supplementation at 300 mg/kg/day to the second group in addition to the cafeteria diet, standard chow for the third group, and standard chow for the fourth group in addition to the maternal control diet omega- 3 supplements are given. At the end of the lactation period, it was planned to complete the study with a total of 64 offspring, 8 males and 8 females in each group but due to the loss of offspring in the group that received omega-3 supplements in addition to the maternal control diet, 62 offspring were sacrificed, and blood and tissue isolation was performed. As a result of the study, the serum glucose level of the groups consuming the cafeteria diet was higher than the control group (p0.05). This study showed that maternal cafeteria diet may have negative effects on some metabolic parameters of the offspring, but omega-3 supplementation to the maternal cafeteria diet did not affect metabolic parameters. Therefore, adequate, and balanced nutrition in the maternal period is important for health of both the mother and the offspring.