Örgütsel dışlanma algısının iş gören devir hızı üzerindeki etkisinde işyeri nezaketsizliğinin aracılık rolü
The mediating role of workplace incivility in the effect of organizational ostracism perception on employee turnover
  1. Tez No: 807533
  2. Yazar: SEDA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT HATUN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören Devir Hızı Algısı, İşyeri Nezaketsizliği, Lojistik Firmaları, Örgütsel Dışlanma Algısı, Employee Turnover Perception, Workplace Incivility, Logistics Firms, Organizational Ostracism Perception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı, lojistik firmaları çalışanlarının örgütsel dışlanma algıları, işgören devir hızı algıları ve işyeri nezaketsizliği arasındaki ilişkileri incelemek ve örgütsel dışlanma algısı ve işgören devir hızı algıları arasındaki ilişkide işyeri nezaketsizliğinin bir aracılık etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın tasarımı, nicel araştırma desenlerinden nedensel tarama desenine göre yürütülmüştür. Veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Katılımcılar, lojistik firmasında görev alan 680 işgörendir. Araştırmanın yöntemi, toplanan verilerin, korelasyon ve regresyon kullanılarak analiz edilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, örgütsel dışlanma algısının işgören devir hızı algısı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin bulunduğu; örgütsel dışlanma algısının işyeri nezaketsizliği üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin bulunduğu; işyeri nezaketsizliğinin işgören devir hızı algısını pozitif yönlü ve anlamlı bir şekilde etkilediği; aracı değişken olan işyeri nezaketsizliği araştırma modeline dâhil edildiğinde örgütsel dışlanma algısının işgören devir hızı algısı üzerindeki etkisi değerinden değerine azalarak istatistiksel olarak anlamlı etkisini yitirdiği, neticede ise örgütsel dışlanma algısının işgören devir hızı algısı üzerindeki etkisinde işyeri nezaketsizliğinin tam aracılık etkisinin bulunduğu yönündedir. Araştırmada örgütsel dışlanma algısı, işyeri nezaketsizliği ve işgören devir hızı algısı arasındaki ilişkilere ait bulgular önceki yıllarda yapılan çalışmaların sonuçları ile benzerlik gösterse de araştırma modeline dahil edilen işyeri nezaketsizliği, örgütsel dışlanma algısının işgörende devir hızı algısı üzerindeki etkisini oldukça azaltarak bu etkinin istatistiksel açıdan anlamını tamamen kaldırmaktadır. Araştırmanın bu yönü ile alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Dahası, çalışanların dışlanma ve nezaketsizliğe maruz kalmalarının önlenmesinin işgören devir hızını azaltacağı düşüncesinden yola çıkarak bu çalışma örgüt yöneticileri açısından önemli tespitler barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the relationships between organizational ostracism perceptions, employee turnover perceptions and workplace incivility of logistics companies employees and to reveal whether workplace incivility has a mediating effect in the relationship between organizational ostracism perception and employee turnover perceptions. The design of the research was carried out according to the causal screening design, one of the quantitative research designs. The data were collected by questionnaire technique. The participants are 680 employees working in the logistics company. The method of the research was carried out by analyzing the collected data using correlation and regression. The findings of the study show that the perception of organizational ostracism has a positive and significant effect on the perception of employee turnover; the perception of organizational ostracism has a positive and significant effect on workplace incivility; workplace incivility positively and significantly affects the perception of employee turnover; When workplace incivility, which is a mediating variable, is included in the research model, the effect of organizational ostracism on employee turnover perception decreased from value to value and lost its statistically significant effect, and as a result, workplace incivility has a full mediation effect on the effect of organizational ostracism on employee turnover perception. Although the findings of the research on the relationship between organizational ostracism, workplace incivility and employee turnover perception are similar to the results of studies conducted in previous years, workplace incivility included in the research model considerably reduces the effect of organizational ostracism on employee turnover perception, thus completely removing the statistical significance of this effect. It is thought that this study will contribute to the literature with this aspect. Moreover, based on the idea that preventing employees from being exposed to ostracism and incivility will reduce the employee turnover rate, this study contains important findings for organizational managers.