Nöroçeşitlilik bağlamında anamorfik heykel
Anamorphic sculpture in the context of neurodiversity
- Tez No: 807548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ENES, PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anamorfoz, anamorfik heykel, indirgeme, deformasyon, perspektif, nöroçeşitlilik, fraktal, öznellik, çeşitlilik, sanat, bilim, felsefe, Anamorphosis, Anamorphic Sculpture, Reduction, Deformation, Perspective, Neurodiversity, Fractal, Subjectivity, Diversity, Art, Science, Philosophy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışması, anamorfik heykel sanatının ve nöroçeşitliliğin kavramsal çerçevelerini detaylandıran bir analiz ve araştırma sürecini içermektedir. Merkezi odak noktası, anamorfik heykel sanatının sunduğu bakış açısı ve yorum çeşitliliğinin, bireylerin benzersiz nöron bağlantılarına dayalı algı ve fikir çeşitliliğinin somut bir tezahürü olarak nasıl değerlendirilebileceğidir. Her bir heykel, belirli bir perspektiften bakıldığında, farklı bir görüntü sunarak gözlemcinin bakış açısının ve yorumunun benzersizliğini göstermektedir. Bu karakteristik özellik, anamorfik heykel sanatının öznellik ve çeşitlilik üzerindeki etkisini ve bu sanat formunun farklı bakış açıları teşvik ettiğini ortaya koymaktadır. Tez çalışmasının ilk bölümünde, insan beyninin yapısal özellikleri ve nöroçeşitlilik kavramının analizi gerçekleştirilmiştir. Nöroçeşitlilik, benzersiz beyin yapılarına sahip bireylerin deneyimleri ve algılarındaki farklılığı vurgulayan bir çerçeve olarak konumlandırılmıştır. Bu çerçeve, beynin çeşitlilik içindeki birliği ve karmaşık yapısındaki düzenin anlaşılmasını sağlamaktadır. İnsan beyninin farklı yapısal ve işlevsel özelliklerinin bireysel algılar, deneyimler ve davranışlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, anamorfik heykel sanatının öznellik ve çeşitlilik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu formun farklı perspektiflerden farklı görüntüler oluşturma kapasitesi ve bu özelliğinin insan algılarındaki çeşitliliğini temsil etme yeteneği üzerinde yoğunlaşılmıştır. Anamorfik heykel sanatının belirli bir perspektiften bakıldığında değişen görüntü sunma yeteneği, gözlemciye bir durumu farklı perspektiflerden değerlendirme ve yorumlama imkânı sağlamaktadır. Bu durum, insan algılarının bireysellik içinde nasıl farklılaştığını ve bunun anamorfik heykel sanatında nasıl bir görsel temsil bulduğunu göstermektedir. Bu bölüm, bu sanat formunun dinamik doğasının ve karşıtlık yaratma kapasitesinin, gözlemcilerin farklı perspektiflerini temsil etme ve bu çeşitliliği vurgulama yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tez çalışmasının son bölümü, anamorfoz ile sinirbilimin çeşitlilik ve öznellik üzerindeki etkisini ele alırken, aynı zamanda bu iki disiplinin birleşiminden oluşan yorumları somutlaştıran bir koleksiyon sunmaktadır. Çalışma, iki disiplini birleştiren ve etkileşimlerini analiz eden bir çerçeve sunar. Farklı bakış açılarından görülen imgeler, anamorfik sanatın geniş bir anlayış ve perspektif sağlama kapasitesini vurgular. Tezin sonuçları ve bulguları hem anamorfik sanatın hem de insan beyninin zengin nöron kombinasyonlarını yeni bir ışık altında incelemeye yardımcı olabilir; disiplinler arasındaki etkileşim ve birleşim üzerine daha fazla bilgi ve anlayış sağlar. Bu çalışmanın derinlemesine analizi ve sunumu, anamorfik sanatı bir anlatım aracı olarak kullanarak karmaşık doğayı anlama potansiyelini artırır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores and elaborates on the conceptual frameworks of anamorphic sculpture art and neurodiversity through a process of analysis and research. The central focus is on how the perspective and interpretive diversity offered by anamorphic sculpture art can be considered a concrete manifestation of the diversity of perception and ideas based on individuals' unique neural connections. Each sculpture presents a different image when viewed from a specific perspective, highlighting the uniqueness of the observer's viewpoint and interpretation. This characteristic feature exposes the influence of anamorphic sculpture art on subjectivity and diversity and how this art form encourages different perspectives. In the first part of the thesis, the structural characteristics of the human brain and the analysis of the concept of neurodiversity are undertaken. Neurodiversity is positioned as a framework that emphasizes the differences in experiences and perceptions of individuals with unique brain structures. This framework facilitates understanding the unity in diversity and the order in the complex structure of the brain. The impact of the different structural and functional features of the human brain on individual perceptions, experiences, and behaviors has been examined. In the second part of the thesis, the influence of anamorphic sculpture art on subjectivity and diversity has been investigated. Focus has been placed on its capacity to form different images from different perspectives and its ability to represent diversity in human perceptions. The ability of anamorphic sculpture art to present a changing image when viewed from a particular perspective provides the observer with the opportunity to evaluate and interpret a situation from different perspectives. This demonstrates how human perceptions differentiate within individuality and how this finds a visual representation in anamorphic sculpture art. This section reveals that the dynamic nature of this art form and its capacity to create contrast has the ability to represent and emphasize the diversity of observers' perspectives. The final section of this thesis takes into account the impact of neurosciences on diversity and subjectivity in conjunction with anamorphosis, while also presenting a collection that embodies interpretations derived from the amalgamation of these two disciplines. The study provides a framework that integrates both disciplines and analyses their interactions. Images viewed from different perspectives underscore the capacity of anamorphic art to provide a broad understanding and perspective. The findings and conclusions of the thesis can assist in examining the rich neural combinations of both anamorphic art and the human brain in a new light; it provides further knowledge and understanding on the interaction and union between disciplines. The in-depth analysis and presentation of this study enhances the potential of comprehending complex nature using anamorphic art as a medium of expression.