Carl Philipp Emanuel Bach'ın (1714-1788) La Majör Viyolonsel Konçertosunun biçimsel ve teknik yönden incelenmesi
The formal and technical analysis of Carl Philipp Emanuel Bach's (1714-1788) Cello Concerto in a Major
- Tez No: 807549
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN EVRİM TUNCA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: C. P. E Bach, Viyolonsel, Konçerto, 18. Yüzyıl, Viyolonsel ekolleri, C. P. E Bach, Cello, Concerto, 18th century, Cello school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Viyolonsel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada 18. yüzyılın önemli bestecilerinden Carl Philipp Emanuel Bach'ın, La Majör Viyolonsel Konçertosu'nun biçimsel ve teknik incelemesi yapılmıştır. İlk bölümde C. P. E. Bach'ın yaşamı ve eserleri, ikinci bölümde konçertonun bestelendiği 18. yüzyıldaki Avrupa müziğinin ana akım ve stilleri incelenmiş, yine bu dönemde viyolonselin solo çalgı olarak gelişmesinde önem arz eden İtalyan, Fransız ve Alman ekolleri ve viyolonsel konçertoları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde tüm bu bilgiler ışığında, bestecinin La Majör Viyolonsel Konçertosu'nun, biçimsel ve teknik incelemesi yapılmış ve çeşitli edisyonları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Konu, Türkiye'de yapılmış tezlerde ilk defa ele alınmıştır. C. P. E. Bach'ın viyolonsel eserleriyle ilgili Türkçe kaynakların az olması nedeniyle, çalışmanın literatüre Türkçe bir kaynak kazandırması ve bu konuyla ilgilenen müzisyenlere yardımcı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the formal and technical analysis of Carl Philipp Emanuel Bach's Cello Concerto in A Major, one of the important composers of the 18th century, was made. In the first part, there is information about Carl Philipp Emanuel Bach's life and his works. In the second part, the main trends and styles of European music in the 18th century, when the concerto was composed, were researched, and information was given about the Italian, French and German schools and cello concertos, which were important in the development of the cello as a solo instrument in this period. In the third chapter, in light of all this, the formal and technical analysis of the composer's A Major Cello Concerto has been made and its various editions have been compared and evaluated. This is the first time this topic was discussed in a thesis from Turkey. Due to the scarcity of Turkish sources on the cello works of C. P. E. Bach, it is aimed to provide a Turkish resource to the literature which aims to help musicians interested in this subject.