Süleyman Demirel Üniversitesi acil servisi'ne başvuran önkol ve cruris travmalarında ultrasonografi ile direk grafinin karşılaştırılması
Comparison of ultrasonography and direct X-RAY in forearm and cruris traumas admitted to Süleyman Demirel University Emergency service
- Tez No: 807622
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: ekstremite ultrasonografisi, acil tıp, ön kol travması, cruris travması, ultrasonografi, extremity ultrasonography, emergency medicine, forearm trauma, cruris trauma, ultrasonography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Acil servislere sık başvuru nedenlerinden olan ekstremite travmaları için kullanılan standart tanı yöntemi direkt grafi ve direkt grafi görüntüleri yeterli bilgi sağlamadığı zaman BT'dir. USG acil servislerde uzun zamandır travma hastalarında kullanılmasına rağmen kemik patolojileri için kullanılması yaygın değildir. Çalışmamızda ön kol ve cruris travmasında ultrasonografiyi direkt grafi ile kıyaslayarak USG'nin acil serviste kırık öngermede etkin bir tetkik olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği'ne 31.12.2021- 31.12.2022 tarihleri arasında ön kol ve cruris travması ile başvuran direkt grafi çekilmesi planlanan hastalar çalışmaya alınmıştır. Araştırmacı tarafından hasta muayene edilmiş ve USG yapılmış sonrasında direkt grafi görüntülemesi gerçekleştirilmiştir. USG'de kemik korteksinde düzensizlik ve kemik korteks sürekliliğinde bozulma olup olmadığı değerlendirilmiştir. Ortopedi hekimi tarafından direkt grafisi görüntüsü yorumlanmış ve çıkış tanısı olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda ön kol ve cruris travması ile başvuran 181 hastanın ortalama yaşı 30,66±20,34 yıl; dağılım, 2-82 yıl, %55,2'si erkekti ve yetişkin hastalar %71,3'ü pediatrik hastalardan %28,7'si daha çoktu. Düşme (%39,2) en çok başvuru nedeni ve en çok kırığa neden olan travma mekanizmasıydı. Travma sonrası en sık fizik muayene bulgusu ağrı (%70,7) ve hassasiyet (%59,1) idi. Travma sonrası hastaların yarısından fazlası ilk 1 saatte acil servise başvurmuştu. USG ve direkt grafi karşılaştırıldığında USG'nin kırık tanısındaki duyarlılığı %97,40, özgüllüğü %93,27, PPV %91,45, NPV %97,98 olarak bulundu. Çalışmamızda ön kol ve cruris travmalarının tanısında acil servis hekimleri tarafından uygulanan ultrasonografinin yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğunu tespit ettik. USG'nin öğrenmesinin ve uygulanmasının kolay olması, her yönden çok kez analiz imkânı vermesi, iyonize radyasyon içermemesi ve hasta yatağında uygulanması gibi pek çok avantajı mevcuttur. Literatürün ve çalışmamızın sonucu göz önünde bulundurulduğunda ekstremite travması ile başvuran hastalarda USG'nin ilk tanı aracı olarak kullanılabileceği gerekli görülen durumlarda direkt grafi ve BT kullanabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The standard diagnostic method used for extremity trauma, which is one of the common reasons for admission to emergency services, is direct radiography and CT when direct radiography images do not provide sufficient information. Although USG has been used in trauma patients for a long time in emergency services, its use for bone pathologies is not common. In our study, we aimed to determine whether USG is an effective test in fracture prestressing in the emergency department by comparing ultrasonography with direct radiography in forearm and cruris trauma. Patients who applied to Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Emergency Medicine Clinic between 31.12.2021 and 31.12.2022 with forearm and cruris trauma were planned to have a direct radiograph were included in the study. The patient was examined by the researcher and USG was performed, and then direct radiography imaging was performed. In USG, it was evaluated whether there was irregularity in the bone cortex and whether there was a deterioration in the continuity of the bone cortex. The direct X-ray image was interpreted by the orthopedic physician and accepted as the exit diagnosis. In our study, the mean age of 181 patients who presented with forearm and cruris trauma was 30.66±20.34 years; the distribution was 2-82 years, 55.2% male and 71.3% adult patients more than 28.7% pediatric patients. Falling (%39,2) was the most common reason for admission and the trauma mechanism that caused the most fractures. The most common physical examination findings after trauma were pain (%70,7) and tenderness (%59,1). More than half of the patients were admitted to the emergency department in the first hour after trauma. When USG and direct radiography were compared, the sensitivity of USG in the diagnosis of fracture was 97.40%, the specificity was 93.27%, PPV was 91.45%, and NPV was 97.98%. In our study, we found that ultrasonography applied by emergency physicians in the diagnosis of forearm and cruris traumas has high sensitivity and specificity. USG has many advantages such as being easy to learn and applying, allowing multiple analyzes from all directions, not containing ionizing radiation, and being applied at the patient's bedside. Considering the literature and the results of our study,we believe that USG can be used as the first diagnostic tool in patients presenting with extremity trauma, and direct radiography and CT can be used when deemed necessary.