Yeşilhisar (Kayseri) yöresinde yetiştirilen yerel kayısı (Prunus armenıaca L.) genotiplerinin seleksiyonu
Selection of local apricot (Prunus armeniaca L.) genotypes grown in Yeşilhisar Kayseri region
- Tez No: 807654
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayısı, Pomoloji, Fenoloji, ISSR, POX, Kayseri, Apricot, Pomology, Phenology, ISSR, POX, Kayseri
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
2021-2023 yılları arasında yapılan bu çalışmada, Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesinde seleksiyon ile belirlenen 32 farklı kayısı genotipi fenolojik, pomolojik ve moleküler olarak tanımlanmıştır. Çalışma sonuçlarında genotiplerde çiçeklenme durumları erken, orta ve geç (14 genotip ile en fazla) olarak belirlenmiştir. İncelenen meyve özelliklerinde meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve eni ve değerlerinde sırasıyla 68,86 g, 48,19 mm, 51,23 mm ile 14 numaralı genotip diğerlerine göre daha yüksek değerleri oluşturmuştur. SÇKM değerinde 24,8 ile genotip 7 önde gelirken, et/çekirdek oranı değerinde ise 29,13 ile genotip 30 öne çıkmıştır. Çalışmanın moleküler sonuçlarında 3 farklı ISSR ve 3 farklı POX primerinde toplamda skorlanabilir 49 adet bant elde edilmiş olup bu bantların 29 tanesi polimorfiktir. ISSR ve POX primerlerinde polimorfizm oranları sırasıyla %88 ve %30,3 olarak belirlenmiştir. UPGMA dendrogramına göre benzerlik indeksi 0,73 ile 1,00 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen sonuçların özellikle kayısı ıslahında ve bu genotipler ile yapılacak yeni çalışmalarda araştırmacılara yol gösterici nitelikte olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study carried out between 2021-2023, 32 different apricot genotypes were identified phenologically, pomologically, and molecularly in Yeşilhisar district of Kayseri province. In the results of the study, the flowering states of the genotypes were determined as early, middle and late (maximum with 14 genotypes). The genotype number 14 formed higher values than the others with 68.86 g, 48.19 mm, 51.23 mm in fruit weight, fruit length, fruit width and values, respectively, in the fruit characteristics examined. While genotype 7 came to the fore with 24,8 in SSC value, genotype 30 came forward with 29.13 in meat/seed ratio value. In the molecular results of the study, a total of 49 scoreable bands were obtained in 3 different ISSR and 3 different POX primers, and 29 of these bands were polymorphic. Polymorphism rates in ISSR and POX primers were determined as 88% and 30.3%, respectively. According to the UPGMA dendrogram, the similarity index varied between 0.73 and 1.00. It is thought that the results obtained can be a guide for researchers especially in apricot breeding and new studies to be done with these genotypes.