Renal transplantasyonlu hastalarda epikardiyal yağ dokusu ile serum YKL-40 düzeyinin kardiyovasküler hastalıkla olan ilişkisinin değerlendirilmesi
'evaluation of the relationship of epicardial fat tissue and serum YKL-40 level with cardiovascular disease in patients with renal transplantation'
  1. Tez No: 807907
  2. Yazar: EBRU ŞEVVAL ÖZTÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Epikardiyal yağ dokusu, Renal transplantasyon, YKL-40, Epicardiyal fatty tissue, kidney transplantation, serum YKL-40
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız özellikli bir grup olan renal transplantasyon hastalarında normal popülasyona göre artan kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin önceden non-invaziv, kolay, ulaşılabilir bir şekilde belirlenmesidir. Böylece erken tanı ve tedavi ile transplantasyon sonrası beklenen yaşam süresi ve kalitesinin artırılması ve ani ölümlerin önüne geçilmesi. Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji polikliniğinde 2020-2022 yılları arasında takipli 18 yaş üzeri 60 renal transplantasyon hastası dahil edildi. Kontrol grubu için herhangi bir şikâyeti olmayan genel dahiliye polikliniğine rutin kontrol amaçlı başvuran insanlar dahil edilmiştir. Bireylere gönüllülük esasına dayalı olarak bilgilendirilmiş olur formu imzalatıldıktan sonra yüzyüze görüşme sağlanmış alınan rutin kanlardan serum YKL-40 değeri çalışıldı ve hastalara Erciyes Üniveristesi Kardiyoloji polikliniğinde rutin bakılan ekokardiyografi işlemi sırasında epikardiyal yağ dokusu ölçümü yapıldı. Bulgular: Epikardiyal yağ dokusu ve serum YKL-40 değerleri kontrol grubuna göre karşılaştırıldı. Epikardiyal yağ dokusunun cut off değer olarak 2.5 mm ve üzeri olanlar kardiyovasküler açıdan yüksek riskli kabul edildi. Çalışma grubunda EYD kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Serum YKL-40 ise literatürün aksine negatif anlamlı bulundu. Bu durum biyo-inflamatuvar belirteç olan YKL-40'ın ilaçlarla baskılanmasına bağlandı. Pre-empitif transplantasyon yapılan hastalarda da 3 aydan uzun hemodiyaliz alanlara göre YKL-40 seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Aynı zamanda kadavradan yapılan transplantasyonda canlıya göre YKL-40 ile karşılaştırıldığında kadavra da YKL-40 istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: Epikardiyal yağ dokusu (EYD) renal transplantasyon hastalarında anlamlı yüksek bulunmuştur ve EYD kalınlık ortalaması nakil yılı arttıkça giderek artma eğilimindedir. Böbrek transplantasyonu yapılmış hastalarda kardiyovasküler bir ön belirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca YKL-40 düzeyi ile transplantasyon süres arasında negatif bir korelasyon gösterilmiştir. Buna kullanılan immunsüpresif ilaçların inflamasyonu baskılamasının sebep olduğu düşünülebilir. Bu nedenle renal transplantasyon hasta grubunda serum YKL-40 düzeylerinin klinik kullanımı yanıltıcı olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to determine the cardiovascular morbidity and mortality, which is a special group of renal transplantation patients compared to the normal population, in a non-invasive, easy and accessible way. Thus, with early diagnosis and treatment, it is possible to increase the expected life expectancy and quality after transplantation and to prevent sudden deaths. Materials and Methods: The study included 60 renal transplant patients over the age of 18 who were followed up in the Erciyes University Faculty of Medicine Nephrology outpatient clinic between 2020-2022. For the control group, people who did not have any complaints and applied to the general internal medicine outpatient clinic for routine control were included. After the individuals signed the informed consent form on a voluntary basis, a face-to-face interview was provided, serum YKL-40 value was studied from the routine blood taken, and the patients were routinely examined in the cardiology outpatient clinic of Erciyes University. Epicardial adipose tissue measurement was performed during Results: Epicardial adipose tissue and serum YKL-40 values were compared with the control group. Those with a cut-off value of 2.5 mm and above of epicardial adipose tissue were accepted as high risk in terms of cardiovascular. Epicardial adipose tissue in the study group was found to be statistically significantly higher than in the control group. Contrary to the literature, serum YKL-40 was found to have negative significance. This was attributed to the suppression of YKL-40, a bio-inflammatory marker, with drugs. YKL-40 levels were found to be statistically significantly lower in patients who underwent pre-empirical transplantation compared to those who received hemodialysis. At the same time, YKL-40 was found to be statistically significantly higher in cadavers when compared to YKL-40 in cadaver transplantation. Discussion and Conclusion: Epicardial adipose tissue was found to be significantly higher in renal transplant patients and the mean EAT thickness tends to increase as the transplant year increases. In this respect, we think that it can be used as a predictor in transplant patients. However, YKL-40 was found to be negative in contrast to the literature. It can be thought that the immunosuppressive drugs used suppress inflammation. In this patient group, which is a special patient group, the use of serum YKL-40 value may be misleading.