Malignite potansiyeli belirsiz tiroid tümörü ve papiller tiroid mikrokarsinomu tanısı almış olgularımızda brafv600e gen mutasyon analizi
The brafv600e mutation analysis in our cases diagnosed with thyroid tumour of uncertain mlignant potential and papillary thyroid microcarcinoma
  1. Tez No: 807928
  2. Yazar: HAVVA SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CANTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BRAFV600E mutasyonu, papiller tiroid mikrokarsinomu, malignite potansiyeli belirsiz tiroid tümörü, BRAFV600E mutation, papillary thyroid microcarcinoma, thyroid tumors of uncertain malignant potential
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada, BRAFV600E mutasyon varlığının papiller tiroid mikrokarsinomlarında (PTMK) ve malignite potansiyeli belirsiz tiroid tümörlerinde (MPBTT) klinikopatolojik özellikler üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Bu retrospektif kohort çalışmasına 2008-2012 yılları arasında tiroid cerrahisi olmuş PTMK'lı 72 hasta, MPBTT'li 20 hasta dahil edildi. DNA izolasyonu, QIAamp (Qiagen) DNA doku kiti kullanarak yapıldı. BRAF geni polimeraz zincir reaksiyonu-restriksiyon fragman uzunluk (PCR-RFL) polimorfizmi metodu ile primerler kullanarak amplifiye edildi. PCR ürünleri poliakrilamid jelde yürütüldü. Örnekler gümüş nitrat ile boyandı ve görüntülendi. Klinikopatolojik özellikler BRAF (+) ve BRAF (-) hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Bulgular: BRAFV600E mutasyon sıklığı PTMK'larda %41.6 (30/72), MPBTT'lerde % 40'dı (8/20). Mutasyon varlığı PTMK'lı hastalarda istatistiksel olarak anlamlı klasik tip tümör varyantı (p=0.046), tümör kapsül yokluğu (p=0.003) ve tiroid kapsül invazyonu (p=0.002) ile ilişkiliydi. Ortalama 22 aylık takipte hiçbir hastada nüks yoktu. Sonuçlar: BRAF mutasyonu pozitif olan PTMK'lar daha invazif davranışa sahiplerdi. Literatürden farklı olarak MPBTT'lerde BRAF mutasyonu saptandı. Mutasyon varlığı ortalama 22 aylık takipte rekürrens ile ilişkili değildi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we evaluated the influences of BRAFV600E mutation presence on clinicopathological features in papillary thyroid microcarcinomas (PTMCs) and thyroid tumours of uncertain malignant potential (UMPTTs). Methods: This retrospective cohort study included 72 patients with PTMC and 20 patients with UMPTT who underwent thyroid surgery from 2008 to 2012. DNA was isolated using QIAamp (Qiagen) DNA tissue kit. BRAF gene was amplified by the polymerase chain reaction-restriction fragment length (PCR-RFL) polymorphism method with the following primers. The PCR products were electrophoresed in polyacrilamide gel. Samples were stained with silver nitrate and imaged. The clinicopathologic were compared between the BRAF (+) and BRAF (-) patient groups. Results: BRAFV600E mutation frequency was %41,6 (30/72) in PTMCs, was %40 (8/20) in UMPTTs. The presence of the mutation was statistically significantly associated with classic variant (p=0.046), absence of tumor capsule (p=0.003) and invasion of thyroid capsule (p=0.002) in patients with PTMC. There was no recurrence in any patient at a mean follow-up of 22 months. Conclusion: PTMCs positive for the BRAF mutation had more invasive behavior. Differently from the literature, mutation was found in UMPTTs. The presence of the mutation was not associated with recurrences within twenty-two months of follow-up.