Karaman ekolojik koşullarında bazı nohut çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
A study on the determination of agricultural characteristics of some chickpea varieties in Karaman ekological conditions
  1. Tez No: 807979
  2. Yazar: GURBET KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman, Nohut, Adaptasyon, Çeşit, Verim, Karaman, Chickpea, Adaptation, Variety, Yield
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ayrancı/Karaman ekolojik koşullarında bazı nohut çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin ortaya konulması amacıyla 2022 yılında yürütülen çalışma Ayrancı ilçe merkezinde bulunan çiftçi arazisinde kurulmuştur. Tarımsal araştırma enstitüleri ile özel tohumluk şirketi tarafından tescil ettirilmiş 14 adet nohut çeşidinin (Akça, Akçin, Aksu, Arda, Azkan, Çağatay, Çakır, Hasanbey, Ilgaz, İnci, Sezenbey, Uzunlu 99, Yaşa 05 ve Zuhal) kullanıldığı çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada %50 çiçeklenme gün süresi (gün), %50 bakla bağlama gün süresi (gün), vejetasyon süresi (gün), bitki boyu (cm), ilk bakla yüksekliği (cm), biyolojik verim (g/bitki), bitkide bakla sayısı (adet), bitkide tane sayısı (adet), yüz tane ağırlığı (g), ana dal sayısı (adet/bitki), bitkide tane verimi (g), hasat indeksi (%) ve dekara tane verimi (kg) olmak üzere 13 adet tarımsal özellik incelenmiştir. Çalışma sonucunda nohut çeşitlerinin incelenen verim özelliklerinden önemli ya da çok önemli derecede etkilendikleri ortaya konulmuştur. En yüksek dekara tane verimi 265.4 kg/da ile Akça standart nohut çeşidinde belirlenirken, en düşük dekara tane verimi ise 108.6 kg/da ile Uzunlu 99 standart nohut çeşidinde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study, which was carried out in 2022 in order to reveal the agricultural characteristics of some chickpea varieties in Ayrancı/Karaman ecological conditions, was established on the farmer's land in the Ayrancı district center. The research, in which 14 chickpea varieties (Akça, Akçin, Aksu, Arda, Azkan, Çağatay, Çakır, Hasanbey, Ilgaz, İnci, Sezenbey, Uzunlu 99, Yaşa 05 ve Zuhal) registered by agricultural research institutes and a private seed company were used, was carried out in four replications according to the randomized blocks trial design. In the study carried out, 50% flowering time (day), 50% pod setting time (day), vegetation period (day), plant height (cm), first pod height (cm), biological yield (g plant-1), number of pods per plant (unit), number of seeds per plant (unit), hundredseed weight (g), number of main branches per plant (unit), grain yield per plant (g), harvest index (%) and 13 agricultural characteristics, including grain yield (kg), were examined. As a result of the study, it was revealed that chickpea cultivars were significantly or very significantly affected by the yield characteristics examined. While the highest grain yield per decare was determined in Akça standard chickpea variety with 265.4 kg da-1, the lowest grain yield per decare was determined in Uzunlu 99 standard chickpea variety with 108.6 kg da-1.