Kırşehir ekolojik koşullarında bazı yeşil mercimek genotiplerinintarımsal özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
A study on determination of agricultural characteristics ofsome green lentils genotypes in Kırşehir ecological conditions
- Tez No: 807980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Mercimek, Genotip, Çeşit, Verim, Kırşehir, Lentil, Genotype, Variety, Yield
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışma, farklı yıllarda yürütülen projeler ile çiftçilerden toplanarak seleksiyona tabi tutulan 48 adet yeşil mercimek hattı ve 5 adet yeşil mercimek çeşidinin tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Kırşehir ekolojik koşullarında yürütülmüştür. 2022 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine bağlı Tarımsal ve Araştırmalar Uygulama Arazisinde yürütülen araştırma Augmented deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuş olup çalışma süresince yeşil mercimek genotiplerine ait 3'ü fenolojik ve 9'u agronomik özellik olmak üzere 12 adet tarımsal özelliğin verileri ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda en yüksek bitkide tane verimi 2.47 g ile M-15 nolu genotipte elde edilirken, en düşük bitkide tane verimi ise 0.24 g ile M-31 nolu genotipte belirlenmiştir. Çalışmada yer alan yeşil mercimek genotipleri içinden gerek fenolojik gerekse agronomik özellikleri bakımından öne çıkan genotiplerin ıslah çalışmaları kapsamında tescile aday olabilecek genotipler olabileceği ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Kırşehir ecological conditions in order to determine the agricultural characteristics of 48 green lentil lines and 5 green lentil varieties, which were collected from farmers and subjected to selection through projects carried out in different years. The study carried out in the Agricultural and Research Application Field of Kırşehir Ahi Evran University in 2022 was established in Augmented experimental design with 4 replications, and during the study, the data of 12 agricultural characteristics, 3 phenological and 9 agronomic characteristics, belonging to the green lentil genotypes were revealed. As a result of the study, the highest grain yield in the plant was obtained in the genotype M-15 with 2.47 g, while the grain yield in the lowest plant was determined in the genotype M-31 with 0.24 g. Among the green lentil genotypes included in the study, it has been predicted that the genotypes that stand out in terms of both phenological and agronomic characteristics may be candidates for registration within the scope of breeding studies.