Sıçan testisinde oluşturulan deneysel iskemi/reperfüzyon hasarında quersetin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of quesetin in experimental ischemia-reperfusion injury caused in rat testicle
  1. Tez No: 808038
  2. Yazar: RABİA GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CUDİ TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, iskemi-reperfüzyon, antioksidan, quersetin, inflamasyon, Testicular torsion, ischemia-reperfusion, antioxidan, quercetin, Inflammation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Testis torsiyonu (TT) çocukluk çağı akut scrotum sebeplerinden en önemlisidir. Tedavi edilmemesi durumunda organ kaybına yol açabilecek acil cerrahi bir problemdir. Tedavide amaç İ/R hasarının azaltılması veya yok edilmesidir. Bu amaca yönelik kullanılacak yöntemlerden biride antioksidanların etkisidir. Bu çalışmada sıçanlarda deneysel olarak oluşturulmuş İ/R hasarının eşsiz bir bioflavonoid ve oksidatif hasara kaşı koruyucu olduğu bilinen bir antioksidan olan quercetin ile önlenebilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmada Sprague Dawley ırkı 12 haftalık ve 250-300gr ağırlığında 32 adet erkek sıçan kullanıldı. 4 ayrı grup oluşturuldu. 1. Grup olan kontrol grubuna hiçbir cerrahi işlem yapılmadı. Torsiyon grubuna sol testislere torsiyon uygulanarak 5 saatlik iskemi sağlandı. Torsiyon/Detorsiyon grubuna 5 saatlik iskeminin ardından 2 saatlik reperfüzyon uygulandı. Torsiyon/Detorsiyon+Quercetin grubuna ise 5 saatlik iskeminin ardından 2 saatlik reperfüzyon uygulandı ve i.p. quercetin enjekte edildi. Bulgular: Çalışmamızda 2. Grupta belirgin olarak MPO (myeloperoksidaz) ve MDA (Malondialdehit) değerleri artmış, quercetin uygulanan 4. grupta ise artışın olduğu fakat anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. TNF-α (Tümör nekroz faktörü alfa) değerlerinin quercetin uygulaması ile anlamlı şekilde azaldığı gösterilmiştir. CAT (Katalaz) ortalamasının ise torsiyon grubunda düşük olduğu ve quercetin uygulanmasının CAT seviyelerinin normale dönmesinde etkili olduğu 4. grupta gösterilmiştir. Spermetosit dejenerasyonu ve inflamasyon açısından quercetin uygulanan grupta anlamlı bir azalma olduğu gözlenmiştir. Quercetin uygulanan grupta dilatasyon verilerinde azalma görülmüş fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Güçlü bir antioksidan etkiye sahip olan Quercetinin deneysel olarak oluşturulmuş İ/R hasarı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Testicular torsion (TT) is the most important cause of childhood acute scrotum. It is an urgent surgical problem that can lead to organ if left untreated. The aim of treatment is to reduce or eliminate torsion/detorsion damage. On of the metods to be used for this purpose is the effect of antioxidants. In this study, it was aimed to prevent experimentally induced torsion/detorsion damage in rats with a unique bioflavonoid and quercetin, an antioxidant known to be aagainst oxidative damage. Material and Methots: In the study, 32 male Sprague Dawley rats, 12 weeks old and weighing 250-300 gr, were used. They were divided into 4 separete groups. No surgical procedure was performed in the control group. 5-hour ischemia was achived by applying torsion to the left testicles in the torsion group. After 5 hours of ischemia, a 2-hour reperfusion was applied to the torsion/detorsion group. In the torsion/detorsion+quercetin group, 2 hours of reperfusion was applied after 5 hours of ischemia and i.p. quercetin was injected. Result: In our study, it was determined that MPO (myeloperoksidaz) and MDA (molondialdehit) values increased significantly in the 2nd group, while the increase was found in the 4th group, which was applied quercetin, but it was not significant. İt has been shown in the 4th group that the mean CAT (katalaz) was low in torsion group and the application of quercetin was effective in the returning the CAT levels to normal. A significant decrease was observed in the quercetin-administrered group in terms of spermatocyte degeneration and inflamation. There was a decrease in dilatation data in the quercetin group, but it was not statistically significant. Conclusion: Quercetin, which has a strong antioxidant effect, has been shown to have positive effects on experimentally induced torsion/detorsion damage.