Yardımcı sağlık personelinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumu
Attitude of healthcare staff against individuals using addictive substances
  1. Tez No: 808076
  2. Yazar: SÜHEYLA BİLGİÇ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Sağlık Personeli, Tutum, Addiction, Healthcare personnel, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Yardımcı sağlık personelinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı, kesitsel bir araştırmadır. Çalışma 01.08.2022 – 31.10.2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülmüştür. Katılımcılara benzer çalışmalar incelenerek hazırlanan sosyodemografik veri formu ve Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanan Bireylere Yönelik Tutum Ölçeği (BYMT) yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan %65,4'ü (134) kadın, %34,6'sı (71) erkek toplam 205 yardımcı sağlık personeli katılmıştır. Çalışmamızda katılımcıların Bağımlılık yapıcı madde (BYM) kullanan bireylere yönelik tutumunda cinsiyet, görev yaptığı birim, yakın çevresinde Bağımlılık yapıcı madde kullanımı ya da tedavisi görmüş kişilerin bulunması istatiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmuştur. Sonuç: Sağlık personeli toplumun her kesimine mesleki etik değerleri ilke edinerek hizmet sunmaktadır. Bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylerde bu kesimlerden biridir. Çalıştığı görev ve birim fark etmeksizin yardımcı sağlık personelinin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylerle temas kurması kaçınılmaz bir durumdur. Toplumun dezavantajlı gruplarından olan bu bireyler bağımlılıkla mücadele etmek için destekleyici tutum ve davranışlara ihtiyaç duymaktadır. Bağımlılıkla mücadelede birey olarak mesleki ve vicdani sorumlulukları bulunan sağlık personelinin konuyla ilgili farkındalıkları artırılmalı, bağımlı bireylere karşı olumlu tutum ve davranışları desteklenerek bağımlı bireylerin topluma kazandırılmasına yardımcı olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the attitudes and behaviors of healthcare personnel towards individuals who engage in substance abuse. Materials and Methods: This study employed a descriptive, cross-sectional research design. The data collection took place at the Istanbul Bagcilar Health Application and Research Center of the Health Sciences University between August 1, 2022, and October 31, 2022. The Attitude Scale towards Individuals Using Addictive Substances and Sociodemographic data form prepared by examining similar studies were applied to the participants by face-to-face interview technique Results: The study included a total of 205 healthcare personnel, of whom 65.4% (134) were female and 34.6% (71) were male, all meeting the inclusion criteria. Gender, work unit, and the presence of individuals in their immediate environment who used addictive substances or received treatment were found to create statistically significant differences in attitudes towards individuals using addictive substances. Conclusion: Healthcare personnel, guided by professional ethics, provide services to various segments of society, including individuals who engage in substance abuse. Regardless of their job or unit, healthcare personnel inevitably come into contact with individuals using addictive substances. These individuals, who are part of the socially disadvantaged groups, require supportive attitudes and behaviors in their battle against addiction. Enhancing the awareness of healthcare personnel regarding their professional and moral responsibilities in the fight against addiction and promoting positive attitudes and behaviors towards addicted individuals can contribute to their successful reintegration into society.