Covid-19 sürecinin üniversite öğrencilerinin serbest zaman anlamı, internet bağımlılığı ve yaşam doyumuna olan etkisi bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of the covid-19 period on university students in terms of leisure time meaning, internet addiction, and life satisfaction
- Tez No: 808077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Turizm, Psychology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Serbest Zaman Anlamı, İnternet Bağımlılığı, Yaşam Doyumu, Recreation, Meaning of Leisure, Internet Addiction, Life Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezin amacı: COVID-19 sürecinde üniversite öğrencilerinin, serbest zaman anlamı, bu sürecin getirdiği engeller ve kısıtlamalar sonucunda internete olan yönelimleri, bu doğrultuda ise üniversite öğrencilerinin, yaşam doyumu düzeyi üzerinde ki etkisini görmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, 2020-2021 döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde bulunan fakültelerde eğitim gören 254 kadın, 246 erkek olmak üzere 500 üniversite öğrencisinin katılımıyla COVID-19 sürecinin, cinsiyet, yaş, fakülte, öğrenim gördüğü sınıf, aile gelir durumları, COVID-19 yakalanma durumu,COVID-19 sürecinde serbest zaman süresinde artış yaşama durumu,COVID-19 sürecinde serbest zaman dilimlerinde yapılan aktivitelerden keyif alma durumu, vb. değişkenleri açısından değerlendirilmiştir. Nicel araştırma modellerinden betimsel tarama modeline göre yürütülmüştür, örneklem grubu ise uygun örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla yazarlar tarafından oluşturulmuş kişisel bilgi formuna ek olarak“Boş Zaman Yönetimi Ölçeği”,“Young İnternet Bağımlılığı Testi- Kısa Formu”ve“Yaşam Doyum Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizi ise SPSS 26 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerinin dağılımlarını tespit etmek için yüzde ve frekans tanımlayıcı istatistik yöntemleri kullanılmış olup verilerin dağılım parametrelerini belirlemek için çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol edilmiş ve Kolmogorov Smirnov testi yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistik modellerine ek olarak T-testi, Anova Testi ve anlamlı farklılık oluşan gruplarda Tukey HSD testi kullanılmıştır. Ayrıca bireylerin boş zaman yönetimi, internet bağımlılığı ve yaşam doyumu düzeyleri arasında ki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak cinsiyet, fakülte, sınıf, aile gelir düzeyi, haftalık serbest zaman süresi gibi değişkenlerin bireylerin, serbest zaman yönetimini, internet bağımlılığı, yaşam doyumu üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the significance of university students' free time during the COVID-19 pandemic, their inclination towards the internet due to the challenges and restrictions brought about by this period, and the subsequent impact on their overall life satisfaction. In this study, involving 500 university students (254 female, 246 male) enrolled in various faculties of Necmettin Erbakan University and Karamanoğlu Mehmetbey University during the 2020-2021 academic year, the effects of the COVID-19 pandemic on variables such as gender, age, faculty, academic year, family income status, COVID-19 exposure, increased free time during the COVID-19 period, enjoyment of activities during this time, and more were evaluated. The study was conducted using a descriptive survey model, with the sample group determined through convenience sampling. In addition to a personal information form created by the authors, data collection tools such as the“Leisure Time Management Scale,”“Young Internet Addiction Test-Short Form,”and“Life Satisfaction Scale”were used.Data analysis was performed using the SPSS 26 package program. Descriptive statistics, including percentages and frequencies, were used to determine the distribution of participants' demographic information. Additionally, skewness, kurtosis values, and the Kolmogorov-Smirnov test were employed to determine data distribution parameters. Alongside descriptive statistical methods, T-tests, Anova Tests, and Tukey HSD tests were used to identify significant group differences“Furthermore, a correlation analysis has been conducted to examine the relationship between individuals' leisure time management, internet addiction, and levels of life satisfaction.”.The findings suggest that variables like gender, faculty, academic year, family income level, and weekly free time may have an impact on individuals' leisure time management, internet addiction, and life satisfaction.