Decoding factors that contribute to gender discrimination in architecture profession in Nigeria
Nijerya'da mimarlık mesleğinde cinsiyet ayrımcılığına katkıda bulunan faktörleri çözme
  1. Tez No: 808166
  2. Yazar: ABDULMALIKI SANUSI
  3. Danışmanlar: DR. BAHARAK TABIBI AYDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Nijerya'da mimarlık, Kısıtlayıcı faktörler, Kayıt faktörleri, Mimarlarda kadınlar, Architecture in Nigeria, Constraining factors, Enrolment factors, Women in architects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bina ve inşaat sektörü, Nijerya'nın ekonomik ve altyapısal gelişimine katkıda bulunan en önemli sektörlerden biridir. Ulusal İstatistik Bürosu (2021), 2020'nin dördüncü çeyrek tahminine (%7,93) göre %2,23'lük bir artışa işaret ederek, 2021'in ilk çeyreğinde ülkenin nominal gayri safi yurtiçi hasılasına yaklaşık %10,17 katkıda bulunuyor. -Hizmet sanayi ve tarım sektöründen sonra en çok vasıflı ve vasıfsız işgücü istihdam eden ülke. Bir meslek olarak mimarlık, inşaat endüstrisinin bir alt kümesidir ve inşaat ve inşaat endüstrisinin diğer benzer alanlarında elde edildiği gibi, sektör tipik olarak din, gelenek ve kültürden kaynaklanan oldukça ataerkil toplum nedeniyle gelişen erkek egemendir. Bu çalışma, Nijerya'nın mimarlık endüstrisinde cinsiyet ayrımcılığını öngören varlığı ve faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada Nijerya'da mimarlık mesleğini icra eden toplam 50 katılımcı (14 kadın ve 36 erkek) kullanıldı ve bilgi toplamak için (demografi, işyeri ayrımcılığı, kısıtlama (kültürel ve dini) ve kayıt faktörleri) iyi yapılandırılmış çevrimiçi uygulanan anket kullanıldı. cinsiyet ayrımcılığından sorumludur). İşyerindeki cinsiyet ayrımcılığı sonuç değişkeni olarak kullanılırken, kısıtlayıcı faktörler (kültürel ve dini konular) ve okullaşmanın belirleyicileri yordayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Çoklu regresyon analizinin sonucu, işyeri ayrımcılığında istatistiksel olarak anlamlı miktarda varyans olduğunu göstermektedir. Kısıtlayıcı faktörler değişkeni işyeri ayrımcılığının anlamlı bir yordayıcısı iken, kayıt faktörleri değişkeni işyeri ayrımcılığının anlamsız bir yordayıcısıydı. Korelasyon analizi sonucu, işyerinde ayrımcılık ve kısıtlayıcı faktörler arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, sosyokültürel normlar, değerler ve dini unsurlar dahil olmak üzere birçok kısıtlayıcı (kültürel ve dini) faktörün, profesyonel mimaride düşük katılıma ve cinsiyete dayalı işyeri ayrımcılığına katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The building and construction industry is one of the most significant sectors contributing to Nigeria's economic and infrastructural development. The National Bureau of Statistics (2021) indicate a 2.23% increase from the fourth-quarter estimate (7.93%) of 2020, contributing about 10.17% to the country's nominal gross domestic product in the first quarter of 2021. Also, it is the third-largest employer of skilled and unskilled labour after the service industry and agricultural sector. Architecture as a profession is a subset of the construction industry, and as obtained in other allied fields of the building and construction industry, the sector is typically male-dominated which thrives due to the highly patriarchal society borne out of religion, tradition and culture. This study aims to determine the existence and factors that predict gender discrimination in Nigeria's architecture industry. A total of 50 participants (14 females and 36 males) practising the architecture profession in Nigeria were used in this study and well-structured online administered questionnaire was used to gather information (demography, workplace discrimination, constraining (cultural and religious) and enrolment factors responsible for gender discrimination). Gender discrimination in the workplace was used as the outcome variable, while the constraining factors (cultural and religious issues) and determinants of enrolment were the predictor variables. The result of the multiple regression analysis shows that there was a statistically significant amount of variance in workplace discrimination. Constraining factors variable was a significant predictor of workplace discrimination, while the enrolment factors variable was an insignificant predictor of workplace discrimination. The result of the correlation analysis shows that there was a moderately positive correlation between workplace discrimination and constraining factors. This study showed that several constraining (cultural and religious) factors, including sociocultural norms, values, and religious elements, contributed to the low involvement and gender-based workplace discrimination in professional architecture.