COVİD-19 aşısının reddedilme nedenleri: Nitel bir çalışma
Reasons for COVID-19 vaccine rejection: A qualitative study
- Tez No: 808194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Aşı reddi, COVİD-19, pandemi, tematik analiz, COVID-19, pandemic, thematic analysis, vaccine refusal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, daha önce aşılanmamış ve çeşitli nedenlerle COVİD-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılardan herhangi birini olmayan kişilerin görüşleri alınarak, aşı reddinin nedenlerini araştırmak ve çözüm önerileri sunmaktır. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan bu nitel çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi; analiz yöntemi olarak tematik analiz kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini COVİD-19 aşısı olmamış kişiler oluşturmuştur. Örnekleme yöntemi olarak amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Aşılanmaya karşı meydana gelen bu retlerin nedenlerine yönelik 6 adet ana temaya ve bunlara bağlı alt temalara ulaşılmıştır. Bu temalar; COVİD-19 Bireysel Etkileri, Aşı ile İlgili Bilgi Karmaşası, Aşı Olmanın Önündeki Kişisel Korkular, COVİD-19 Aşısının Koruyuculuğuna ve Güvenilirliğine Olan İnanç, Aşı ve Maske Kullanımı Hakkında Oluşan Baskı ve Aşı Alternatiflerinin Kullanımı Tercihi temalarıdır. Pandemi döneminde insanların aşı olmama sebepleri arasında genellikle güvensizlik ve belirsizlik problemlerinin olduğu gözlenmektedir. İnsanlar ne COVİD19 hastalığına ne de aşısına inanmadıkları ve çoğu şeyi belirsiz buldukları için aşı olmamayı tercih etmişlerdir. Buna bağlı olarak aşılama ve toplumsal bağışıklığı artırmaya yönelik sağlık hizmetlerinin daha şeffaf olarak yürütülmesi, insanların aşı ile ilgili yeterli bilgiye ulaşmasının sağlanması, aşıyla ve pandemi dönemi ile ilgili güvensizliğin giderilmesi için doğru politikaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to offers the solution and investigate why people refute get vaccineted who previously unvaccinated withany of the vaccines developed aganist the COVID-19. In this descriptive and cross-sectional qualitative study, semi-structured interview method as data collection tool; Thematic analysis was used as the analysis method. The phases of the study consist of people who have not been vaccinated COVID-19. Purposive sampling method was used as the sampling method. There are 6 main themes and sub-themes which are reasons of refusals vaccine. These themes are; Individual Effects of COVID-19, İnformation Confusion About Vaccine, Personal Fears of Getting Vaccinated, Protection of the COVID-19 Vaccine and Belief in İts Reliability, Pressure on Vaccine and Using Mask and Also it has contain Preference themes for Using Vaccine Alternatives. The study observe that there are some reasons such as uncertainty and mistrust why people are not vaccinated during the pandemi period. People preferred not to be vaccinated bacause of found meet of thing uncertain also they don't believe neither infected with COVID-19 nor vaccine COVID-19. According to this study offers that health services target at vacination and community immunity, getting more transparently, provided enough information about vaccination for want to Access of people also the right policies get the better of doubt about vaccination and the pandemic period.