Mekanik ventilasyon desteği alan hastaların prone pozisyonda deneyimledikleri ağrının değerlendirilmesi
Assessment of pain experienced in prone position in patients receiving mechanical ventilation support
- Tez No: 808219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN YALÇIN ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acute Respiratory Distres Sendromu, Intensive Care, Mechanical Ventilation, Pain, Prone Position
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma, yoğun bakımda invaziv mekanik ventilasyon destekli prone pozisyon uygulanan hastalarda, ağrıyı fizyolojik parametrelerle değerlendirmek amacıyla yarı deneysel olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Mart 2021- Ağustos 2021 tarihleri arasında bir üniversiteye bağlı iki devlet hastanesinde üçüncü düzey yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar; örneklemini araştırmaya dâhil edilme kriterlerini taşıyan toplam 101 hasta oluşturdu. Çalışmada veriler; İnvaziv mekanik ventilasyon (İMV) destekli Prone Pozisyon (PP) uygulanan hastalarda pozisyon öncesi, 30 dk sonrası, pozisyonun 2., 4., 6., 8., 10., 12. saatinde ve sonrasında verilen Supine Pozisyonun (SP) 30. dakikasında hastanın fizyolojik parametreleri ''Davranışsal Ağrı Ölçeği (DAÖ), Ramsey Sedasyon Skalası (RSS), Sistolik Kan Basıncı (SKB), Diyastolik Kan Basıncı (DKB), Nabız ve Oksijen Satürasyonu'' ile toplandı. Veriler uygun istatiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 65'tir ve %57,4'ü erkektir; bireylerin %89,1'i bir veya daha fazla kronik hastalığa sahiptir. Prone pozisyon ve supine pozisyon uygulamalarından 30 dk sonra bireylerin DAÖ, SKB, DKB ve nabız hızında anlamlı bir artış; RSS anlamlı bir azalma olmuştur. Prone pozisyon süresince oksijen satürasyonunda anlamlı bir artış belirlenmiştir. Ayrıca prone pozisyonun 2. saatinde DKB değerlerinde anlamlı bir artış saptandı (p≤0,02). Sonuç: İnvaziv mekanik ventilasyon destekli yoğun bakım hastalarında uzun süreli prone pozisyon uygulamasında özellikle pozisyon değişimlerinde (supine-prone, prone-supine) ve prone pozisyonun 2. saatinde ağrı deneyimlendi. Anahtar Kelimeler; Ağrı, Akut Respiratuvar Distres Sendromu, Mekanik Ventilasyon, Prone Pozisyon, Yoğun Bakım
Özet (Çeviri)
Aim: This study was performed semi-experimentalin patients undergoing invasive mechanical ventilation in intensive care in prone position to evaluate pain with physiological parameters. Materials and methods: The population of the study was the patients hospitalized in the two public hospital between March 2021 and August 2021; the sample of a total of 101 patients met the criteria for inclusion in the study. In the study, the patients undergoing Invasive Mechanical Ventilation (IMV) assisted Pronation Position (PP) were treated before the position, thirty minutes after the position, second, fourth, sixth, eighth, tenth, twelfth, and thirty minutes after the Supine Position (SP), the patient's physiological parameters were collected (Behavioral Pain Scale (BPS), Ramsey Sedation Scale (RSS), Systolic Blood Pressure (SBP), Diastolic Blood Pressure (DBP), pulse and oxygen saturation). The data were analyzed with appropriate statistical methods. Results: The average age of the individuals involved in the study was 65 and 57.4% were men; 89.1% of individuals had one or more chronic diseases. After 30 minutes of prone position and supine position, individuals had a significant increase in BPS, SBP, DBP, and pulse rate; RSS had a significant decrease. A significant increase in oxygen saturation during the prone position was determined. In addition, a significant increase in DBP values was detected in the second hour of prone position(p≤0.02). Conclusion: In intensive care patients with invasive mechanical ventilation, pain was experienced in long-term prone position application, especially in position changes (supine-prone, prone-supine) and in the second hour of prone position.