Öğretmenlerin görüşlerine göre proje okulu müdürlerinin stratejik liderlik uygulamaları ile öğretmen motivasyonu arasındaki ilişki
The relationship between project school principals' strategic leadership practices and teacher motivation according to teachers' perspectives
  1. Tez No: 808239
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ÇİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Motivasyon, Öğretmen Motivasyonu, Proje Okulu, Stratejik Liderlik, Leadership, Motivation, Teacher Motivation, Project School, Strategic Leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre proje okulu müdürlerinin stratejik liderlik uygulamaları ile öğretmen motivasyonu arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı belirlemektir. İlişkisel tarama yöntemiyle yapılan bu araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Antalya ili 5 merkez ilçelerindeki 10 fen, sosyal ve anadolu lisesi türü proje okulunda çalışmakta olan 593 öğretmen, araştırmanın örneklemini ise basit seçkisiz random (rastgele) yöntemi kullanılarak seçilen toplam 227 öğretmen oluşturmaktadır. Bu çalışmada Guerra ve Pisapia'nın (2009) geliştirdiği ve Çoban (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan“Stratejik Liderlik Ölçeği”(SLÖ) ve Akdemir ve Arslan (2013) tarafından geliştirilen“Öğretmen Motivasyon Ölçeği (ÖMÖ)”veri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Ölçme aracında Likert tipi beşli derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde anlamlılık testlerinin tümünde p≤,05 düzeyi esas alınmış olup yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, pearson korelasyon katsayısı, ilişkisiz örneklemler için t-testi, ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis-H Testi testleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin stratejik liderlik algıları, cinsiyet ve eğitim durumuna göre farklılaşmaz iken; yaş, kıdem ve yönetici ile çalışma süresine göre farklılaştığı görülmüştür. Öğretmen motivasyonunun ise cinsiyet, eğitim durumu, yaş ve yönetici ile çalışma süresine göre anlamlı farklar görülmez iken; kıdemine göre farklılaştığı görülmüştür. Stratejik liderlik algısı ile öğretmen motivasyonu arasında orta düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine whether there is a significant relationship between the strategic leadership practices of project school principals and teacher motivation, according to teacher perspectives. The population of this research, conducted using the relational scanning method, consists of 593 teachers working in 10 project schools of science, social sciences, and Anatolian high school types in 5 central districts of Antalya province during the 2022-2023 academic year. The sample of the study consists of a total of 227 teachers randomly selected using simple random sampling method. In this study, the“Strategic Leadership Scale”(SLS), developed by Guerra and Pisapia (2009) and adapted into Turkish by Çoban (2016), and the“Teacher Motivation Scale”(TMS), developed by Akdemir and Arslan (2013), were used to collect data. A Likert-type five-point rating scale was used in the measurement instrument. In the analysis of the data collected within the scope of the research, a significance level of p ≤ 0.05 was used in all significance tests, and percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient, independent samples t-test, one-way analysis of variance for unrelated samples, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis-H Test were used. It was observed that teachers' perceptions of strategic leadership did not differ according to gender and education status, while they differentiated according to age, seniority, and working period with administrators. On the other hand, while teacher motivation did not show significant differences according to gender, education status, age, and working period with administrators, it differentiated according to seniority. It was concluded that there is a moderate, positive, and significant relationship between the perception of strategic leadership and teacher motivation.