Evli kadınlarda cinsel doyumun psikolojik iyi oluş ve aldatma eğilimi ile ilişkisi
The realitionship between sexual satisfaction psychological well being and deception tendency on married women
  1. Tez No: 808382
  2. Yazar: ESRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel doyum, psikolojik iyi oluş, aldatma eğilimi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Evlilik kurumunun kırılganlaştığı modern çağda, evlilikler çoğunlukla sadakatsizlik ve kişinin iyi halini sürdürememesi sebebiyle yıkılmaktadır. Sadakatsizlik ve psikolojik yönden iyi olmayış yıkıcı ve hayatı esenlikle devam ettirmekte bireyi zorlayıcı olabilmektedir. Evliliğin evrensel oluşu, toplumlar tarafından kabul gören yönü, sürekliliğinin ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinin en önemli etkenlerinden sayılan, öncelikle bireyin münferit iyi oluşu ve ikili ilişkinin temeli olan sadakat kavramını, kadının cinsel doyum düzeyi etkileyebilecek değişken olarak görülebilir. Bu sebep ile çalışmanın amacı evli kadınların cinsel doyumunun, psikolojik iyi oluş ve aldatma eğilimi ile ilişkisini incelemektir. Bu incelemeye sadece evli kadınlar dahil edilmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmıştır. Nicel veriler İstanbul ilinde yaşayan 18-65 yaş arası 400 evli kadın katılımcıdan elde edilmiştir. Bu veriler online ortamda bilgilendirilmiş onam formu ile tamamen gönüllük esasına göre, Demografik Bilgi Formu, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Aldatma Eğilimi Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; evli kadınlarda cinsel doyum psikolojik iyi oluş ve aldatma eğilimi arasında anlamlı bir ilişki vardır ve bunun yanında cinsel doyum psikolojik iyi oluş ve aldatma eğilimini yordamaktadır sonuçlarına ulaşılmıştır. Cinsel doyum, psikolojik iyi oluş ve aldatma eğilimi ölçeklerinin demografik değişkenlere göre incelenmesinden elde edilen bulgular; cinsel doyumun çalışma durumu ile farklılaşmamasıyla beraber yaş grupları, eğitim durumu ve gelir durumu değişkenleri ile farklılaştığı sonucu ortaya çıkmıştır. Aldatma eğiliminin çalışma durumu değişkeninde farklılık mevcutken yaş grupları, eğitim durumu ve gelir durumu değişkeninde farklılık olmadığı sonucuna erişilmiştir. Psikolojik iyi oluşun ise çalışma durumunda farklılaşmaması, yaş grupları, eğitim durumu ve gelir durumu değişkenleri ile farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marriages frequently end in breakups in the modern era, in which the institution of marriage becomes vulnerable due to infidelity and inability to maintain one's well-being. Infidelity and psychological ill-being can be devastating and challenging for the individual to continue his or her life with peace. The universality of marriage, its aspect that is accepted by societies, the well-being of the individual, which is considered the most important factor for its continuity and vigorousness, and the concept of loyalty, which is the basis of the bilateral relationship can be seen as variables that can affect the level of sexual satisfaction of the woman. Therefore, the study aims to examine the relationship between the sexual satisfaction of married women, their psychological well-being, and the tendency to cheat. Only married women were included in this study. This study was conducted with the relational survey method. Quantitative data were obtained from 400 married female participants between the ages of 18-65 living in Istanbul. These data were collected through an online consent form and on a completely voluntary basis, using the Demographic Information Form, the Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRCDÖ), the Psychological Well-Being Scale, and the Cheating Tendency Scale. According to the findings obtained from the research; there is a significant relationship between the sexual satisfaction of married women, their psychological well-being, and the tendency to cheat; additionally, sexual satisfaction predicts psychological well-being and the tendency to cheat. The findings, obtained by examining the scales of sexual satisfaction, psychological well-being, and infidelity tendency according to demographic variables; it has been concluded that sexual satisfaction does not differ with working status, but differs with age groups, educational status, and income status variables. It was concluded that while there was a difference in the working status variable of the tendency to cheat; there was no difference in the variables of age groups, educational status, and income status. It has been determined that psychological well-being does not differ in working status; yet, differs with age groups, educational status, and income status variables. Keyword: sexual satisfaction, psychological well-being,tendency to cheat