Orak hücreli anemi tanılı hastalarda ferritin,sedimentasyon,vitamin-D,yıllık ağrılı kriz sayısı,karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of ferritin, sedimentation, vitamin-D, annual painful crisis, liver and kidney function tests in patients with sickle cell anemia
- Tez No: 808381
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Orak hücreli anemi, ağrılı kriz, ferritin, D vitamini, HbF, Sickle cell anemia, painful crisis, ferritin, vitamin D, HbF
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Orak hücreli anemi otozomal resesif geçiĢ gösteren, dokulara oksijen taĢıyan molekül olan Hb proteininin hasarlı sentezi sonucunda geliĢen, anemi ile karakterize heterojen kalıtsal bir hastalıktır. Bu çalıĢmamızda orak hücreli anemili hastalarda laboratuvar bulguları ve ağrılı kriz ile iliĢkisini, ağrılı kriz sayısını inceledik. Metot: ÇalıĢma orak hücreli anemi tanısı alan 23'ü erkek 17'si kadın olmak üzere toplam 40 hasta üzerinde yapıldı. Hastaların demografik bilgileri, eğitim durumu, laboratuvar sonuçları ve ağrılı kriz sayısı hastane kayıt sisteminden elde edildi. Bulgular: hastaların %42,5'inin kadın, %57,5'inin erkek olduğu belirlenmiĢtir. Hastaların %35'inin 20 yaĢın altında, %65'inin ise 20 yaĢ ve üzerinde olduğu saptanmıĢtır. Hastaların %7,5'inin ilkokul mezunu, %25'inin ortaokul mezunu, %52,5''inin lise mezunu ve %%12,5'inin üniversite mezunu olduğu tespit edilmiĢtir. hastaların ferritin değerlerinin ortalaması 706,88 ± 1202,66 ml/ng, sedimentasyon değerlerinin ortalaması 18,45 ± 21,39 mm/saat, CRP değerlerinin ortalaması 15,17 ± 28,96 mg/L ve vitamin D değerlerinin ortalaması 13,80 ± 6,02ng/ml olarak belirlenmiĢtir. Hastaların ALT değerlerinin ortalaması 27,92 ± 24,26 U/L, AST değerlerinin ortalaması 39,25 ± 20,30U/L, ALP değerlerinin ortalaması 124,63 ± 70,95U/L, GGT değerlerinin ortalaması 47,72 ± 64,83U/L, bilirubin değerlerinin ortalaması 2,31 ± 1,72 mg/dL, kreatinin değerlerinin ortalaması 0,50 ± 0,17 mg/dL ve Üre değerlerinin ortalaması 19,44 ± 8,05 mg/dL olarak saptanmıĢtır. Hastaların ağrı kriz yıllarının ortalaması 3,26 ± 1,90 yıl olarak bulunmuĢtur. hastaların yıllık ağrı kriz sayılarının ortalaması kadınlarda 3,29 ± 2,17 yıl, erkeklerde 3,23 ± 1,72 yıl olarak belirlenmiĢtir. Hastaların yıllık ağrı kriz sayılarının ortalaması 20 yaĢ altında olanlarda 3,15 ± 2,41 yıl, 20 yaĢ ve üstünde olanlarda 3,31 ± 1,64 yıl olarak saptanmıĢtır. Hastaların yıllık ağrı kriz sayılarının ortalaması eğitim durumu lise öncesi olanlarda 3,92 ± 2,56 yıl, lise ve sonrası olanlarda 2,92 ± 1,44 yıl olarak tespit edilmiĢtir. Hastaların demografik özelliklerine göre yıllık ağrı kriz sayıları arasında iii istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıĢtır (p>0,05). Elde edilen sonuçlara göre; hastaların ferritin (r=0,354) ve CRP (r=0,328) değerleri ile yıllık ağrı kriz sayısı arasında pozitif yönlü zayıf düzey iliĢki saptanmıĢtır (p0,05) Sonuç: ÇalıĢmamızda ağrılı kriz ile hastaneye baĢvuran hastalarda anlamlı bir cinsiyet ve eğitim durumu farklılığı tespit edilmedi. Ağrılı kriz ile baĢvuranlarda ferritin ve hs-CRP değerlerinin yükseldiği anlamlı olarak tespit edilmiĢ. Her ne kadar D vitamini ve HbF Değerlerinin ağrılı kriz ile anlamlı bir iliĢki tespit edilmemiĢ bile olsa benzer çalıĢmalarda belirli D vitamini ve HbF seviyesi ağrılı krizleri azalttığı gösterilmiĢ.
Özet (Çeviri)
Purpose: Sickle cell anemia is a heterogeneous hereditary disease characterized by anemia, which is autosomal recessive, develops as a result of damaged synthesis of Hb protein, the molecule that carries oxygen to the tissues. In this study, we examined the laboratory findings and its relationship with painful crisis, and the number of painful crises in patients with sickle cell anemia. Methods: The study was conducted on a total of 40 patients, 23 male and 17 female, diagnosed with sickle cell anemia. Demographic information, educational status, laboratory results and number of painful crises of the patients were obtained from the hospital registry system. Results: It was determined that 42.5% of the patients were female and 57.5% were male. It was determined that 35% of the patients were under the age of 20, and 65% of them were aged 20 and over. It was determined that 7.5% of the patients were primary school graduates, 25% secondary school graduates, 52.5% high school graduates and 12.5% university graduates. mean ferritin values of patients 706.88 ± 1202.66 ml/ng, mean sedimentation values 18.45 ± 21.39 mm/hour, mean CRP values 15.17 ± 28.96 mg/L and mean vitamin D values 13.80 It was determined as ± 6.02ng/ml. The mean ALT values of the patients were 27.92 ± 24.26 U/L, the mean of the AST values were 39.25 ± 20.30U/L, the mean of the ALP values were 124.63 ± 70.95U/L, the mean GGT values were 47.72 ± 64, It was determined that 83U/L, bilirubin values average 2.31 ± 1.72 mg/dL, creatinine values average 0.50 ± 0.17 mg/dL and Urea values 19.44 ± 8.05 mg/dL. The mean pain crisis years of the patients were found to be 3.26 ± 1.90 years. The mean annual pain crisis number of patients was determined as 3.29 ± 2.17 years in women and 3.23 ± 1.72 years in men. The mean annual pain crisis number of the patients was found to be 3.15 ± 2.41 years for those under 20 years of age, and 3.31 ± 1.64 years for those aged 20 and over. The mean annual pain crisis number of the patients was determined as 3.92 ± 2.56 v years in those with pre-high school education and 2.92 ± 1.44 years in those with high school and beyond. There was no statistically significant difference between the annual pain crisis numbers according to the demographic characteristics of the patients (p>0.05). According to the results obtained; A weak positive correlation was found between the patients' ferritin (r=0.354) and CRP (r=0.328) values and the number of annual pain crises (p0.05) Conclusion: In our study, we did not detect a gender and educational status difference between painful crisis and using care containment. It was determined as the point where ferritin and hs-CRP values increased at the edges with painful crisis. Although those who did not detect an association with painful attacks of vitamin D and HbF Values, similar ones were shown with certain vitamin D and HbF level painful crises.