Diflunisal'in elektrokimyasal yöntemlerle analizi
Analysis of Diflunisal by electrochemical methods
- Tez No: 80846
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDEF KIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diflunisal, Diferansiyel Puis Polarografîsi, Diferansryel Puis Adsorptif Sıyırma Voltametrisi, Türev Spektroskopisi, Tablet Analizi, Diflunisal, Differential Pulse Pokrography, Differential Pulse Adsorptive Stripping Voltammetry, Derivative Spectroscopy, Tablet Analysis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu çalışmada, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlardan Diflunisal'in elektrokimyasal davranışları diferansiyel puls polarografîsi (DPP) ve diferansiyel puls adsorptif sıyırma vohametrisi (DPAdSV) yöntemleri ile belirlenmiştir. Uygulanan voltametrik yöntemlerde, Diflunisal'in destek elektrolit olarak seçilen Britton-Robinson tamponundaki (pH: 7.8) pik potansiyeli -0.31 V olarak bulunmuştur. DPP ile Diflunisal tayini için optimum voltametrik parametreler, puis genliği 100 mV, tarama hızı 5 mV/s, damla büyüklüğü orta, Hamlama süresi 1 s olarak saptanmıştır. Bu koşullarda gözlenebilme sınırı 5.0 ppm, doğrusallık aralığı ise 9.0 - 40.0 ppm olarak bulunmuştur. Diflunisal'in DPAdSV ile analizinde DPP için saptanan optimum koşullara ek olarak biriktirme süresi 2 dak, durulma süresi 15 s olarak seçilmiştir. DPAdSV yöntemi için gözlenebilme sının 0.1 ppm, doğrusallık aralığı 4.0 - 30.0 ppm olarak bulunmuştur. Her iki yöntemle Diflunisal içeren sentetik numune ve tabletlerin analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalısmamızda (i) değişik sıcaklıklarda hesaplanan sıcaklık katsayılarının 5.52 ± 0.28 bulunması, (ii) sabit tarama hızında ve artan biriktirme sürelerinde üç farklı derişimde Diflunisal akım-zaman eğrilerinin aynı olması, (iii) sabit biriktirme süresi ve artan tarama hızlarında üç farklı derişimdeki Diflunisal akım-hız eğrilerinin aynı olması, (iv) -0.7 V çalışma potansiyelinde 12 saat potansiyel kontrollü elektroliz işlemi sonucunda Diflunisal'in kimyasal yapısında herhangi bir değişim görülmemesi ve (v) pik akımının derişim ile sınırlı olması; Diflunisal'in elektrokimyasal davranışının adsorpsiyon kontrolünde olduğunu göstermiştir. Ayrıca Diflunisal'in analizi için türev spektroskopisi yöntemleri de geliştirilmiştir. Analiz dalga boyu I. derece türev için 235.6 nm ve II. derece türev için 228.8 nm olarak bulunmuştur. Diflunisal'in her iki türev derecesi için gözlenebilme sınırı 0.1 ppm, alt tayin sınırı 1.0 ppm iken, üst tayin sınırı I. derece türev için 25.0 ppm, II. derece türev için 20.0 ppm olarak saptanmıştır. Bu spektroskopik yöntemler Diflunisal içeren sentetik numunelere ve tabletlere uygulanmıştır. Elektrokimyasal ve spektroskopik yöntemler ile bulunan tablet analiz sonuçları, kaynaktaki spektroftuorimetrik yöntem ile karşılaştırılmıştır. Tüm yöntemlerle bulunan Diflunisal derişimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, electrochemical behavior of non-steroidal antimflamatuar drug Diflunisal was established by differential pulse pokrography (DPP) and differential pulse adsorptive stripping vohammetry (DPAdSV). In these voltammetric methods, the peak potential of Diflunisal in Britton-Robinson buffer (pH: 7.8) was found as - 0.3 1 V which was selected as a supporting electrolyte. In DPP assay of Diflunisal, 100 mV of pulse amplitude, 5 mV/s of scan rate, medium drop size, 1 s of dropping time were determined as optimum voltammetric parameters. Linearity was obtained over the range of 9.0 - 40.0 ppm and detection limit was 5.0 ppm under these conditions. In addition to these DPP parameters, accumulation time and rest time were chosen as 2 min and IS s, respectively, for the analysis of Diflunisal by DPAdSV. The detection limit was found to be 0.1 ppm and linearity range was 4.0 - 30.0 ppm for DPAdSV. Analysis of Diflunisal in synthetic samples and in tablets were also carried out by using the both methods. In our study (i) the temperature coefficients calculated at different temperatures were found to be 5.52 ± 0.28, (ii) the current-time curves for three different concentrations of Diflunisal were similar at constant scan rate and increasing accumulation times, (iii) the current- rate curves for three different concentrations of Diflunisal were similar at constant accumulation time and increasing scan rates, (iv) no change in chemical structure was observed after controlled-potential electrolysis of Diflunisal over 12 hours at a working potential of -0.7 V and (v) the peak current was limited by concentration ; were indicated that the electrochemical behavior of Diflunisal was under the control of adsorption. Derivative spectroscopic methods were also developed for Diflunisal analysis. For the first and second order derivatives, analysis wavelengths were obtained as 235.6 nm and 228.8 nm, respectively. Detection limit was 0.1 ppm and lower determination limit was 1.0 ppm for both derivative orders while higher determination limits for the first and second order derivatives were found as 25.0 ppm and 20.0 ppm respectively. These spectroscopic methods were also applied to the synthetic samples and tablets containing Diflunisal. The results of tablet analysis which were obtained by electrochemical and spectroscopic methods were compared with a spectrofluorimetric method in the literature. No statistically significant difference was observed between Diflunisal concentrations which were obtained from all methods.