Ruminant rasyonuna ilave edilen ceviz (juglans regia L.) yeşil kabuğunun rumen fermantasyonuna etkisinin in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmesi
Determination of the effect of walnut (juglans regia L.) green husk added to ruminant diet on rumen fermentation by in vitro gas production technique
- Tez No: 808460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞRI KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ceviz yeşil kabuğu, in vitro, rumen fermantasyonu, In vitro, rumen fermentation, walnut green husk
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Aslan MM, Ruminant Rasyonuna İlave Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Yeşil Kabuğunun Rumen Fermantasyonuna Etkisinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği İle Belirlenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2023. Bu denemede; ruminant rasyonuna ceviz yeşil kabuğu ilavesinin rumen fermantasyonuna etkisi in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmiştir. 80/20 çayır kuru otu/konsantre (arpa+pamuk tohumu küspesi) yemden oluşturulan toplam karışım rasyonuna farklı oranlarda (%0, %2, %4, %6, %8, %10) ceviz yeşil kabuğu (CK) ilave edilmiştir. Deneme grupları; K (kontrol rasyonu), CK1 (K+ %2 CK), CK2 (K+ %4 CK), CK3 (K+ %6 CK), CK4 (K+ %8 CK), CK5 (K+ %10 CK) şeklinde hazırlanmıştır. Her bir deneme grubu rumen fermantasyon parametreleri ve mikrobiyal protein analizi için 4'er tekrarlı olarak dizayn edilmiştir. Çalışmada 6×4×2 deneme deseni oluşturulmuştur. Deneme rasyonları 1/2 hazırlanan rumen sıvısı/suni tükürük karışımı ile in vitro gaz üretim şırıngalarında 39±1oC'de su banyosunda 24 saat inkübe edilmiştir. Deneme sonuçlarına göre rasyona farklı oranlarda ilave edilen CK, kontrol ile kıyaslandığında; gaz üretimi (GÜ), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), gerçek sindirim derecesi (GSD) metabolik enerji (ME), rumen sıvısı pH ve amnonyak azotu (NH3-N) değerlerini artırmıştır. Rasyona ilave edilen %2 ve %4 CK, toplam gaz içerisindeki metan (CH4) oranını artırmıştır. Rasyona %2, %4 ve %6 CK ilaveleri rumende mikrobiyal protein (MP) üretimini artırmıştır. En yüksek mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ise %4 ve %6 CK ilavelerinde belirlenmiştir. Rasyona ilave edilen %6 %8 CK'nın asetik asit (AA) ve bütirik asit (BA) konsantrasyonlarını azalttığı, %4 CK'nın propiyonik asit (PA) konsantrasyonunu artırdığı ve %4,6,8,10 CK'ın AA/PA oranını düşürdüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak; ceviz yeşil kabuğunun birçok rumen fermantasyon parametresine olumlu etkisinden dolayı ruminant rasyonlarında kullanılabilirliğinin in vivo çalışmalarla desteklenerek belirlenmesi ve farklı karışım rasyonlarla da denenmesi kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aslan MM, Determination of the Effect of Walnut (Juglans regia L.) Green Husk Added to Ruminant Diet on Rumen Fermentation by In Vitro Gas Production Technique, Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases, Master Thesis, Van, 2023. In this experiment; the effect of walnut green husk addition to ruminant diet on rumen fermentation was determined by in vitro gas production technique. Walnut green husk (CK) is added in different rates (0%, 2%, 4%, 6%, 8%, 10%) to the total mixture ration formed from 80/20 meadow hay/concentrated (barley+cotton seed meal) feed. Experimental groups were prepared as K (control ration), CK1 (K+ 2% CK), CK2 (K+ 4% CK), CK3 (K+ 6% CK), CK4 (K+ 8% CK), CK5 (K+ 10% CK). Each experimental group was designed in 4 replicates for rumen fermentation parameters and microbial protein analysis. In this experiment, a 6×4×2 trial design was created. Experimental rations were incubated in a water bath at 39±1oC for 24 hours in in vitro gas production syringes with 1/2 prepared rumen fluid/artificial saliva mixture. According to the results of the experiment, CK added to the ration at different rates compared to the control; gas production (GÜ), in vitro organic matter digestion (İVOMS), true digestion degree (GSD), metabolic energy (ME), rumen fluid pH and ammonia nitrogen (NH3-N) values increased. Adding 2% and 4% CK to the ration increased the methane (CH4) content in the total gas. Additions of 2%, 4% and 6% CK to the ration increased the production of microbial protein (MP) in the rumen. The highest microbial protein expression efficiency (MPSE) was determined at 4% and 6% CK additions. It was determined that 6% 8% CK added to the ration reduces acetic acid (AA) and butyric acid (BA) concentrations, 4% CK increased the propionic acid (PA) concentration and 4,6,8,10% CK decreased the AA/PA ratio. As a result; due to the positive effect of walnut green husk on many rumen fermentation parameters, it was concluded that its availability in ruminant rations should be determined by supporting in vivo studies and it should be tried with different mixed rations.