18-24 hafta arasi gebeliklerde gestasyonel yaşa ve fetüse ait biyometrik ölçümlere göre ( BPD, HC, FL, EFW ) fetal renal arterlerin nomogrami
Nomogram of fetal renal arteries according to gestational age and fetal biometric measurements ( BPD, HC, FL, EFW ) in pregnancy between 18-24 weeks
- Tez No: 808502
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Nomogram, fetal renal arter nomogramı, renal arter, Nomogram, fetal renal artery nomogram, renal artery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç : 18-24 hafta arası gebeliklerde gestasyonel yaşa ve fetüse ait biyometrik ölçümlere göre ( BPD, HC,FL,EFW) fetal renal arter nomogramı hazırlanması ve böylece ikinci trimester renal arter değerlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem : Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 18-45 yaş aralığındaki 18-24 hafta arası anatomik tarama için başvuran düşük riskli tekil gebeliğe sahip 100 hastadan rutin muayene sırasında ultrasonografi ile üç parametre (fetal renal arterin çapı, abdominal aorta ile yaptığı açı ve abdominal aortadan çıkış yerinin aort bifurkasyonuna uzaklığı ) ölçülerek gestasyonel yaşa ve biyometrik ölçümlere göre ( BPD, HC,FL, EFW) fetal renal arter nomogramı hazırlandı. Ayrıca dokuz izole renal arter varyasyon ve renal anomalili hastalardan ölçümler alındı. BPD değerine göre elde edilen normal dağılım grafikleri üzerinde, renal anomali ve renal arter varyasyonu saptanan fetüslerin değerleri kullanılarak bir model oluşturuldu ve nomogram ile kıyaslandı. Araştıma verileri, IBM SPSS.23 (IBM Inc., Chicago, IL, ABD) programına aktarılarak istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular : Gebelik haftası ile fetal renal arterin çapı ve aort bifurkasyonuna olan uzaklığı artarken, renal arter-aorta açısının değişmediği görülmüştür. Bu değerlerle ilgili gestasyonel yaşa ve biyometrik ölçümlere göre ( BPD, HC,FL, EFW) nomogramlar hazırlanmıştır . Sonuç : Çalışmamızda fetal renal arter ölçümleri ( renal arterin çapı, aorta ile açısı ve aort bifurkasyonuna uzaklığı) yapılarak bir nomogram oluşturuldu. Bazı renal anomalili gebelerden yapılan ölçümler hazırladığımız nomogram ile karşılaştırıldığında, renal anomalili fetüslerin ölçüm değerlerinde artma veya azalma olduğu görülmüştür. Bundan dolayı rutin fetal renal sistem muayenesinde renal arter ölçümlerinin yapılıp nomogram ile karşılaştırılmasının prenatal tanıda yardımcı olabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Objective : It is aimed to prepare a fetal renal artery nomogram according to the gestational age and biometric measurements of the fetus (BPD, HC, FL, EFW) in pregnancies between 18-24 weeks and thus contribute to the evaluation of the second trimester renal artery. Material and Methods : In our study, three parameters (diameter of the fetal renal artery, diameter of the fetal renal artery, abdominal A fetal renal artery nomogram was prepared according to gestational age and biometric measurements (BPD, HC,FL, EFW) by measuring the angle of the aorta and the distance from the abdominal aorta to the aortic bifurcation. In addition, measurements were taken from nine patients with isolated renal artery variations and renal anomalies. A model was created using the values of fetuses with renal anomaly and renal artery variation on the normal distribution graphs obtained according to the BPD value and compared with the nomogram. Research data were transferred to IBM SPSS.23 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) program and evaluated with statistical analysis. Results: While the diameter of the fetal renal artery and its distance from the bifurcation of the aorta increased with the week of gestation, the angle of the renal artery-aorta did not change. Nomograms were prepared according to gestational age and biometric measurements (BPD, HC,FL, EFW) related to these values. Conclusions: In our study, a nomogram was created by measuring the fetal renal artery (diameter of the renal artery, its angle with the aorta and its distance to the aortic bifurcation). When the measurements made from some pregnant women with renal anomalies were compared with the nomogram we prepared, it was observed that there was an increase or decrease in the measurement values of fetuses with renal anomalies. Therefore, we thought that making renal artery measurements in routine fetal renal system examination and comparing them with a nomogram may help in prenatal diagnosis.