Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda farklı oral antidiabetik ilaçların yanısıra diyete eklenen posanın kan glukozu ve lipid fraksiyonları üzerine etkisinin incelenmesi
The Researching effects of dietary fiber supplementation besides different oral antidiabetic agents on blood glucose and lipid fractions in NIDDM patients
- Tez No: 80852
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, glisemik kontrol, lipid fraksiyonları, buğday özü, acarbose iv, Diabetes mellitus, glycemic control, lipid fractions, wheat germ, acarbose
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Ekim 1997-Mayıs 1998 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğinde yapılan bu çalışmaya Tip 2 diabetli 200 kadın hasta katılmıştır. Araştırma evrenini oluşturan bu hastaların yaş, boy, ağırlık ve BKİ ortalamaları sırasıyla 48.7 ± 6.5 yıl 160.9 + 5.8 cm, 75.9 ± 10.3kg ve 29.4 ± 4.5kg/m2'dir. Evrendeki hastalar arasında gönüllü olarak seçilen ve çalışma grubunu oluşturan 30 Tip 2 diabetli kadın hastada buğday özü ve acarbose'un açlık kan glukozu, postprandial kan glukozu ve glikolize hemoglobin düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu hastaların lipid profilleri de değerlendirilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan hastaların yaş, boy, ağırlık ve BKİ ortalamaları sırasıyla 44.3 + 3.3 yıl, 158.5 ± 6.4cm, 72.4 ± 11.9kg ve 28.4 ± 4.7kg/m2'dir. Bu hastalara yaş, boy, ağırlık, fiziksel aktivite durumlarına göre düzenlenen standart diabetik diyetler verilmiştir. Diyeti planlanan hasta önceden kullandığı sülfonilüre / biguanid türevi oral antidiabetik ilacı almaya devam ederken, 4 hafta süreyle diyetlerine ham posa (crude fiber) içeriği %14.0 olan buğday özü eklenmiştir. Araştırmanın sonraki 4 haftalık dönemde hastanın gereksinimlerine uygun olarak planlanmış olan bu diyetlerinden buğday özü çıkarılarak, yerine alfa-glukosidaz inhibitörü olan acarbose eklenmiştir. Açlık kan glukozu ile postprandial kan glukoz düzeylerinde buğday özü eklenmiş diyet uygulaması sonucu acarbose'a göre 30., öO.dakikalarda gözlenen azalmalar (%8, %3) 0.01 ve 0.05 düzeylerinde önemli, 120.dakikada ise %2 olan azalma ve glikolize hemoglobin düzeylerinde gözlenen azalma önemsiz (p>0.05) bulunmuştur. Buğday özünün kan lipidleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu da bu çalışmada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Type 2 diabetic 200 female patients attended to this study carried out at Erciyes University Gevher Nesibe Hospital from October 1997 to May 1998. These patients' mean ages, heights, weights and BMT s were 48.7 + 6.5 years, 106.9 + 5.8 cm, 75.9 ± 103kg and 29.4 ± 4.5kg/m2 respectively. Thirty voluntary patients were chosen and formed as the study group. Effects of wheat germ and acarbose supplementation on fasting, postprandial blood glucose and glycosylated hemoglobin levels were investigated. Lipid profiles were also determined. Mean ages, heights, weights and BMT s of the study group were 44.3 ± 3.3 years, 158.5 + 6.5cm, 72.4 ± 11.9kg and 28.4 ± 4.7kg/m respectively. Standard diabetic diets were planned according to these patients' ages, heights, weights and physical activity states. While these patients continued taking their oral antidiabetic agents (either sulphonylureas or biguanides), wheat germ (crude fiber content was 14% ) was added to the diabetic diets for four weeks. Wheat germ was excluded and acarbose-an alpha-glucosidase inhibitor was included in the second four week period of the study. The results indicated that decreases observed by wheat germ supplementation against acarbose in fasting blood glucose and postprandial 30th and 60th minutes blood glucose levels (8 %, 3 %) found to be significant (p 0.05). It was also reported that wheat germ had positive effects on blood lipid fractions.