Dudak damak yarıklı hastalarda kanin dişlerinin pulpa hacminin ölçümü ile yaş tayini değerlendirilmesi: retrospektif bir çalışma
Evaluation of age estimation by pulp volume measurement of canine TEETH in patients with cleft lip and palate: A retrospective study
- Tez No: 808587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ÇAKIR KARABAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dudak Damak Yarığı, KIBT, ITK-SNAP, Pulpa Hacmi, Yaş Tayini, Cleft Lip and Palate, CBCT, ITK-SNAP, Pulp Volume, Age Estimation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dudak damak yarıkları (DDY), baş ve boyun bölgesinde en sık karşılaşılan doğumsal anomalilerden birisidir. DDY oluşumu multifaktöriyel etki mekanizması ile açıklanmaya çalışılsa da henüz etiyolojisi ve patogenezi hakkında net sonuçlar elde edilememiştir. DDY'nin etiyolojik sebepleri arasında genetik faktörler ve çevresel faktörler önemli bir yer tutmaktadır. Kraniyofasiyal bir anomali olan DDY embriyolojik dönemde yüz yapılarındaki füzyonun tam olarak gerçekleşememesinden kaynaklanan ve en sık bildirilen konjenital defektlerden biridir. Kimlik tespiti adli bilimlerde önemli bir konudur. Bir kişinin kimliklendirilmesinin doğru yapılması bireysel ve toplumsal açıdan büyük önem arz eder. Kimliklendirmede yaş tayini önemli bir konudur. Özellikle son zamanlarda dünya genelinde oluşan iltica ve göç olayları sebebiyle yabancı uyruklu kişilerde yaş belirleme gereksiniminin arttığı görülmektedir. Dişler vücudun en dayanıklı yapıları olup dış etkenlerden, genetik ve çevresel faktörlerden daha az etkilenirler. Bu sebeplerle son zamanlarda yaş tayininde dişlerin önemi oldukça artış göstermiştir. Teknolojideki son gelişmelerle üç boyutlu görüntüleme ve yazılım sistemlerinin gelişmesi ile birlikte pulpada meydana gelen üç boyutlu daralmaların izlenebildiği bildirilmiştir. Son zamanlarda yaş tayininde yapılan çalışmalarda, pulpada meydana gelen değişimlerin çeşitli metotlarla değerlendirilmesiyle yaş tayini yapılmış çalışmaların umut verici olduğu görülmüştür. Üç boyutlu görüntüler kullanılarak pulpanın ve dişin hacim ölçümleri ile yaşın belirlenmesine yönelik çalışmaları mevcuttur. Literatürde Türk popülasyonunda dudak damak yarıklı bireylerde pulpa ve dişin hacim oranını ölçüp değerlendirererek kontrol grubu ile karşılaştıran bir çalışma mevcut değildir. Bizim çalışmamız DDY ve aynı yaş, cinsiyet özelliklerine sahip herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan kontrol grubumuzun pulpa ve tüm dişin hacim oranlarını değerlendirerek kronolojik yaş ile ilişkisini belirlemeyi hedefleyen bir yaş tayini yöntemi çalışmasıdır. Çalışmamızda Türk popülasyonunda yaşları 14- 45 yaş arasında değişen 33 kontrol grubu ve 33 DDY grubunun konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri incelenmiştir. Çalışma grubu 17 erkek ve 16 kadın hastadan oluşmaktadır. Kontrol grubu da aynı yaş ve cinsiyette 17 erkek ve 16 kadın hastadan oluşmaktadır. ITK-SNAP yazılım programı kullanarak iki hasta grubumuzda da seçim kriterlerimize uyan üst çenedeki kanin 13 dişlerinin pulpa ve tüm diş hacimleri ölçülmüştür. Elde ettiğimiz verilerle kronolojik yaş ilişkisi değerlendirilip DDY ve kontrol grubu arasında karşılaştırma yapılmıştır. Sonuç olarak pulpa hacmi/tüm diş hacmi oranları ile kronolojik yaş arasındaki ilişkide DDY'li bireyler ve sağlıklı bireyler arasında istatiksel anlamda bir farklılık gözlemlemedik. Çalışmamızın sonraki çalışmalar için rehberlik etmesi hedeflenmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte yazılım programları ve KIBT üzerindeki gelişmeler sayesinde farklı etnik popülasyonlarda ve daha geniş çalışma gruplarında daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cleft lip and palate (CLP) is one of the most common congenital anomalies of the head and neck region. Although the occurrence of CLP has been tried to be explained by multifactorial mechanisms, no clear results have yet been obtained about its etiology and pathogenesis. Genetic factors and environmental factors have an important place among the etiologic causes of CLP. CLP, a craniofacial anomaly, is one of the most frequently reported congenital defects caused by incomplete fusion of facial structures in the embryological period. Identification is an important issue in forensic sciences. Age determination is an important issue in identification. It is seen that the need for age determination foreigners has increased, especially due to the recent asylum and migration incidents around the world. Teeth are the most durable structures of the body and are less affected by external factors, genetic and environmental factors. For these reasons, the importance of teeth in age determination has recently increased considerably. With the recent advances in technology and the development of three-dimensional imaging and software systems, it has been reported that three-dimensional contractions in the pulp can be monitored. In recent studies on age determination, it has been seen that the studies on age determination by evaluating the changes in the pulp with various methods are promising. There are studies on age determination by volume measurements of the pulp and tooth using three-dimensional images. There is no study in the literature that measures and evaluates the volume ratio of the pulp and teeth in individuals with cleft lip and palate in the Turkish population and compares them with the control group. Our study is an age determination method study that aims to determine the relationship between pulp and whole tooth volume ratios and chronologic age in a control group with the same age and gender characteristics and without any systemic disease. In our study, cone beam computed tomography (CBCT) images of 33 control groups and 33 CLP groups aged between 14 and 45 years in a Turkish population were analyzed. The study group are consisted of 17 male and 16 female patients. The control group are consisted of 17 male and 16 female patients of the same age and gender. Using the ITK-SNAP software program, the pulp and whole tooth volumes of the maxillary canine teeth that fits our selection criteria in both patient groups were measured. The chronologic age relationship was evaluated with the data we obtained and a comparison was made between the FDI and control groups. 15 As a result, we did not observe a statistical difference between individuals with CLP and healthy individuals in the relationship between pulp volume/tooth volume ratios and chronological age. Our study is intended to provide guidance for future studies. We believe that with the advances in technology, software programs and improvements in CBCT, better results can be obtained in different ethnic populations and in larger study groups.