Karışık dişlenme dönemindeki tek taraflı dudak damak yarıklı hastaların diş gelişimlerinin medikal görüntü kontrol sistemleri ile incelenmesi
Evaluation of teeth development of unilateral cleft lip and palate patients in mixed dentition BY using medical image control systems
  1. Tez No: 406951
  2. Yazar: ONUR GEZGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT SELİM BOTSALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental anomaliler, Diş gelişimi, Dudak damak yarıkları, KIBT, Medikal yazılım programları, CBCT, Cleft lip and palate, Dental anomalies, Medical software programmes, Tooth development
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dudak damak yarıkları intrauterin hayatın 4-8. haftlarından önce embriyonun gelişimini etkileyen çeşitli faktörlerin tesiri ile oluşur. Orofasiyal yarıklar, en sık görülen kraniyofasiyal deformitelerdendir. Tüm konjenital anomalilerin % 15' ini içermektedir. Dudak damak yarıklı hastalarda, diş boyutlarındaki farklılıklar, füzyon, konjenital diş eksiklikleri ve süpernümere diş varlığı en sık görülen anomalilerdir. Çalışmamızda 25 adet karışık dişlenme döneminde ünilateral dudak damak yarıklı hastanın KIBT' leri incelendi. Elde edilen bu tomografi görüntüleri yüksek ekran çözünürlüğüne sahip bilgisayarda medikal yazılım programlarına (MIMICS 15,0, Materialise, Leuven, Belgium ve SOLIDWORKS 2014 Premium, Concord, Massachusetts) aktarılarak üç boyutlu hacimsel görüntüleri elde edildi. Bu üç boyutlu görüntüler üzerinde yarık tarafındaki dişlerin (Kanin, birinci premolar ve ikinci premolar) meziodistal boyut, kuron/kök oranı ile kuron ve kök gelişimlerinin hacimsel ve alansal olarak ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler kontrol grubu olarak belirlenen sağlam segment ile karşılaştırıldı. Yapılan ölçümlerin ardından sonuç olarak; •Defektli ve sağlam segmentlerdeki santral kesici, kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin hacimleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken iki gruptaki lateral dişlerin hacimleri arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. •Aynı şekilde, defektli ve sağlam segmentlerdeki santral kesici, kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin yüzey alanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken iki gruptaki lateral dişlerin yüzey alanları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. •Benzer şekilde defektli ve sağlam segmentlerdeki santral kesici, kanin, birinci premolar ve ikinci premolar dişlerin MD boyut ve kuron/kök oranları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken iki gruptaki lateral dişlerin hacimleri arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi.. •Her iki segmentteki dişlerin hacim ve yüzey alanları karşılaştırıldığında iki ölçüt arasında yüksek derecede korelasyon tespit edildi. Özellikle, dudak damak yarığı olgularında, diş yapılarının bu programlar kullanılarak katı modellerinin elde edilmesi ile diş gelişimleri daha detaylı incelenebilecek, daha sağlıklı teşhis ve tedavi planlaması yapılabilecektir. Bu programların rutin tedavide kullanılabilmesi için kullanım zorluğu gibi bazı uygulama eksikliklerinin giderilmesi ve özellikle dişhekimliğinde daha çok çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The cleft lip and palate deformity becomes before the 4-8th week of intrauterin life by the factors that affect embrio's grow up. Orofacial clefts, one of the most common craniofacial deformities. All of congenital anomalies, 15% contain. In patients with cleft lip and palate, differences in tooth size, fusion, congenital missing teeth and the presence of supernumerary teeth are the most common abnormality. In our study, 25 patients with mixed dentition unilateral cleft lip and palate examined CBCT. This tomography images obtained with a high screen resolution medical images on the computer control system (MIMICS 15.0, Materialise, Leuven, Belgium and SOLIDWORKS 2014 Premium, Concord, Massachusetts)) transferred to the three-dimensional volumetric images are obtained. This three-dimensional images cleft on the sides of the teeth in the crown and root growth measured by mesiodistal length and crown/root rate with volume and area. These measurements determined as a control group compared with the healthy segment. According to the results; •There was no statistically significant difference in the volume of central incisör, canin, first premolar and second premolar teeth within defect and healthy segment but it was found that there was a significant difference between the volumes of the lateral teeth in each group. •Likewise, there was no statistically significant difference in the surface area of central incisör, canin, first premolar and second premolar teeth within defect and healthy segment but it was found that there was a significant difference between the volumes of the lateral teeth in each group. •Similarly defects in solid segment and central incisör, canines, first premolar and second premolar teeth MD size and crown / root ratio were not statistically significantly different between but It was found that there was a significant difference between the volumes of the lateral teeth in each group. •When the volume and surface area of teeth within both segment compared, was observed a high correlation between the two criteria. In particular, patients with cleft lip and palate, obtaining a solid model of the tooth structure by using these programs, tooth development can be examined in more detail, made more reliable diagnosis and treatment planning. We believe that these programs use to resolve some difficulties such as lack of application to be used in routine dental treatment and in particular the need to do more study.