İlk gebeliklerde başarılı doğum indüksiyonun öngörülmesinde ultrasonografi ile servikal kıvam (cervıcal consistency) ve uzunluk değerlendirilmesi
Evaluation of cervical consistency and length by ultrasonography in predicting successful labor induction in first pregnancies
  1. Tez No: 808612
  2. Yazar: MEHMET NADİR KILINÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN EMRE DESTEGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal konsistesi indeksi, servikal uzunluk normal doğum, doğum indüksiyonu, Cervical consistency index, cervical length, normal delivery, labor induction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
İlk Gebeliklerde Başarılı Doğum İndüksiyonun Öngörülmesinde Ultrasonografi İle Servikal Kıvam (Cervıcal Consistency) ve Uzunluk Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızın amacı ultrasanografi ile ölçülen servikal konsistensi indeksin doğum indüksiyon başarısını öngörmedeki etkinliğini araştırmak olup BİSHOP skoru yerine daha objektif ve ağrısız olan yöntem uygulamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza toplam 230 nullipar gebe dâhil edildi. Hastaların, başlangıç Bishop skorları, servikal uzunlukları, servikal consistancy indeks hesaplamaları, doğum şeklinin nasıl gerçekleştiği kayıt altına alındı. İndüksiyona yanıt vererek vajinal doğum yapanlar ile yanıt vermeyip sezaryen ile doğum yapan gruplar karşılaştırıldı. Sonuçlar arasında istatistiksel önem düzeyi için p değeri 0,05). Sonuç: İlk gebeliklerde transvajinal ultrasound ile servikal uzunluk, servikal consistency indeks ölçümü yapılması doğum indüksiyonun başarısını öngörmede istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cervical Consistency and Length by Ultrasonography in Predicting Successful Labor Induction in First Pregnancies Objective: The aim of our study is to investigate the effectiveness of the cervical consistency index measured by ultrasonography in predicting the success of labor induction and to apply a more objective and painless method instead of the BISHOP score. Materials and Methods: A total of 230 nulliparous pregnant women were included in our study. Initial Bishop scores, cervical lengths, cervical consistancy index measurements, and delivery type of the patients were recorded. Those who responded to induction and delivered vaginally and those who did not respond and gave birth by cesarean section were compared. p value 0.05). Conclusion: Measurement of cervical length and cervical consistency index with transvaginal ultrasound in first pregnancies did not find statistically significant results in predicting the success of labor induction.