Tek doz metotreksat tedavisi alan ektopik gebeliklerde tedavi etkinliğini öngörmedeki faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors prediction the treatment efficacy of single dose methotrexate therapy in ectopic pregnancies
  1. Tez No: 905812
  2. Yazar: AYŞEGÜL ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET METE KIRLANGIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, Metotreksat, NLR, PLR, SIRI, ELR, ENLR, Ectopic pregnancy, Methotrexate, β-hCG, NLR, PLR, ELR, ENLR, SIRI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Ektopik gebelik, ilk trimester anne ölümlerinin en önemli sebeplerindendir. MTX uygun vakalarda oldukça başarılıdır. Bu çalışmanın amacı ektopik gebeliklerde metotreksat (MTX) tedavisininbaşarısını etkileyen faktörleri incelemek, MTX başarısını öngörmede β-hCG değerinin ve hemogram parametrelerinden elde edilen inflamasyon markerlarının etkisinin retrospektif olarak araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: MTX tedavi protokolü uygulanan 132 hasta tespit edildi, dahil edilme kriterini karşılayan, MTX kontrendikasyonu bulunmayan, cerrahi endikasyonu (hemodinamik instabilite, rüptüre olmuş ektopik gebelik) olmayan tek doz 50 mg/m2 IM MTX tedavisi uygulanan 115 hasta değerlendirildi. MTX'den 48 saat önce ve MTX 1., 4., 7., 14. günde bakılan β-hCG değerleri ve rutin olarak bakılan tam kan sayımı değerleri, NLR, PLR, ELR, ENLR, SIRI retrospektif olarak incelendi. Takipleri sırasında β-hCG değerinde anlamlı düşme olan hastalar başarılı kabul edilirken; β-hCG değeri düşmeyen, artan veya plato çizen hastalar, takipleri sırasında hemodinamisi bozulan, rüptür veya rüptür şüphesi ile operasyona alınan veya tek doz MTX' e yanıt vermeyerek 2.doz MTX uygulanan hastalar tek doz MTX tedavisinde başarısız kabul edildi. MTX 48 saat önce, MTX 1, 4, 7, 14. günlerde β-hCG ve NLR, PLR, ELR, ENLR ve SIRI değerleri karşılaştırıldı ve bu değerlerin tedavinin başarısını öngörmede etkili olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Tek doz MTX tedavisi başarılı olan ve olmayan gebelerin demografik, klinik, ultrasonografik ve laboratuvar özelliklerinin karşılaştırılması yapıldığında yaş, gravida, parite, abortus, RİA varlığı ve endometrium kalınlıklarında anlamlı fark yok iken ekstrauterin gebelik kesesi boyutu, geçirilmiş abdominal cerrahi öyküsü, ektopik gebelik öyküsü ve sigara kullanımı başarısız grupta anlamlı olarak daha yüksek izlendi. MTX'den 48 saat önce ve MTX 1.gün β-hCG değerleri anlamlı olarak tek doz başarılı olan grupta daha düşük izlendi. Tek doz MTX tedavisinin başarılı olduğu grupta 4.ve 7. gün β-hCG değerleri başarısız gruba göre anlamlı olarak daha düşük idi. Tedavinin başarısız olduğu xi hasta grubunda β-hCG değerlerinde yeterli düşüş olmaması nedeniyle bu farkın oluştuğu gözlendi. NLR değeri, bakılan tüm günlerde tek doz MTX başarılı olan grupta daha düşük idi ve tedaviyle beraber NLR değerinin düştüğü izlendi. SIRI değeri, bakılan tüm günlerde tek doz MTX başarılı grupta, başarısız gruba göre daha düşük izlendi ancak günlere göre değişim yüzdelerinde her iki grup arasında anlamlı bir fark izlenmedi. PLR, ELR, ENLR değerlerinde tek doz MTX başarılı ve başarısız grup arasında anlamlı bir fark izlenmedi. β-hCG değerinin MTX'in tek doz kullanımı sonrası izlenen hasta grubunda yapılan tek doz MTX günü ve 4.günündeki, MTX 4 ila 7.günündeki β-hCG değişiminin ve MTX günü ile MTX 7.günü β-hCG değerlerindeki değişimin tek doz MTX başarısını ön görmede tanısal değeri olduğu görüldü. MTX uygulama günü ile MTX 4. Gün bakılan β-hCG değerilerinin arasındaki %17,81'lik azalmanın, MTX 4 .ve 7. günü bakılan β-hCG değerleri arasındaki %14,53'lük azalmanın, MTX 0. Ve 7. günler bakılan β-hCG değerleri arasındaki %23,4'lük azalmanın tek doz MTX tedavisinin başarısını öngörmede anlamlı olarak izlendi. MTX uygulanma günü ile 7.gün arasındaki NLR değerinin başarılı olan grupta %2'lik düşmesi, başarısız olan grupta ise %50'lik artış izlenmesi MTX başarısını öngörmede kullanabileceğini gösterdi. Yine aynı şekilde PLR değerinde MTX 7. ve 14. günler arasındaki değişimi başarılı grupta %18'lik düşüş gösterirken, başarısız olan grupta %18'lik artış izlendi. Sonuç: Tek doz MTX tedavisinin başarısını öngörmede demografik özellikler olarak geçirilmiş abdominal cerrahi öyküsünün ve sigara kullanımının başarıyı azalltığı izlendi. Ultrasonografik olarak ölçülen kese boyutunun artması ile MTX başarı etkinliğinin düştüğü görüldü. Hemogram parametrelerinde gün gün bakıldığında NLR, PLR, ELR, ENLR, SIRI olarak başarıyı öngörmede yetersiz olduğu izlendi. MTX uygulanma günü ile 7.gün arasındaki NLR değisiminin, MTX 7. Ve 14. günler arasındaki PLR değişiminin başarıyı öngörebileceği sonucuna varıldı. Yine β-hCG değerinin MTX günü ve 4.günündeki, MTX 4 ila 7.günündeki β-hCG değişiminin ve MTX günü ile MTX 7.günü β-hCG değerlerindeki değişimininin tek doz MTX başarısını ön görmede tanısal değerinin olduğu sonucuna varıldı. xii ELR, ENLR, SIRI ile ektopik gebelik tanı ve tedavi başarısını inceleyen az çalışma olduğu için hemogram parametreleri ile ilgili başarı öngörüsünde kullanılmak üzere daha çok sayıda hasta ile yapılan daha çok çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ectopic pregnancy is one of the most important causes of first trimester maternal mortality and MTX is highly successful in appropriate cases. The aim of this study was to investigate the factors affecting the success of methotrexate (MTX) treatment in ectopic pregnancies and to retrospectively investigate the effect of β-hCG value and inflammation markers obtained from hemogram parameters in predicting MTX success. Method: A total of 132 patients who underwent MTX treatment protocol were identified. 115 patients who met the inclusion criteria, had no contraindications to MTX, had no indication for surgery (hemodynamic instability, ruptured ectopic pregnancy) and received a single dose of 50 mg/m2 IM MTX treatment were evaluated. β-hCG values 48 hours before and on days 1, 4, 7, 14 of MTX and routinely measured complete blood count values, NLR, PLR, ELR, ENLR, SIRI were retrospectively analyzed. Patients with a significant decrease in β-hCG values during follow-up were considered successful, while patients whose β-hCG values did not decrease, increased or plateaued, patients whose hemodynamics deteriorated during follow-up, patients who underwent surgery with rupture or suspected rupture, or patients who did not respond to single dose MTX and received 2nd dose MTX were considered unsuccessful in single dose MTX treatment. β-hCG and NLR, PLR, ELR, ENLR and SIRI values were compared 48 hours before and on days 1, 4, 7, 14 of MTX and whether these values were effective in predicting the success of treatment. Results: When demographic, clinical, ultrasonographic and laboratory characteristics of pregnant women with and without successful single dose MTX treatment were compared, there was no significant difference in age, gravida, parity, abortion, IUD and endometrial thickness, while extrauterine gestational sac size, history of previous abdominal surgery, history of ectopic pregnancy and smoking were significantly higher in the unsuccessful group. The β-hCG values 48 hours before MTX and on day 1 of MTX were significantly lower in the successful single dose group. Day xiv 4 and 7 β-hCG values were significantly lower in the successful single dose MTX group compared to the unsuccessful group. It was observed that this difference occurred due to insufficient decrease in β-hCG values in the treatment failure group. NLR value was lower in the single dose MTX successful group on all days of the study and NLR value was observed to decrease with treatment. SIRI value was lower in the single-dose MTX successful group compared to the unsuccessful group on all days, but there was no significant difference between the two groups in the percentage of change according to days. No significant difference was observed in PLR, ELR, ENLR values between single dose MTX successful and unsuccessful groups. β-hCG changes on MTX day and day 4, on MTX day 4 and day 7, and on MTX day and MTX day 7 were found to have diagnostic value in predicting the success of single-dose MTX in the patient group followed up after a single dose of MTX. The 17.81% decrease in β-hCG values between the day of MTX administration and MTX day 4, the 14.53% decrease in β-hCG values between MTX days 4 and 7, and the 23.4% decrease in β-hCG values between MTX days 0 and 7 were found to be significant in predicting the success of single dose MTX treatment. The 2% decrease in NLR value between the day of MTX administration and day 7 in the successful group and the 50% increase in the unsuccessful group showed that it could be used to predict MTX success. Similarly, the change in PLR value between days 7 and 14 of MTX showed an 18% decrease in the successful group and an 18% increase in the unsuccessful group. Conclusion: Demographic characteristics such as history of previous abdominal surgery and smoking were found to decrease the success of single dose MTX treatment. It was observed that MTX success efficiency decreased with increasing sac size measured ultrasonographically. Hemogram parameters such as NLR, PLR, ELR, ENLR, SIRI were insufficient to predict success. It was concluded that the change in NLR between the day of MTX administration and the 7th day and the change in PLR between the 7th and 14th days of MTX could predict success. It was also concluded that the change in β-hCG values on the day of MTX and day 4, the change in β-hCG values between days 4 and 7 of MTX, and the change in xv β-hCG values between the day of MTX and day 7 of MTX have diagnostic value in predicting single dose MTX success. Since there are few studies examining the success of diagnosis and treatment of ectopic pregnancy with ELR, ENLR, SIRI, more studies with a larger number of patients are needed to use hemogram parameters in predicting success.