Anterior openbite'li bireylerde reverse körvlü arklarla beraber vertikal elastik ve segmental arklar kullanılarak oluşan vertikal yön hareketlerinin incelenmesi
The study of vertical movements induced by reverse curved archwires with vertical elastics and segmental arches in subjects with anterior openbites
  1. Tez No: 80866
  2. Yazar: ALPER SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior openbite, reverse körvlü NiTi arklar, vertikal elastik, ekstrüzyon base ark. iv, Anterior openbite, reverse curved NiTi archwires, vertical elastics, extrusion base arch
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; üst çenede artmış, alt çenede reverse körvlü köşeli NiTi arklar ile beraber vertikal elastikle; ve Burstone ekstrüzyon base arklarla daimi dentisyon dönemindeki anterior openbitelı bireyleri tedavi ederek, bu iki tedavi seçeneğini karşılaştırmaktır. Bu amaçla, araştırma grubuna dahil edilen 19 anterior openbite'lı birey, çekimsiz olarak tedavi edilmek üzere rastgele iki alt gruba ayrılmıştır. Birinci grupta yer alan 10 bireye, openbite'ı kapatmak için reverse körvlü NiTi arklarla vertikal elastik kullandırılmıştır. İkinci grupta yer alan 9 bireye Burstone segmental ark tekniğine uygun şekilde ekstrüzyon base arklar uygulanmıştır. En az 2.5mm. overbite elde edilene kadar mekaniklere devam edilmiştir. Mekaniklerin etkilerini tam olarak gözlemleyebilmek amacı ile ölçümlerimizde leveling sonrası (T1) ve openbite kapatılması sonrası (T2) dönemlerinde alınan kayıtlar kullanılmıştır. Her iki grupta da tedavi ile keserlerde dikleşme meydana geldiği görülmüştür. Bu dikleşme, reverse körv grubunda daha çok üst keserlerde, base ark grubunda ise daha çok alt keserlerde gözlenmiştir. Genel olarak elde edilen etkilerin her iki grupta da daha çok dentoalveolar düzeyde olduğu görülmüştür. Reverse körv grubunda keser ekstrüzyonu ve molar uprightingi ile openbite düzeltimi sağlanırken; Burstone ekstrüzyon base ark grubunda, düzeltim keser ekstrüzyonu ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to treat the subjects with anterior openbites using accentuated curved archwires in the maxilla, reverse curved NiTi archwires in the mandible with vertical elastics and Burstone extrusion base arches during the permanent dentition period and compare these two treatment options. For this purpose, 19 of the subjects with openbites were divided into two subgrups at random for a non-extraction treatment. 10 subjects in the first group used vertical elastics with reverse curved NiTi archwires in order to close the openbite and 9 subjects in the second group used Burstone extrusion base arches. Mechanics were continued until at least 2.5 mm overbite was achieved. In order to fully observe the effects of the mechanics in our evaluations, we used the records taken in the periods of (T1) after leveling and (T2) after closing the openbite. In both of the groups we found that there was uprighting of the incisors due to treatment. In the reverse curve group the upper incisors and in the base arch group the lower incisors showed more uprighting. In general the effects derived in both of the groups were found to be on the dentoalveolar level. In the reverse curve group openbite was treated with incisor extrusion and molar uprighting. In the Burstone extrusion base arch group treatment was achieved by incisor extrusion only.