Geranium pratense subsp. finitimum (Woronow) knuth üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on geranium pratense subsp. finitimum (Woronow) knuth
- Tez No: 80867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ZELİHA AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Geranium pratense subsp. finitimum (Woronow) Knuth, Geraniaceae, Mirsetin-3-0-(2"-0-gailoil)-p-D-glukopiranozit, 6- Hidroksiepikateşol, Flavonoit, Tanen, Triptofan, Serbest radikal süpürücü etki, Geranium pratense subsp. finitimum (Woronow) Knuth, Geraniaceae, Flavonoid, Myricetin-3-0-(2"-0-galloyl)-p-D-glucopyranoside, 6- Hydroxyepicatechol, Tannin, Tryptophan, Free radical scavenger activity. VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Geraniaceae familyasından Geranium cinsi, Türkiye bitki örtüsünde 10' u endemik 33 tür ile temsil edilmektedir. Turnagagası“ adı ile bilinen Geranium türleri, fiavonoitler, tanenler, antosiyanidin heterozitleri, uçucu yağlar, polifenolik asitler, ozlar, amino asitler ve vitamin C taşımaktadır. Tedavi değerine sahip bu türler halk arasında kabız, kan kesici, idrar artırıcı, kuvvet verici, midevi ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır. Geranium türleri antidiareik, antiviral, antiherpetik, antibakteriyal, antifungal, antihepatotoksik, antiastmatik, antioksidan, antifertilite ve lektin aktivitesi de göstermektedirler. Ayrıca bu türlerin astrenjan, minör tranklizan etkileri olduğu gibi makrofaj fonksiyonuna, mutajenierin mutajenitesine, reverse-transkriptaz enzimine ve gastro-intestinal sistemde kasılma üzerine inhibitor etkileri de vardır. Diş hekimliği ve kozmetolojide de kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Geranium pratense subsp. finitimum türü üzerinde fıtokimyasal ve farmakolojik araştırmalar yapılmıştır. Bitkinin açık havada kurutulmuş ve toz edilmiş toprak üstü kısımları metanol ile ekstre edilmiştir. Metanolik ekstrenin suda çözünen kısmında yapılan kromatografik çalışmalar [klasik açık kolon kromatografisi (poliamit, silikajel, sefadeks) ve OBSK] sonucunda kersetol-3-O-a-L-arabinopiranozit (GP-1A), kemferol-3-O-p-D-galaktopiranozit (GP-1B), kersetol-3-O-p-D-glukopiranozit (GP- 3A), kersetol-3-O-p-D-galaktopiranozit (GP-3B), kemferol-3-O-p-D-glukopiranozit (GP-4), 6-hidroksiepikateşol (GP-5), kersetol-3-0-(2”-0-galloil)-p-D- glukopiranozit (GP-7A), kersetol-3-0-(2“-0-galloil)-p-D-galaktopiranozit (GP-7B), mirsetin-3-0-(2”-0-gâlloil)-p-D-glukopiranûzit (GP-9), triptofân (GP-10) ve gallik asit metil esteri (GP-12) bileşikleri elde edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları, spektral metodlar (UV, İR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-NMR Spektroskopisi) kullanılarak aydınlatılmıştır. IVGeranium pratense subsp. finitimum' dan elde edilen flavonoit fraksiyonları ve saf ftavonoitler, serbest radikal süpürücü (antioksidan) etkinlikleri yönünden incelenmiştir. Bitkinin flavonoit fraksiyonlarının (Fr. E) ve saf flavonoitleıinin (GP-3A, GP-3B, GP-7A ve GP-7B), sıçan aorta halkalarında, endotele bağımlı gevşeme yanıtlarında, elektroliz ile oluşturulan reaktif oksijen türevlerinin meydana getirdikleri bozulmayı koruyucu etkinlikleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The genus Geranium (Geraniaceae) is represented by 33 species in Turkish Flora, 10 of which are endemic. Geranium species, known as“Turnagagası”, contain flavonoids, tannins, anthocyanidin glycosides, essential oils, polyphenols acids, sugars, amino acids and vitamin C. These species are used as antidiarrheic, diuretic, tonic, hemostatic, stomachic and antidiabetic in folk medicine. Geranium species have also shown antiviral, antiherpetic, antibacterial, antifungal, antihepatotoxic, antiasthmatic, antioxidant, antifertility and lectin activities. In addition to their effects on function of macrophages, mutagenicity of mutagens, reverse-transcriptase enzyme inhibitor, contraction inhibitor on gastrointestinal system and in dentil medicine and cosmetology. They have also astringent and minor tranquilizer effects. In this study phytochemical and pharmacological investigations were realised on Geranium pratense subsp. fmitimum. The air-dried and powdered aerial parts of the title plant were extracted with methanol. As a result of the chromatographical studies [open column chromatography (polyamide, silica gel, sephadex) and MPLC] on the water soluble parts of the methanolic extract, quercetol-3-O-a-L-arabinopyranoside (GP-1A), kaempferol-3-O-p-D-galactopyranoside (GP-1B), quercetol-3-O-p-D- glucopyranoside (GP-3A), quercetol-3-O-p-D-galactopyranoside (GP-3B), kaempferol-3-O-p-D-glucopyranoside (GP-4), 6-hydroxyepicatechol (GP-5), quercetol-3-O-(2“-O-galloy0- p-D-glucopyranoside (GP-7A), quercetol-3-0-(2”-0- galloyl)-p-D-galactopyranoside (GP-7B), myricetin-3-0-(2"-0-galloyl)-p-D- glucopyranoside (GP-9), tryptophan (GP-10) and gallic acid methyl ester (GP-12) were isolated. Structure elucidation of the isolated compounds were perfûnvıâd by spectral methods (UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-NMR Spectroscopy). VIGeranium pratense subsp. finitimum is studied from the view point of its flavonoid fractions and pure flavonoid contents as well as their free radical scavenger (antioxidant) activities. Free radical scavenger activity (antioxidant activity) of the flavonoid fractions (Fr. E) and pure flavonoids (GP-3A, GP-3B, GP-7A ve GP-7B) were determined by their protective effect against reactive oxygen species-induced impairment of endothelium dependent relaxation response in rat aortic rings.