Karektera marjînal di edeba Kurdî bi mînakê romanê (Yadewerî Bûkelekan)ê Karwan Kakesûr
Kürt edebiyatında marjinal karakter Karwan Kakesur'un Yadeweri Bükelekan roman örneği ile / Marginalized characters in Kurdish literature for example, Karwan Kakesor's novel memories of dolls
  1. Tez No: 808721
  2. Yazar: ZHEVAN BAKR ABDULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: karakter, marjinal karakter, Roman, Oyuncak Bebeklerin Anıları, Character, Marginal Character, Memories of Dolls
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, Kürt edebiyatındaki“ötekileştirilmiş karakter”üzerinedir. Aynı zamanda edebiyatta roman türünü seçtik, örneğin Karwan Kakesoor'un )Oyuncak Bebeklerin Anıları(. Bu araştırmanın başında giriş ve genel ilkeler, araştırmanın genel hatları, araştırma yöntemi, araştırma hedefleri, temel araştırma soruları ve bu araştırmadaki yenilikçi çabalar sunulmaktadır. İlk bölümde, önümüzde yazılan araştırmaları ve arka planı tartıştık. Bölüm 2'de, tartışmanın teorik yönleri ve kavramsal anlayışı gösterilmektedir. Birinci konu (marjinal karakterler kavramı ve terimleri, tarihsel olarak marjinal karakterler, dünya edebiyatında marjinal karakterler, Kürt edebiyatında marjinal karakterler) olmak üzere çeşitli başlıklarda tartışılmaktadır. İkinci konu, anlatım sanatında sanat ve içerik (mücevher) açısından karakter türleri arasındaki farklılıklara, anlatım açısından karakter türlerine ve içerik açısından karakter türlerine ayrıntılı olarak değindik. Araştırmanın üçüncü bölümü, Karwan Kakesoor'un Memories of Dolls romanında marjinal karakter tiplerinin pratiğine yöneliktir. Son olarak, sonuçları ve kaynakları sunduk.
Özet (Çeviri)
This research is about the“marginalized character”in Kurdish literature. At the same time, in literature, we have chosen the genre of novels, for example, Karwan Kakesoor's Memories of Dolls. At the beginning of this research, the introduction and general principles, the general lines of the research, the research method, the research objectives, the main research questions and the innovative efforts in this research are presented. In the first section, we have discussed the background and the research written before us. In Section 2, the theoretical aspects and conceptual understanding of the discussion are displayed. They are discussed in several topics, the first topic (concept and terms of marginalized characters, historically marginalized characters, marginalized characters in world literature, marginalized characters in Kurdish literature). The second topic, the differences between the types of characters in terms of art and content (jewel) in the art of narrative, we have mentioned in detail, the types of characters in terms of narrative and the types of characters in terms of content. The third part of the research is about the practice of marginalized character types in Karwan Kakesoor's novel Memories of Dolls. Finally, we have presented the results and sources.