Zırh sistemlerinde farklı mekanik özelliklere sahip ön yüz seramikmalzemelerin balistik performansının incelenmesi
Investigation of ballistic performance of front face ceramic materials with different mechanical properties in armor systems
- Tez No: 808761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Seramik Zırh, Katmanlı Zırh, Balistik Verim, Penetrasyon, Ceramic Armor, Layered Armor, Ballistic Efficiency, Depth of Penetration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Balistik ve Zırh Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada penetrasyon derinliği (DOP) metodu kullanılarak 10'ar mm kalınlıklarda Al2O3, SiC ve B4C seramik plakaları ile 5'er mm kalınlığa sahip Al2O3 ve SiC plakaların birleştirilmesinden oluşan SiC+Al2O3 numunesinin balistik performansı incelenmiştir. Balistik testler STANAG 4569 AEP55 Volume-1 Seviye-4'e uygun olarak 14.5 mm zırh delici mermi ile icra edilmiştir. Destek plakası olarak 6061-T6 alüminyum alaşım kullanılmıştır. Balistik testler neticesinde en düşük penetrasyon derinliği Al2O3 seramik plakaya yapılan atışta elde edilmiştir. Penetrasyon derinliği sıralaması SiC, SiC+Al2O3 ve B4C olarak devam etmektedir. Öte yandan zırhlı muharebe araçlarının hareket kabiliyeti muharebe ortamında hayati öneme sahiptir. Balistik koruma artırılırken hareket kabiliyetinin korunması veya düşüşün asgari seviyede tutulması gerekmektedir. Bu kapsamda, zırh sistemlerinin istenilen balistik performansı daha düşük alansal yoğunlukta sağlaması arzu edilmektedir. Bu doğrultuda zırh uygulamalarında kullanılan numunelerin daha yüksek balistik verimlilik değerine sahip olması talep edilmektedir. Bu çalışmada, SiC, Al2O3, SiC+Al2O3 ve B4C plakalarının balistik verimlilik değerleri sırasıyla 6,76 5,80 5,58 ve 3,89 olarak tespit edilmiştir. Test sonuçları literatürde yer alan çalışmalarla karşılaştırılmıştır. SiC ve Al2O3 numuneleri için elde edilen balistik verim değerlerinin literatür verisiyle uyumlu olduğu görülmüştür. Fakat B4C numunesine ait balistik verim değeri literatür verisinin altında kalmıştır. B4C plakanın üretim parametrelerindeki değişkenlerin sonuç üzerinde olumsuz etkisi olduğu değerlendirilmektedir. SiC+Al2O3 numunesinin Al2O3'e yakın ama biraz daha aşağısında balistik verim değerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Fakat, test edilen SiC ve Al2O3 numunelerinin birbirine yakın balistik verim değerlerine sahip olması nedeniyle SiC+Al2O3 balistik verim değerinin tespit edilmesinde atış sayısının yetersiz kalabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ballistic performance of 10 mm thick Al2O3, SiC and B4C ceramic plates and SiC+Al2O3 sample, which is composed of 5 mm thick Al2O3 and SiC plates was investigated using the depth of penetratiıon method (DOP). Ballistic tests were carried out with 14.5 mm armor-piercing bullet in accordance with STANAG 4569 AEP55 Volume-1 Level-4. 6061-T6 aluminum alloys were used as backing plate. As a result of ballistic tests, the lowest penetration depth was obtained in the shot made on the Al2O3 ceramic plate. The order of penetration depth continues as SiC, SiC+Al2O3 and B4C. On the other hand, the mobility of armored combat vehicles is vital in the combat environment. While increasing ballistic protection, mobility should be maintained or the drop should be kept to a minimum. Thus, it is desired that armor systems provide the desired ballistic performance at a lower areal density. Accordingly, it is requested that the samples used in armor applications have higher ballistic efficiency values. In this study, the ballistic efficiency values of SiC, Al2O3, SiC+Al2O3 and B4C plates were determined as 6.76 5.80 5.58 and 3.89, respectively. The test results were compared with the studies in the literature. The ballistic efficiency values obtained for SiC and Al2O3 samples were found to be compatible with the literature data. However, the ballistic efficiency value of the B4C sample remained below the literature data. It is evaluated that the production method of the B4C plate has a negative impact on the result. It has been observed that the SiC+Al2O3 sample has an ballistic efficiency value close to but slightly lower than Al2O3. However, since the tested SiC and Al2O3 samples have ballistic efficiency values close to each other, it is considered that the number of shots may be insufficient in determining the ballistic efficiency value of SiC+Al2O3.