İdari personelin iş yerindeki enerji ve kaynak kullanım davranışlarının belirlenmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
Determining energy and resource utilization behaviors of administrative staff at the university : The case of Çanakkale Onsekiz Mart university
- Tez No: 808783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE CAN NİYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Ziraat, Economics, Energy, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynak, Enerji, Çevre Sorunları, Farkındalık, Enerji Tasarrufu, Natural Resource, Energy, Environmental Issues, Awareness, Energy Saving
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İklim değişikliği sorununun ardında temel çevresel problemlerin artışı ve doğal kaynakların etkin olmayan ve verimsiz kullanımı yatmaktadır. Doğal kaynakların optimum kullanılmaması ise doğal kaynakları üretim faktörü olarak kullanan başta tarım sektörü olmak üzere tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çevreci yaklaşımın benimsenmesi uzun vadeli olarak toplumların bu sorunları aşması açısından önemli görülmektedir. Hanelerde, hanehalkının enerji ve doğal kaynak kullanımını etkileyen en önemli etken kaynak ve enerji kullanımından doğan masraflardır. Enerji ve doğal kaynakların kamusal alanlarda kullanımı durumunda bu masraflar kurumlar tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı işyerlerindeki enerji ve kaynak kullanımına ücret ödemeyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesindeki idari personelinin, çevre bilincinin ölçülmesinin yanı sıra, doğal kaynak ve enerji kullanım konularında farkındalıklarının da belirlenmesidir. Bu amaçla, merkez kampüste 408 idari personel ile yüz yüze anketler gerçekleştirilmiştir. Anketlerden elde edilen birincil verilerin değerlendirilmesinde temel istatistiki yöntemler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi idari personelinin % 62,0'si kadın, % 38,0'i ise erkektir. Araştırma kapsamındaki memurların % 2,9'u ilköğretim, % 13,0'ü lise, % 18,4'ü önlisans, % 52,2'si lisans mezunu, % 13,5'i ise lisansüstü eğitim mezunudur. Memurların % 75,0'i ortalama memur maaş aralığı olan 5.000 ile 10.000 TL arasında gelire sahiptir. Memurların yaklaşık % 10,0'u çalıştıkları binada kağıt, plastik gibi katı atıklar için geri dönüşüm kutusunun olup olmadığının farkında değillerdir. Araştırmanın temel sorusunun yanıtı olarak, ofislerindeki elektrik faturasına katkı sağlasaydı idari personelin %21,3'ü, benzer bir şekilde su faturasına katkı sağlasalardı idari personelin %15,3'ü kullanım davranışını değiştirerek tasarrufa yöneleceğini ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda ilgili personelin farkındalıklarının arttırılabileceği belirlenmiştir. Bu amaçla üniversite rektörlüğü tarafından enerji ve doğal kaynakların tasarrufu ve geri dönüşüm konularında farkındalığını arttıracak kampanyalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increase in basic environmental problems and the ineffective and inefficient use of natural resources lie behind the problem of climate change. The non-optimal use of natural resources negatively affects all sectors, especially the agricultural sector, which uses natural resources as a production factor. For this reason, adopting an environmentalist approach is considered important in terms of overcoming these problems for societies in the long term. In households, the most important factor affecting the energy and natural resource use of the household is the expenditures arising from the use of resources and energy. In the case of the use of public spaces, these costs are covered by the institutions. Therefore, the aim of this study is to determine the environmental awareness of the administrative staff of Çanakkale Onsekiz Mart University, who do not pay for energy and resource use in their workplaces, as well as their awareness of natural resources and energy use.For this purpose, face-to-face surveys were conducted with 408 administrative staff on the central campus. The primary data obtained from the questionnaires were evaluated with basic statistical methods. According to the research findings 62,0 % of the employees are women and 38,0 % are men. Of the administrative staff within the scope of the research, 2,9 % are primary school graduates, 13,0 % high school, 18,4 % associate degrees, 52,2 % undergraduate and 13,5 % postgraduate degrees graduate. While 51,5 % of the administrative officers are 39 and below the average age, 48,5 % are above the average age. 75,0 % of civil servants have an average salary range of between 5.000 and 10.000 TL. Approximately 10,0 % of civil servants are not aware of whether there is a recycling bin for solid waste such as paper and plastic in the building where they work. As an answer to the basic question of the research, 21.3% of the administrative staff stated that if they contributed to the electricity bill in their offices, 15.3% of the administrative staff stated that if they contributed to the water bill in a similar way, they would change their usage behavior and lead to savings. As a result of the research, it was determined that the awareness of the relevant personnel could be increased. For this purpose, it is suggested that campaigns to increase awareness of energy and natural resources saving and recycling use should be made by the university rectorate.