Dikotomik algılar eşliğinde aleniyet-mahremiyet: Yeni annelik tasavvurları- İnstagram anneleri örneği
Publicity-privacy in social media accompanied by dichotomous perceptions: Instagram example new ideas of motherhood
  1. Tez No: 808790
  2. Yazar: MERVE İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnstagram, Anne, Mahremiyet, Instagram, Mommy, Privacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sosyal medya kullanımı hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Sosyal medya araçlarının yoğun olarak kullanılması; normal şartlarda yan yana gelemeyecek insanların birbirinden haberdar olabilmesi, farklı kültürlerle daha kolay tanışabilme gibi imkanlar sağlamıştır. Bu imkanlar aracılığıyla bireylerin ahlak, sevgi, giyinme, eğlenme vb. anlayışlarında değişiklikler yaşanmaya başlamıştır. Bu değişimlerle beraber toplumlar dönüşüm sürecine girmiştir. Sınırsız paylaşım yapabilme imkanı öncelikle mahremiyet duygusunu dönüşüme uğratmıştır. Bu dönüşüm ilk olarak hayatımızın merkezinde yer alan aile, özel alan ve kamusal alan kavramlarını etkilemiştir. Var olmak için görünürlüğün esas olduğu bu mecrada mahrem ve kutsal olarak kabul ettiğimiz evimiz ve ailemizle, emanetimiz olarak kabul ettiğimiz çocuklarımızla görünür olmamız bir mecburiyet haline gelmiştir Bu araştırma instagram örneğinde yeni annelik tasavvurlarını dikotomik algılar eşliğinde sosyal medyada aleniyet-mahremiyet bağlamında incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmada seçilen katılımcı sayısı 20'dir. Katılımcıların yarısı az paylaşım yapan, yarısı da çok paylaşım yapan annelerden seçilmiş ve seçim sırasında rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma analizinde tümevarım yöntemi kullanılmıştır. Analizler sırasında her soru ayrı ayrı değerlendirilmiş ve yanıtlar ayrı tablolarda toplanmış, yanıtlardan kodlar oluşturulmuş ve bu kodlara göre de temalar elde edilmiştir. Sonuçta; katılımcıların yaptıkları paylaşımlarla ilgili yanlış olduğu /olabileceği yönünde bilgileri bulunsa da bu paylaşımlara devam ediyor olmaları sosyal medya alışkanlıklarının bir ihtiyaca dönüştüğünü düşündürmektedir. Katılımcıların ev içi paylaşımlar konusunda evin tamamını paylaşmaması mahremiyet duygusunun hala önemli olduğunu düşündürmektedir. Öte yandan katılımcıların özel alan ya da mahremiyet gibi kavramları daha çok fiziki unsurlar içerisinde değerlendirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The use of social media has become a part of our lives. The intensive use of social media tools has provided opportunities for people who would not normally be able to come side by side to be aware of each other and to meet different cultures more easily. Through these opportunities, changes have started to occur in individuals' understanding of morality, love, dressing, having fun, etc. With these changes, societies have entered a transformation process. The possibility of unlimited sharing has transformed the sense of privacy. This transformation first affected the concepts of family, private space and public space, which are at the center of our lives. In this medium where visibility is essential for existence, it has become an obligation to be visible with our home and family, which we regard as private and sacred, and with our children whom we regard as our trust. This research was conducted to examine the new conceptions of motherhood in the context of publicity-privacy in social media with dichotomic perceptions in the example of Instagram. Semi-structured interview technique was used to collect research data. The number of participants selected in the study was 20. Half of the participants were selected from mothers who post less and half from mothers who post more, and random sampling method was used during the selection. In the research analysis, the inductive method was used. During the analysis, each question was evaluated separately and the answers were collected in separate tables, codes were created from the answers and themes were obtained according to these codes. As a result; the fact that the participants continue to share these posts even though they have information that the posts they make are/may be wrong suggests that their social media habits have turned into a need. The fact that the participants do not share the entire house in terms of domestic sharing suggests that the sense of privacy is still important. On the other hand, it was observed that the participants evaluated concepts such as private space or privacy mostly in terms of physical elements.