The Role of the state in (Re) production of urban space: a comprehensive approach
Kentsel mekanın (yeniden) üretiminde devletin rolü
- Tez No: 27036
- Danışmanlar: PROF. DR. KELEŞ RUŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Mimarlık, Public Administration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Kentsel 'îîekanın (Yeniden) Üretimi, Yapı, Davranışsal Birimler, Tek -yönlü Yaklaşımlar, State, (Re) production of Urban Space, Structure, Agents, Unilinear Approaches
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
öz KENTSEL MEKANIN (YENİDEN)ÜRETİMİNDE DEVLETİN ROLÜ KESKİNOK, H. Çağatay Doktora Tezi, Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Ruşen KELEŞ Doç. Dr. Melih ERSOY Bu tezin tüm çabası, devletin kentsel mekanın (yeniden) üretimindeki rolünün incelenmesine yönelik kapsamlı bir yöntem arayışına yoğunlaşmıştır. Bu kapsamlı çerçeve, yapılar ve davranışsal birimler (agents) arasındaki dikotomik ayrımın yıkılmasına yönelik bir giriş ime dayanmaktadır. Kentsel mekanın (yeniden) üretiminde davranışsal birimlerin rolünü önemsi zleşfci ren f onksiyonalist, determinist ve indirgemeci yaklaşımların, diğer yandan da bu birimlerin rolünü aşırı biçimde vurgulayan iradeci yaklaşımların tersine, bu tez çalışması yapılar ve davranışsal birimler arasındaki sürekli belirlenme ilişkilerinin dinamik bir modelini çıkarmaya yönelmektedir. vıBize göre, kentsel mekanın (yeniden) üretimi, yapılar ve davranışsal birimler arasındaki çoklu ilişkiler ve karmaşık karşılıklı ilişkilerle gerçekleşmektedir. Devletin bütün etkinliklerinin mekandaki etkileri, kendilerini değişik biçimlerde ortaya çıkarır. Ve bu etkinlik ekonomik yapı tarafından yapısal olarak sınırlanmaktadır. Ancak, ekonomik yapı ve devlet arasındaki ilişki tek yönlü biçimde gerçekleşmez. Bu ilişki, yeniden-üretim kadar yeniden-üretmeme ilişkilerini de kapsar. Burada, yeniden-üretim bir tekrar olmayıp, tersine bir problem-çözme anlamına gelir. Bu belirlenme ilişkileri her zaman mücadele alanından çıkan aracılık etme ilişkilerine açıktır. Devlet, kendi içinde sonsuz sayıda rastlantısallıkları içeren karmaşık bix dokuya (plexus) müdahale etmektedir. Kapitalist ekonominin örgütlenişinin doğası ve biçimi nedeniyledir ki, mekansal -olmayan devlet politikaları davranışsal birimlerin, mekan - davran ı ş s a 1 kalıplarını ve sermaye ile emek, sermaye ile toprak, toprak ile emek arasındaki çelişmelerden kaynaklanan vıımekansal problemleri gözerken izledikleri yolları dolaylı biçimde etkiler. Devlet, kentsel mekanın yeniden üretimini, kent planlama, kentsel servislerin sunumu, arsa politikası, yasal çerçeve gibi doğrudan-mekansal araçları kullanarak düzenlemeye çalışır. Ancak, devlet, aynı zamanda mekansal -olmayan devlet politikalarının dolaylı etkileriyle de (yeniden) üretilen bir kentsel mekanın (yeniden) üretimine müdahele etmektedir ve onu düzenlemektedir. Sayısız belirlenme ilişkileri nedeniyle, kentsel mekan anarşik bir doğaya sahiptir. Bu, kurumsallaşmış ve düzenli müdahale biçimlerini gerektiriyorsa da, bu biçimlerin kendileri sermaye birikiminin dinamik süreçlerine engel oluşturabilir. Dahası, yapısal olarak sınırlanmış olasılıklar içinden -devlet düzeyinde- yapılan tercihlerin (seçme) mekanın (yeniden) üretiminde farklı biçimlerde yer alan davranışsal birimler açısından şüphesiz istenen ya da istenmeyen sonuçları olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE STATE IN (RE)PRODUCTION OF URBAN SPACE: A Comprehensive Approach KESKİNOK, H.Çağatay Ph.D. in Public Administration Supervisors: Prof.Dr. Ruşen KELEŞ Assoc. Prof.Dr. Melih ERSOY Overall effort of this thesis is concentrated on a search for a comprehensive method, for the study of the role of state in (re) production of urban space. This comprehensive framework is based on an attempt towards abolishing any dichotomic separation between structures and the agents. In contrast to both functionalist, determinist and reductionist approaches which de-emphasi ze the role of the agents in (re) production of urban space and the voluntaristic approaches which over-emphasize the role of the agents, this study attempts to propose a dynamic model for continuous determinations between structures and the agents. mABSTRACT THE ROLE OF THE STATE IN (RE)PRODUCTION OF URBAN SPACE: A Comprehensive Approach KESKİNOK, H.Çağatay Ph.D. in Public Administration Supervisors: Prof.Dr. Ruşen KELEŞ Assoc. Prof.Dr. Melih ERSOY Overall effort of this thesis is concentrated on a search for a comprehensive method, for the study of the role of state in (re) production of urban space. This comprehensive framework is based on an attempt towards abolishing any dichotomic separation between structures and the agents. In contrast to both functionalist, determinist and reductionist approaches which de-emphasi ze the role of the agents in (re) production of urban space and the voluntaristic approaches which over-emphasize the role of the agents, this study attempts to propose a dynamic model for continuous determinations between structures and the agents. mthe reproduction of urban space through utilizing directly-spatial means, such as urban planning, state provision of urban services, land policy, legal framework, etc. However, the state intervenes into and regulates the (re) production of urban space, which is also (re) produced by the indirect effects of non-spatial state policies. Because of the multifarious relations of determination, urban space has an anarchical nature. Although this necessitates regular and institutionalized forms of intervention, these themselves may become obstacles to the dynamic processes of capital accumulation. In addition, the selections -at state level- among the structurally limited range of possibilities will obviously have intended or unintended spatial consequences for the agents taking part differently in reproduction of space.