Hiperisinin MA-10 leydig kanser hücrelerinde sitotoksik, morfolojik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
Investigation of cytotoxic, morphological and apoptotic effects of hypericin on MA-10 leydig cancer cells
- Tez No: 808848
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: MA-10 Leydig kanser hücresi, hiperisin, sitotoksite, apoptoz, MA-10 Leydig cancer cells, hypericin, cytotoxicity, apoptosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Başlık: Hiperisinin MA-10 Leydig Kanser Hücrelerinde Sitotoksik, Morfolojik ve Apoptotik Etkilerinin Araştırılması Amaç: Antikanser özellikleri gösterilen hiperisinin MA-10 Leydig kanser hücreleri üzerinde sitotoksik, antiproliferatif, morfolojik ve apoptotik etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: MA-10 Leydig kanser hücreleri in vitro ortamda kültüre edildi. Hiperisinin 30, 40, 45, 50, 55, 60, 70, 80, 90 ve 100 μM uygulanması sonucunda 24, 48 ve 72 saat sonra canlı hücre sayıları MTT testi ile saptandı. Morfoloji incelemesi inverted mikroskopta ve hematoksilen-eozinle boyanmış preparatlarda yapıldı. Anneksin V ve kaspaz 3/7 kitleri ile canlı ve apoptotik hücre oranları belirlendi. Ayrıca Bax, Bcl-2 ve kaspaz 3 immünoboyaması yapıldı. Bulgular: 24, 48 ve 72 saatlik MTT testi ile hiperisinin hücrelerde doza bağlı sitotoksik etkisi saptandı. İnverted mikroskop ve hematoksilen-eozin boyama yöntemleri ile hücrelerde morfolojik bozulmalar olduğu görüldü. Anneksin V ve kaspaz 3/7 sonuçları hiperisinin hücrelerde canlılık oranlarını düşürdüğü, apoptoz ve ölü hücre oranlarını ise arttırdığı saptandı. Artan hiperisin dozlarına bağlı olarak Bcl2, Bax ve kaspaz 3 immünopozitiflik oranlarında kontrole göre artışlar görüldü. Sonuç: Hiperisin MA-10 Leydig kanser hücrelerinde doza bağlı olarak sitotoksik, apoptotik, antiproliferatif etkiler göstermekte ve hücre morfolojisini bozmaktadır.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of Cytotoxic, Morphological and Apoptotic Effects of Hypericin on MA-10 Leydig Cancer Cells Aim: It was aimed to investigate the cytotoxic, antiproliferative, morphological and apoptotic effects of hypericin, which has shown anticancer properties, on MA-10 Leydig cancer cells. Methods: MA-10 Leydig cancer cells were cultured in vitro. As a result of 30, 40, 45, 50, 55, 60, 70, 80, 90 and 100 μM administration of hypericin, viable cell counts were determined by MTT test after 24, 48 and 72 hours. Morphology examination was performed under an inverted microscope and on hematoxylin-eosin stained preparations. Viable and apoptotic cell ratios were determined with annexin V and caspase 3/7 kits. In addition, Bax, Bcl-2 and caspase 3 immunostaining was performed. Results: A dose-dependent cytotoxic effect of hypericin on cells was determined by 24, 48 and 72 hour MTT tests. Morphological deterioration was observed in the cells by inverted microscope and hematoxylin-eosin staining methods. Annexin V and caspase 3/7 results showed that hypericin decreased cell viability and increased apoptosis and dead cell rates. Bcl-2, Bax and caspase 3 immunopositivity rates were increased compared to the control, depending on the increased hypericin doses. Conclusions: Depending on the dose, hypericin shows cytotoxic, apoptotic, antiproliferative effects in MA-10 Leydig cancer cells and disrupts cell morphology.