İç mekan tasarımı yapı elemanlarında biyomimikri kavramının incelenmesi
Exploring the concept of biomimicry in interior desing building elements
  1. Tez No: 808915
  2. Yazar: ZEHRA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN CANKIZ ELİBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Biyomimikri, iç mekân, doğa ve tasarım, iç mekân yapı elemanları, Desing, biomimicri, interior, nature and desing, interior building elements
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada iç mekân yapı elemanlarının tasarımında doğadan ilham alma, doğanın yapısını ve işleyişini değerlendirme, doğayı kendisine öncü alarak yapısal bileşenleri kullanma gibi anlamları barındıran biyomimikri tasarım kavramının iç mekân tasarımındaki yeri ve önemi araştırılılarak örnekler sunulmuştur. Çalışmada doğadan ilham alınarak yapılan tasarımların aktarım metot ve yöntemleri araştırılıp, mevcut uygulamalara ek olarak iç mekân tasarımına yönelik çeşitli öneriler verilmiş, bu yaklaşımın tasarıma sağlayacağı katkı tartışılmıştır. Tasarımda doğadan esinlenme yöntemleri ve boyutları araştırılmıştır ve iç mekân tasarımında yer alan yapı elemanlarının kavramları açıklanmıştır. Soyutlama yöntemi esas alınarak doğadan esinlenme, doğaya öykünme, doğayı taklit etme üzerine tasarlanan ve geliştirilen ürünlere yer verilerek iç mekân tasarımındaki karşılıkları aranmıştır. Doğanın işleyiş ve ilerleyişinin yöntem bilimi tartışılmış, biyomimikri yöntem biliminin süreçleri detaylı açıklamalar ile tariflenmiştir. Elde edilen veriler ile iç mekân tasarımına öneriler sunularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the methods of taking inspiration from nature in the design of indoor building elements, evaluating the techniques of nature, and the concept of biomimicry design, which means using the genius of nature, and its place in interior design. The transfer methods of taking inspiration from nature into design are explored, and suggestions are made for the design of indoor spaces, and the contributions it can provide are discussed. In the design, the methods and dimensions of taking inspiration from nature are examined, and the concepts of building elements in indoor spaces are explained through the consciousness of designing in nature. Examples of abstraction, imitation, and analogy methods inspired by nature are presented. The methodologies of evaluating the techniques of nature are indicated, and the processes of the biomimicry methodology are explained in detail.