Üç-dört yaş grubu çocukların annelerine yöneltmiş oldukları cinsellikle ilgili sorular ve annelerin verdikleri cevapların incelenmesi
The Questions of children who are three and four years old related sexuality to their mothers
  1. Tez No: 80901
  2. Yazar: DİLEK ACER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMİHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel gelişim ve cinsel eğitim iv, Sexual development and sexual education
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu araştırma üç-dört yaş grubu çocukların annelerine sormuş oldukları cinsel likle ilgili soruları, annelerin bu sorulara verdikleri cevapları ve gösterdikleri tutumları incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; 3-4 yaşlar arasındaki sağlıklı ve normal gelişim gösteren çocukla ra sahip ve evli olan 355 anne, araştırmanın kapsamına alınmıştır. Örneklem grubuna alınan çocukların cinsellikle ilgili hangi soruları sorduklarını ve annelerin bu soruları nasıl cevapladıklarını belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Cinsel Eğitim Anket Formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde,“Ki-kare testi”kulla nılmıştır. Bunun yanısıra, bulguların yüzde dağılımları da tartışmada gözönünde bu lundurulmuştur. Araştırma sonucunda; örneklem grubundaki çocukların cinsellikle ilgili soru so rup sormamalarında yaşın etkili bir faktör olduğu ifade edilebilir. Cinsiyetin ise; sade ce çocuğun kendi bedeni ve kız-erkek farklılığı ile ilgili sorduğu sorular üzerinde et kili bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research is planned to examine the questions of children who are three and four years old reletad to sexuality to their mothers, the answers of their mothers and the attitudes of them On this purpose, 355 of married mothers who have normal children between three and four years are included to this research. To determine what kind of sexual questions the sample of children ask their mothers and the answers of them are used 'The Sexual Education Poll Form" which is prepared by the researcher. In statistical analysis of the data obtained from the research, khi-square test is used and the dissipations of percentage are considered. According to the results; we can say that on the children's questions about se xuality in the sample group the age is an effective factor. But we can say that sex is only effective factor on the children's questions about their bodies and sexual diffe rence.