Kanserli çocukların anne/babalarının yaşam kalitesi
The quality of life of the parents of children with cancer
- Tez No: 80902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanserli Çocuklar, Ebeveynler, Yaşam Kalitesi. IV, Children with Cancer, Parents, Quality of Life
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırma, kanserli çocukların anne/babalarının yaşam kalitesini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. 8 Mart 1999-12 Ağustos 1999 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Pediatrik Onkoloji-Hematoloji Polikliniği'nde kanser tanısıyla izlenen 50 çocuğun anne/babaları örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak ailelerin tanıtıcı özellikleri, hastalık ve tedaviye ilişkin bilgileri ve yaşadıkları güçlüklere ilişkin soruları içeren anket formu ve anne/babaların yaşam kalitesini ölçmek için Rolls Royce Modeli Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Kruskal-Wallis Varyans Analizi ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre; cinsiyet, eğitim düzeyi, maddi sıkıntı yaşama durumu, çocuğun hastalığın süresi ve aşaması, çocuğa uygulanan tedavi yöntemi, ebeveynlerin hastalığa ilişkin görüşleri, ebeveynlerin hastalık ve tedaviye ilişkin bilgilerini yeterli bulma, hastalık nedeniyle aile ilişkilerinde değişiklik olma ve hastalıkla başetmede destek alma durumlarının kanserli çocukların anne/babalarının yaşam kalitesini etkilediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda kanserli çocukların anne/babalarının yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been done descriptively to determine the quality of life of the parents who have children with cancer. A sample of 50 mothers / fathers have been taken from among those who have children with cancer had been followed up in the Pediatric Oncology- Hematology Policlinic of the Erciyes University Gevher Nesibe Hospital from March 8th 1999 to August 12th 1999. Several means of data collection have been used such as a questionnaire consisting of questions about the characteristics of family, knowledge regarding the disease and treatment, difficulties which families suffered and Rolls Royce Model Quality of Life Scale to determine the quality of life of parents. Percentage calculation, one way analysis of Kruskal- Wallis and Mann-Whitney U tests have been used for data analysis. The results obtained from the study revealed that the quality of life of parents who have children with cancer are affected by gender, education, financial constraints, the stage and length of child's disease, the type of treatment provided, parents' perceptions about disease, parents' satisfaction with the knowledge regarding the disease and treatment, differences in family relationships depending on cancer, getting support in coping with cancer. Finally, depending on the results of the study; appropriate suggestions have been provided to improve the quality of life of parents who have children with cancer.