Ekolojik yaklaşımlar çerçevesinde medyanın hayvan haklarına yönelik sorumluluğu: Türkiye gazeteleri örneği
Media's responsibility for animal rights within the framework of ecological approaches: The example of Türkiye newspapers / Экологиялык подходдордун алкагында жаныбарлардын этикасы жанаММКнын жаныбарлардын укугу боюнча жоопкерчилиги: Түркиянын гезиттеринин мисалында / ЭТИКА ЖИВОТНЫХ В РАМКАХ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ ПОДХОДОВ И ОТВЕТСТВЕННОСТЬ СМИ ЗА ПРАВА ЖИВОТНЫХ: НА ПРИМЕРЕ ТУРЕЦКИХ ГАЗЕТ
- Tez No: 809016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YOĞURTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Hayvan hakları, Ekolojik Yaklaşımlar, Çevre Etiği, Sokak Hayvanları, Türkiye Gazeteleri, Animal rights, Ecological Approaches, Environmental Ethics, Stray animals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde ekolojik sorunlar, doğayı ve tüm canlı yaşamını tehdit edici seviyelere ulaşmıştır. İnsanlığın yaşam kalitesini artırma uğrunda verdiği mücadelede doğa düzenini göz ardı etmesi bu sorunların temelini oluşturmaktadır. Zamanında ve etkili önlem alınmazsa gün geçtikçe dünyayı daha ciddi ekolojik sorunlar beklemektedir. Bu sorunların çözümü için toplumları etkili önlemler almaya sevk edici çok disiplinli yaklaşımlara ve yeni tutumlara ihtiyaç vardır. İnsanlığın bundan sonraki yaşam sürecinde konformist yaklaşımlardan uzaklaşması, kendini doğaya hükmetmesi gereken bir varlık olarak değil doğanın bir parçası olarak görmesi gerekmektedir. Ekolojik yaklaşımlar, doğayı oluşturan her bir unsura değer vermeyi, insanın diğer canlı türlerinin yaşam alanına ve yaşam hakkına müdahalesini 'en az' düzeyde tutmayı esas alan etik yaklaşımlardır. Bu yaklaşımların en temel amacı doğayı oluşturan her unsurun yaşamını korumayı amaçlayan sosyal politikalar için etik temeller sağlamaktır. Bu bağlamda hayvan hakları da doğal haklar kapsamında değerlendirilmekte ve ekolojik yaklaşımların alanına girmektedir. Türkiye'de hayvan hakları birçok tartışmalı yasayla somutlaştırılmaya çalışılmakta ve çeşitli platformlarda tartışılmaktadır. Bu tartışmaların toplumsal ve politik gündemde yer almasında etkili olan temel unsurların başında kitle iletişim araçları gelmektedir. Nitekim son yıllarda özellikle hayvanlara uygulanan şiddet ve sokak hayvanlarının saldırıları üzerinden hayvan hakları sorunu medyada önemli bir gündem haline gelmiştir. Buradan hareketle bu tez çalışmasında, Türkiye'deki hayvan haklarının medyada nasıl ele alındığı ve bu konuyla ilgili haberlerin hangi yaklaşım ile çerçevelendiği incelenmiştir. Çalışmada öncelikle konunun teorik arka planı üzerinde durulmuş, daha sonra örneklem olarak tirajı en yüksek gazeteler olarak Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazetelerindeki hayvanlara yönelik haberlerin içerik analizi yapılarak soruna ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, ecological problems have reached levels that threaten nature and all living life. Humanity's disregard for the natural order in its struggle to improve the quality of life constitutes the basis of these problems. If timely and effective measures are not taken, more serious ecological problems await the world day by day. Multidisciplinary approaches and new attitudes are needed to encourage societies to take effective measures to solve these problems. Humanity needs to move away from conformist approaches in the following life processes and see itself as a part of nature, not as a being that needs to dominate nature. Ecological approaches are ethical approaches based on valuing each element of nature and minimizing human interference in the habitat and right to life of other species. The main purpose of these approaches is to provide ethical foundations for social policies that aim to protect the life of every element of nature. In this context, animal rights are also considered within the scope of natural rights and fall within the field of ecological approaches. In Turkey, animal rights are attempted to be realized through many controversial laws and discussed on various platforms. Mass media is one of the main factors influencing these debates on the social and political agenda. As a matter of fact, in recent years, the issue of animal rights has become an important agenda in the media, especially through violence against animals and attacks on stray animals. From this point of view, this thesis examines how animal rights in Turkey are handled in the media and with which approach the news on this issue are framed. In the study, firstly the theoretical background of the issue is provided, and then, as a sample, the content analysis of the news about animals in Hürriyet, Sabah and Sözcü newspapers, which have the highest circulation, is made and suggestions regarding the problem are presented.