Lise öğrencilerinde siber zorbalığın psikolojik iyi oluş, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ile ilişkisi
The relationship of cyberbullying with psychological well-being, trait anger and anger expression style in HİGH school structure
- Tez No: 809018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU KOÇAK UYAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: cyberbullying, well-being, anger, anger expression style, psychiatric nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma lise öğrencilerinde siber zorbalık, psikolojik iyi oluş, sürekli öfke ve öfke ifade tarzının belirlenmesi, siber zorbalığın psikolojik iyi oluş, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya İli merkez ilçelerinde (Selçuklu, Karatay, Meram) bulunan, öğrenci sayısı olarak en kalabalık olan üç lisede dokuzuncu sınıfa kayıtlı olan 1203 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü ise 582 öğrencidir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Siber Zorbalık Ölçeği (SZÖ), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma; karşılaştırmalı verilerin analizinde bağımsız gruplarda Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis ve Spearman Korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin siber zorbalık puan ortalaması 27,99±5,63 olarak saptanmıştır. Lise öğrencilerinin gelir algısı ile siber zorbalık puan ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve farkın geliri giderden fazla olarak algılayan ve geliri giderden az olarak algılayanlardan kaynaklandığı bulunmuştur. Günlük internet kullanım sıklığı ile siber zorbalık puan ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve farkın internet kullanım sıklığı 1-3 saat arası olanlar ile 4 saatten daha uzun süre internet kullananlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Sosyal medya hesabı varlığı ile siber zorbalık puan ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sosyal medya kullanım durumu arttıkça siber zorba olma olasılığının arttığı belirlenmiştir. Siber zorbalık ile psikolojik iyi oluş arasında negatif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Siber zorbalık ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzı arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik iyi oluş ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzı düzeyinin siber zorbalık düzeyindeki değişimin %10,2'sini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin psikolojik iyi oluş, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı puan ortalamalarının siber zorbalık puan ortalaması üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu bağlamda siber zorbalığın ortaya çıkışında etkili olan faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerin birbiri ile ilişkisinin araştırılması ve lise öğrencilerinin siber zorbalık ve ilişkili faktörler konusunda farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar Kelimler: siber zorbalık; iyi oluş; öfke; öfke ifade tarzı; psikiyatri hemşireliği
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between cyberbullying, psychological well-being, increased trait anger and anger expression, psychological well-being of cyberbullying, trait anger and anger expression style in high school students. The universe of the research consists of 1203 students enrolled in the ninth grade in three high schools in the central districts of Konya (Selçuklu, Karatay, Meram) with the largest number of students. The estimation of the research is 582 students. Personal Information Form, Cyber Bullying Scale (CPS), Psychological Well-Being Scale, Trait Anger and Anger Expression Style Scale were used in the thoughts of the data. Number, percentage, mean and standard deviation for descriptive statistics; In the comparative data analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis and Spearman Correlation analysis and multiple regression analysis were used in independent groups. According to the results obtained from the research, the average cyberbullying score of the students can be seen as 27.99±5.63. It was found that the difference between high school students' income perception and cyberbullying score averages is path as path, and the difference is caused by perceptions that perceive income as more than expenses and income less than expenses. It has been determined that the difference between daily internet usage cost and cyberbullying average score is in terms of usage weight, and the difference arises from those who use the internet for 1-3 hours and those who use the internet for 4 hours longer. It is aimed to exhaust the difference between social media account presence and cyberbullying score average. It is stated that the social media usage status is limited to the possibility of being a cyberbully. It has been determined that there is a negative relationship between cyberbullying and psychological well-being. A positive perspective was found between cyberbullying and trait anger and anger expression style. It is aimed that continuous anger and anger expression behaviors with psychological good formations explain 10.2% of the expression in the field of cyberbullying. As a result, it has been determined that students' psychological well-being, trait anger and anger expression mean scores are effective on cyberbullying scores. In this context, it carries out the execution in order to determine the factors that are effective in the emergence of cyberbullying, to eliminate the relationship of these elements with each other, and to concentrate high school students on cyberbullying and common elements.