AISI 1040 çeliğinin yüzeyinde oluşturulan borür tabakasına difüzyon tavlamasının etkisi
Effect of diffusion annealing on boride layer produced on AISI 1040 steel
  1. Tez No: 809033
  2. Yazar: AFRA AKBOYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AISI 1040 çeliği, Kutu Borlama, Difüzyon Tavlama İşlemi, Aşınma, AISI 1040 Steel, Pack Boriding, Duffusion Anneling Process, Wear
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
AISI 1040 çeliği endüstride yaygın olarak kullanılan bir çelik olmasına rağmen düşük yüzey sertliğine sahip olmasından dolayı bazı sınırlamalara sahiptir. Daha geniş alanlarda kullanmak için çeşitli yüzey işlemleri yapılmaktadır. Biz de bu çalışmada, 900 °C ve 950 °C de Ekabor -2 tozu kullanılarak kutu borlama yöntemiyle 4 saat borlama işlemi gerçekleştirilmiştir. Borlama işlemini takiben %95 SiC ve % 5 Bentonit karışımı toz içerisinde 950 °C ve 1000 °C de 4 saat bekletme süresinde Difüzyon Tavlama işlemi gerçekleştirilmiştir. AISI 1040 çeliğinin yüzeyinde Borlama ve Difüzyon Tavlama İşlemi (DI) sonucunda elde edilen borür tabakasının morfolojisi optik ve SEM mikroskobu kullanılarak tayin edilmiştir. Elde edilen borür tabakasının sertliği Mikro sertlik cihazı kullanılarak, borür tabakasında oluşan fazlar, XRD metodu ile tespit edilmiştir. 1000 C de 4 saat yapılan DI işlemi ile tek fazlı Fe2B fazından oluşan bir borür tabakası elde edildiği XRD analizlerinde görülmüştür. AISI 1040 çeliğinin yüzey sertliği 233 HV0.05 iken borlama ve DAP işlemi ile birlikte 1950 HV0.05 e kadar yükselmiştir. 0,3 m/s kayma hızında 10 N yük altında kuru ortamda 500 metre kayma mesafesinde aşınma deneyleri Bilye-disk aşınma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Borlama işlemi ve Difüzyon tavlama sıcaklığı ile aşınma direnci artmıştır. Yüksek Difüzyon tavlama sıcaklığında en iyi aşınma direnci sağlamıştır. Borlanmış ve DAP uygulanmış AISI 1040 çeliğinin % 3.5 NaCl ortamında yapılan elektrokimyasal korozyon deneyleri yapılmıştır. En yüksek korozyon direncinin 1000 C de Fe2B fazından oluşan Tek fazlı borür tabakalarda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although AISI 1040 steel is a widely used steel in industry, it has some limitations due to its low surface hardness. Various surface treatments are made for use in larger areas. In this study, boriding process was carried out for 4 hours by using Ekabor-2 powder at 900 °C and 950 °C, using the box boriding method. Following the boronizing process, Diffusion Annealing was carried out in a mixture of 95% SiC and 5% Bentonite powder at 950 °C and 1000 °C for 4 hours. The morphology of the boride layer obtained as a result of Boronizing and Diffusion Annealing Process (DAP) on the surface of AISI 1040 steel was determined using optical and SEM microscopy. The hardness of the obtained boride layer was determined by using the microhardness device, and the phases formed in the boride layer were determined by the XRD method. It was seen in XRD analyzes that a boride layer consisting of single-phase Fe2B phase was obtained by DAP treatment at 1000 °C for 4 hours. While the surface hardness of AISI 1040 steel was 233 HV0.05, it increased to 1950 HV0.05 with boronizing and DAP treatment. Wear tests were carried out using the ball-disc wear method at a sliding speed of 0.3 m/s and a sliding distance of 500 meters in a dry environment under 10 N load. Wear resistance increased with boronizing process and diffusion annealing temperature. It provided the best wear resistance at high Diffusion annealing temperature. Electrochemical corrosion tests were carried out in 3.5% NaCl environment of boronized and DAP applied AISI 1040 steel. It has been determined that the highest corrosion resistance is in single-phase boride layers consisting of Fe2B phase at 1000 °C.