Öğretmen adaylarının akademik ve yaşam becerilerine ilişkin durumlarının belirlenmesi
Determining the status of teacher candidates' academic and life skills
- Tez No: 809174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM GÖKDAĞ BALTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Akademik beceriler, Yaşam becerileri, Pre-service teachers, Academic skills, Life skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmayla, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının akademik becerileri ve yaşam becerilerinin çeşitli değişkenlerce farklılık gösterme durumlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Betimsel tarama modelinde hazırlanan bu araştırmanın örneklem grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Buca Eğitim Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 757 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu örneklem grubunun belirlenmesinde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve 5'li likert anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 paket programı ile analiz edilmiştir. Frekans, yüzdelik ve ortalama hesaplamalarının yanında gruplar arası karşılaştırmalarda Bağımsız Gruplar (Independent Sample) t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının akademik becerileri ve yaşam becerilerine sahip olma durumlarının cinsiyet, öğrenim görülen anabilim dalı ve sınıf düzeyi, hedeflenen eğitim düzeyi ve öğretmenlik yapma isteği değişkenlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Öğretmen adaylarının almış oldukları lisans eğitiminin akademik becerilerine ve yaşam becerilerine olan katkısının cinsiyet, sınıf ve hedeflenen eğitim düzeyi değişkenlerince farklılık gösterdiği saptanmıştır. Aynı zamanda bu becerileri geliştirirken başvurulan yöntemlerin de belirtilen değişkenlerce farklılaştığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen diğer bulgular sonuç ve tartışma bölümünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to examine the academic skills and life skills of pre-service teachers studying at Dokuz Eylül University Buca Faculty of Education.. The sample group of this research, which was prepared in the descriptive survey model, consists of 757 pre-service teachers studying at Buca Education Faculty in the 2022-2023 academic year. The convenience sampling method was used to determine this sample group. In the research, a personal information form and a 5-point Likert questionnaire which were prepared by the researcher were used as data collection tools. The obtained data was analyzed with the SPSS 24 package program. In addition to frequency, percentage, and mean calculations, Independent Sample t-Test and One Way Anova were applied for comparisons between groups. As a result of the research, it was determined that the academic skills and life skills of pre-service teachers differ according to the variables of gender, department and class level, targeted education level, and willingness to teach. It has been determined that the contribution of the pre-service education received by the pre-service teachers to their academic skills and life skills differs by the variables of gender, class, and targeted education level. At the same time, it was seen that the ways and methods used while developing these skills differed according to the variables mentioned. Other findings obtained from the research are interpreted in the conclusion and discussion section.