Şeftalilerde değişik terbiye sistemlerinin işgücü verim ve kalite üzerine etkisi
Effects on labaur, yield and quality of some training systems in peaches
- Tez No: 809209
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeftali, Terbiye Sistemi, Verim, İşgücü, Bafra, Peach, Cultivation systems, Yıeld, Workforce, Laborforce, Bafra
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma şeftali yetiştiriciliğinde kullanılan yeni terbiye sistemlerinden Vaso, VasoCatalan ve Quad-V terbiye sistemlerinin işgücü, verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Bafra ilçesindeki Tarımsal Uygulama Merkezine ait deneme bahçesinde yürütülmüştür. Denemede 2017 yılında dikilen 4 yaşındaki şeftali ağaçları kullanılmış, çalışma 2021-2022 yıllarında yapılmıştır. Denemede GXN15 (Garnem) anacı üzerine aşılı erkenci şeftali 'Extreme 314', orta dönem şeftali 'Extreme 436' ve geççi çeşit 'Extreme 568' şeftali fidanları kullanılmış ve bu fidanlara Vaso, VasoCatalan ve Quad-V terbiye sistemleri uygulanmıştır. Denemeye alınan ağaçlarda; ağacın hasat süresi, verim, ağaç başına verim, terbiye sistemlerinin verim üzerine etkinliği ve meyve ağırlığı (g), meyve boyutları, meyve eti sertliği, meyve asitliği, suda çözünür kuru madde (SÇKM) ve et/çekirdek oranı gibi meyve özellikleri belirlenmiştir. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 2 ağaç üzerinde uygulanmıştır. Denemede ağaç başına ve dekara verim bakımından Quad-V ve Vaso Catalan terbiye sistemlerinin Vaso terbiye sistemine göre daha üstün olduğu görülmüştür. Meyve iriliği bakımından en iri meyveler Vaso sisteminden elde edilmiştir. Terbiye sistemlerinin farklılıklarını ortaya koymak için elde edilen verilere göre Quad-V ve Vaso Catalan sistemlerinin Vaso sistemine alternatif olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to determine the effects of Vaso, Vaso Catalan and Quad-V cultivation systems, which are new cultivation systems used in peach cultivation, on labor, yıeld and quality, a trial was conducted using 4-year-old peach trees in the trial garden of Samsun Ondokuz Mayıs University Agricultural Application Center in Bafra district on 12.03.2017. Early peach Extreme 314, medium peach Extreme 436 and late peach Extreme 568 late peach seedlings grafted on GXN15 (Garnem) rootstock were used in the experiment and Vaso, Vaso Catalan and Quad-V cultivation systems were applied to these seedlings. In the tested trees; harvest time of the tree, yıeld, yıeld per tree, efficiency of cultivation systems on yıeld, effects on quality of and pomological observations (fruit weight (g), fruit sizes, fruit firmness, fruit acidity, water soluble solid content (SSC) and Meat/Seed ratio) detected. The study was carried out on 2 trees with 4 replications according to the randomized block sex perimental design. As a result of the experiment, when the effects of cultivation systems on yield per tree, decare were examined and quality it has been observed that Quad-V and Vaso Catalan cultivation systems are superior to Vaso cultivation systems. In the cultivation systems on fruit size, the largest fruits were obtained from the Vaso system. According to the data obtained to reveal the differences of the cultivation systems, it was concluded that Quad-V and Vaso Catalan systems could be alternative systems to the Vaso system in this study.