Mesleki müzik eğitiminde temel piyano eğitimi dersi alan öğrencilerin deşifre çalmaya yönelik tutumlarının incelenmesi
Examining the attitudes of students taking basic piano education course in vocational music education towards sight reading
- Tez No: 809262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKİ ÖZER AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, piyano eğitimi, deşifre çalma, tutum, Music education, piano training, sight-reading, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mesleki müzik eğitimi içerisinde temel piyano eğitimi dersini alan öğrencilerin deşifre çalmaya yönelik tutumlarının ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın temel problem cümlesi,“Mesleki müzik eğitiminde temel piyano eğitimi dersi alan öğrencilerin deşifre çalmaya yönelik tutumları nasıldır?”şeklinde belirlenmiştir. Yöntem: Araştırma, betimsel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcı grubu, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde mesleki müzik eğitimi verilen lisans programlarında (Müzik Öğretmenliği Programları, Güzel Sanatlar Fakültelerinin Müzik Bölümleri, Konservatuarların Müzik Bölümleri ve Müzik Teknolojileri Bölümleri) kayıtlı, temel piyano eğitimi dersi alan, gönüllü 210 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmanın verileri, deşifre tutum ölçeğinin Google forms uygulaması vasıtasıyla çevrimiçi olarak katılımcılara uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmanın veri toplama prosedürü Atatürk Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu Güzel Sanatlar Birimi Etik Kurulu'nun 2021 tarih ve 6/2 sayılı kararı ile etik ve bilimsel yönden uygun bulunmuştur. Araştırmada kişisel bilgi formu kullanılarak toplanan veriler, betimsel istatistik testlerinden frekans ve yüzde ile analiz edilmiştir. Ölçek kullanılarak toplanan verilerin ise demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla kestirimsel istatistik testlerinden t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Uygulanan“Deşifre Çalma Tutum Ölçeği”sonrasında ölçek sonuçları öğrencilerin deşifre çalmaya yönelik genel tutum düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, en düşük puanlara bakıldığında, öğrencilerin deşifre çalmaya yönelik genel tutumlarının orta düzeyin altında olmadığı da söylenebilir. Buna göre öğrencilerin deşifre için çaba gösterme düzeyleri yüksek, deşifre çalmaktan korkma/çekinme düzeyleri düşük, deşifre çalmaktan mutlu olma düzeyleri yüksek ve deşifre çalmada bilgiyi kullanma düzeyleri de yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin piyanoda deşifre çalma tutumları genel dağılım açısından yüksek düzeyde çıkmıştır. Demografik özellikler açısından incelendiğinde; yaş ve piyano çalma yıllarının deşifre çalmaya yönelik tutuma bir etkisinin olmadığı; Güzel Sanatlar Liselerinden mezun olan öğrencilerin, diğer liselerden mezun olan öğrencilere göre deşifre çalmaya yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. Cinsiyet değişkenine göre ise; kadın öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla deşifre çalma tutum ölçeğinden aldıkları puanlar (fark az olsa da) daha fazladır. Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise öğrencilerin günlük çalışma sürelerinin piyanoda deşifre çalmaya yönelik tutumlarında bir fark yaratmadığıdır fakat literatürde farklı sonuçlar ortaya koyan araştırmalar da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the level of attitudes of the students who took the basic piano education course in professional music education towards sight-reading. In line with this purpose, the main problem statement of the research is“What are the attitudes of the students who take basic piano education in vocational music education towards sight-reading?”determined as. Method: The research was carried out using the scanning model, one of the descriptive research models. The participant group of the research consists of 210 volunteer students who are enrolled in undergraduate programs (Music Teaching Programs, Music Departments of Fine Arts Faculties, Music Departments of Conservatories and Music Technologies Departments) in various universities in Turkey, who take basic piano education lessons. The data of this study were obtained by applying the deciphering attitude scale to the participants online via the Google forms application. The data collection procedure of the study was found ethically and scientifically appropriate with the decision of Atatürk University Social and Human Sciences Ethics Committee Fine Arts Unit Ethics Committee dated 2021 and numbered 6/2. The data collected by using the personal information form in the research were analyzed with frequency and percentage from descriptive statistical tests. In order to determine whether the data collected using the scale differ according to demographic variables, t-test and ANOVA, which are predictive statistics tests, were used. Findings: The results of the scale show that the general attitude level of the students towards sight-playing is high. In addition, when the lowest scores are considered, it can be said that the general attitudes of the students towards sight-reading are not below the medium level. According to this, it was found that the students' level of effort for sight-reading was high, their level of fear/aversion to sight-reading was low, their level of being happy with sight-reading was high, and their level of using knowledge in sight-playing was also high. Results: According to the data obtained as a result of the research, the attitudes of the students to play sight-reading on the piano were at a high level in terms of general distribution. When examined in terms of demographic characteristics; age and years of playing the piano had no effect on the attitude towards sight-reading; It is revealed that students who graduated from Fine Arts High Schools have higher attitudes towards sight-reading than students who graduated from other high schools. According to the gender variable; female students have higher scores on sight-reading attitude scale (although the difference is small) compared to male students. Another result of the research is that the daily study time of the students does not make a difference in their attitudes towards playing sight-reading on the piano, but studies that reveal different results have also been identified in the literature.