Kalça kırığı cerrahisinde perikapsüler sinir grup bloğu ve quadratus lumborum bloğu yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of peripsular nerve group block and quadratus lumborum block methods in hip fracture
- Tez No: 809307
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KILIÇASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, lateral femoral kutanöz sinir bloğu, perikapsüler sinir grubu bloğu, quadratus lumborum bloğu, kuadriseps kas gücü, Hip fracture, lateral femoral cutaneous nerve block, pericapsular nerve group block, quadratus lumborum block, quadriceps muscle strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Kalça cerrahisi için optimal postoperatif analjezik tekniği hala tartışmalıdır. Bu çalışmada total kalça protezi (TKP) cerrahisi geçiren hastalarda quadratus lumbroum bloğu (QLB) ile perikapsüler sinir grup (PENG) ve lateral femoral kutanöz sinir (LFKS) bloğunun analjezik etkinlik, kuadriceps motor koruma ve yan etkiler açısından karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu prospektif çift kör çalışmada, yerel etik kuruldan onay alındıktan sonra TKP cerrahisi geçiren 80 hastaya (ASA I –III), 30 ml %0.25 bupivakain kullanılarak QLB (n=40) ve 30 ml % 0.25 bupivakain kullanılarak PENG (25 ml) ile LFKS (5 ml) bloğu (n=40) uygulandı. Spinal anestezi sonrası postoperatif multimodal analjezi rejimi uygulanan hastalarda birincil sonuç ölçütü grupların postoperatif morfin tüketimi olarak belirlendi. İkincil sonuçlar ağrı skorlarını (statik ve dinamik), kuadriceps kas gücünü, hasta memnuniyetini ve postoperatif komplikasyonların insidansını içermektedir. Bulgular: İlk 12 saatteki morfin tüketimi ve ağrı skorları açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). PENG ve LFKS bloğu birlikte uygulanan hastalar QL bloğuna kıyasla 6.saatte daha yüksek kuadriceps kas gücüne ve 24.saatte daha az morfin tüketimi ve daha düşük statik ağrı skorlarına sahipti (p0.05). Sonuç: PENG ve LFKS bloğu, TKP'den sonra daha uzun analjezi ve kuadriseps gücünün daha iyi korunmasını sağlar. Bununla birlikte, bu farklılıkların klinik olarak anlamlı olup olmadığını belirlemek için daha büyük örneklem boyutlarıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The optimal postoperative analgesic technique for hip surgery is still controversial. The present study aimed to compare the pericapsular nerve group (PENG) with the lateral femoral cutaneous nerve (LFCN) and quadratus lumbroum blocks (QLB) in terms of analgesic efficacy, quadriceps motor preservation and side effects in patients undergoing total hip arthroplasty (THA) surgery. Methods: After approval was obtained from the local ethics committee, 80 patients (ASA I-III) were randomly allocated to receive either a QLB (n=40) using 30 mL 0.25% bupivacaine or the PENG and LCFN blocks (n=40) using 30 mL 0.25% bupivacaine (25 mL for the PENG block and 5 mL for the LFCN block) in this prospective, double-blind study. The primary outcome was the consumption of postoperative morphine in a multimodal analgesic regimen after spinal anesthesia. The secondary outcomes also included pain scores (static and dynamic), quadriceps muscle strength, patient satisfaction, and incidence of postoperative complications. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of morphine consumption and pain scores in the first 12 hours (p>0.05). Patients receiving the combination of the PENG and LFCN blocks had significantly higher quadriceps muscle strength at 6 h, less morphine consumption and static pain scores at 24 h hour, compared to QLB (p0.05). Conclusion: PENG with the LFCN block provides longer analgesia and better preservation of quadriceps strength after THA. However, further studies with larger sample sizes are needed to determine if these differences are clinically significant.