Türkiye'de aile hekimliği politikası ve uygulanabilirliği konusunda hekimlerin tutumu üzerine bir araştırma
A Research on the family physician policy of Turkey attitude of the physicians regarding its feasibility
- Tez No: 80936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEN ALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Sağlık Reformu, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği Reformu, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Family Physician Profession, Health Reform, Primary Health Care Services and Family Physician Reform, Primary Health Care Services. Vll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Kişiye ve çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden hasta tedavisine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan birinci basamak sağlık tazmetlerinin geliştirilmesini ve güçlendirilmesini amaçlayan sağlık politikaları özellikle 1978 yılında Alma-Ata Bildirgesi'nden sonra sıkça gündeme gelmeye başlamıştır. Kişilerin sağlık hizmeti almak için başvurdukları ilk hizmet basamağı olması nedeniyle hastalıkların erken tam ve tedavisinde önemli bir görev üstlenen birinci basamak sağlık hizmetleri aynı zamanda toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesinde de önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenle ülkeler sürekli değişim halinde olan hastalık örüntüsü ve çevre şartlarına paralel olarak daha kaliteli, kapsamlı ve teknoloji destekli bir sağlık hizmeti sunabilmek için sağlık Mzmetlerinin bu ilk hizmet basamağım geliştirmek ve güçlendirmek ihtiyacı duymuşlardır. Son yıllarda ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik refom çalışmaları yapılmış ve bu reform çalışmaları sonucunda bir“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği Kanun Tasan Taslağı”hazırlanmıştır. Bu tasarı ile birinci basamak sağlık hizmetlerine Kamu Sağlığı Merkezi, Kamu Sağlığı Laboratuvarı ve Aile Hekimliği gibi örgütsel değişiklikler getirilmiştir. Bu nedenle henüz pilot uygulama çalışmaları aşamasında olan bu tasarının uygulanması ve geliştirilmesine yönelik politikaların belirlenmesine kaynak teşkil edebileceği düşünülen bu çalışma ile“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği Kanun Tasan Taslağı”nda yer alan kavramlardan/öğelerden etkilenecek olan pratisyen hekimlerin tutumlanmn ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, Bilecik ve Eskişehir pilot illeri birinci basamak sağlık kuruluşlannda çalışan 250 pratisyen hekimin“Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği Kanun Tasan Taslağı”nda yer alan kavramlar/öğeler hakkında; bilgi sahibi olma durumları, varsa mevcut bilgilerinin tanımlanan kavramlar/öğeler ile ne düzeyde örtüşrüğü ve tanımlanan kavramlara/öğelere ne ölçüde katıldıkları belirlenmeye çalışılmış aynca bu kavramlar/öğeler ile demografik değişkenler arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığı veri toplama aracı olarak geliştirilen anket aracılığı ile saptanmaya çalışılmıştır. ivBu çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan hekimlerin çoğunlukla bilgi sahibi olduğu (%72,5), mevcut bilgilerinin öngörülen tasarı ile önemli oranda örtüştüğü (%83,8) ve öngörülen tasarıya büyük ölçüde katıldıkları (%76,1) söylenebilir. Hekimlerin tanımlanan kavramlar/öğeler hakkında bilgi sahibi olma durumları, tanımlanan kavramlar/öğeler ile daha önceki bilgilerinin örtüşme düzeyi ve tanımlanan kavramlara/öğelere katılım ölçütleri arasında demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıkların olup olmadığı araştırılmış ve yapılan çalışma sonucunda bazı bulgularda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Health policies aiming at developing and strengthening primary healthcare services that provide services on a wide spectrum from individual and environmental preventive health care to patient treatment have frequently taken place on the agenda, especially following the Alma-Atay declaration of 1978. Since it is the first service step to which patients apply, primary healthcare services assume an important role in early diagnosis and treatment of illnesses as well as in improvement of the health status of the society. Therefore, most countries found it necessary to strengthen and improve this first service step to provide more qualified and extensive health services supported with technology in parallel with a constantly changing disease pattern and environmental conditions. In recent years, studies aiming to strengthen and improve primary health care services were developed in our country as well, and consequently, the design of“Draft-Law on Primary Health Care Services and Family Physician”has been completed. The related draft law defined introduction of organizational changes to the primary health care services such as Public Health Centers, Public health Laboratories and Family Physicians. Hence, thinking that this study may form a resource in the implementation and development stage of the project which is yet at the pilot implementation phase, this study aimed to reveal the attitude of the general practitioners who will be affected by the concepts/elements included in the“Draft Law on Primary Health care Services and Family Physician”. With this aim in mind, regarding the concepts/elements included in the“Draft Law on Primary Health care Services and Family Physician”, the following were determined/measured among the practitioners in Bilecik and Eskişehir pilot provinces: whether they have knowledge/information; if they do, to what degree these overlap with the defined concepts/elements; and to what degree the practitioners agree with these concepts/elements. Besides the study also measured whether there exists a statistically significant difference between these concepts/elements and the demographic variables. The survey was the research tool especially designed for the study. VIThe findings of the study suggest that the participant physicians were mostly informed (%72,5); their current knowledge/information overlaps with the proposed draft-law to a significant degree (%83,8); and that they mostly agree with the proposed draft-law (%76,1). The measurement of whether there is a significant difference between physicians' having knowledge/information, the overlapping level of their information and the defined concepts/elements, and their level of agreement with the defined concepts/elements in relation with demographic variables, the study found that for some variables there exists a statistically significant difference.